Segítsünk az itthon rekedt gólyáknak
Címlap / Otthon / Segítsünk az itthon rekedt gólyáknak

Segítsünk az itthon rekedt gólyáknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) már a nyár végén felhívta a figyelmet arra, hogy az ide szokatlan időjárás felborította a madarak - köztük elsősorban a gólyák - bioritmusát és ez szokatlan magatartásformákhoz vezetett. Az elmúlt hetekben olyan mértékben megnőtt a "telelő" gólyákkal kapcsolatos bejelentések száma, hogy muszáj összefoglalni, milyen segítséget nyújthatunk a bajba jutott állatoknak. 

A legfontosabb az etetés. A gólyák rendkívül gazdag tápláléklistával rendelkező madarak. Nyáron elsősorban rovarokkal táplálkoznak, de gyakorlatilag bármit - halakat, békákat, apróbb kígyókat, kisrágcsálókat - megfognak, amit le tudnak nyelni. Ha úgy döntünk, hogy etetjük a gólyákat, a fészket csak lassan és nem közvetlenül feléjük gyalogolva közelítsük meg. Ne menjünk közelebb 6-8 méternél, a táplálékot dobjuk 1-2 méterre a madár elé, majd lassan hátráljunk. Hagyjunk teret és időt a madárnak, hogy felfedezze az élelmet, néhány alkalom után a gólyák már várni fogják az etetést. Ezt segíthetjük, ha naponta azonos időben látogatjuk meg a fészket. Etethetjük őket 10-15 cm szélesre darabolt hallal (elsősorban keszegfélékkel), vagy hasonló méretű nyers marhahússal. Nyers disznóhús a féregfertőzés veszélye miatt nem adható nekik! Ugyancsak megfelel az elhullott naposcsibe vagy kacsa, illetve – ha valaki hozzájut - tenyészetből származó egér vagy fiatal patkány is.

(Fotó: MME archívum / dr. Mezey Károly)

A gólyák fizikai állapotát mi magunk is ellenőrizhetjük. A téli tarlókon, belterületi füves területeken vagy akár parkolóban, udvarban sétálgató gólyák egészségi állapotát legegyszerűbben úgy vizsgálhatjuk meg, ha a madár felé indulva felrepülésre késztetjük. Ha ez sikerül neki, akkor jó kondícióban van. Ebből tudhatjuk, hogy a tetőgerinc, a kémény vagy a fészek magasában álldogáló madár biztosan egészséges. Ha azonban a gólya csak néhány métert képes megtenni vagy ugrálva próbál menekülni, akkor szakszerű segítséget kell kérnünk. Magyarországon a madármenés feladatát több intézmény: nemzeti parkok, civil szervezetek, de elsősorban az állatkertek látják el A legyengült telelő gólyák mentőhelyre szállításához országosan egyedül a nemzeti parki őrszolgálat rendelkezik emberekkel és járművekkel, ezért baj esetén a területileg illetékes nemzeti park igazgatósához fordulhatunk. A madarak az állatkerti és egyéb mentőhelyeken szükség szerint megfelelő orvosi ellátásban és folyamatos táplálásban részesülnek, így a szabad ég alatt is gond nélkül átvészelik a telet. Tavasszal aztán az egészséges, röpképes állatokat el lehet engedni.

Az MME kéri a lakosság segítségét, hogy ha tudnak itthon rekedt gólyákról, akkor a pontos hely, az egyedszám, a körülmények és a bejelentő elérhetőségét tartalmazó e-mailben tájékoztassák az MME Monitoring Központ munkatársait a következő címen: golya@mme.hu.

További információ:

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
mme.hu/telelő gólyáink védelme
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3964 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x