Nagy lakberendezési stíluskalauz
Címlap / Otthon / Nagy lakberendezési stíluskalauz

Nagy lakberendezési stíluskalauz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-25

Sokféle stílusról hallottál már, de nem tudod pontosan, melyiknek mik a főbb jellemzői? A Harmonet lakberendezési tanácsadójának összeállításából megismerheted a legfőbb lakberendezési stílusokat és kiválogathatod a leginkább kedvedre valókat. Ha most épp nem állnál neki azonnal átalakítani az egész lakást, akkor is találsz olyan ötleteket, amelyekkel kiegészítheted, feldobhatod jelenlegi otthonod berendezését. Stílusra fel! 

1. Mediterrán
Napjaink közkedvelt és igen gyakori berendezési stílusa. Népszerűségének oka, hogy sokan kellemes élményeket kötünk a mediterrán vidéken töltött napokhoz. A napfény, a tenger és a légiesség köszön vissza ebben a stílusban. Ház esetén a külső is nagyon meghatározó: zsalugáterekkel, mediterrán cserepekkel, meleg falszínekkel és sok-sok kőburkolattal. A stílus jellemzője még a kovácsoltvas korlát, dísz, növények szempontjából pedig a leander.
Tipp: Leginkább a mediterrán villák hatalmas belmagasságához passzol jól az impulzív mediterrán festék, ezért ezt leginkább csak akkor használd, ha elég nagy a falfelület és/vagy a belmagasság.


http://www.alexshay.com
http://www.alexshay.com
(http://st.houzz.com )

2. Provence-i avagy romantikus

Finom mintázatú anyagok, pasztellszínek, csigavonalak jellemzik ezt a stílust. Visszafogottan csillogó nemes anyagok: bársony, selyem, szatén, fátyolszövet teszi elegánssá a francia stílust. Jellemzőek a márványfelületek és a kényelmes selyemmel borított párnarétegek. A luxus fokozásaképpen tükröket, kristályokat és üvegtárgyakat is elhelyezhetünk. Kerüljenek míves gyertyatartók a lakás minden pontjára.
Tipp: Ebben a stílusban fokozottan igaz, hogy a kevesebb több! Itt ugyanis minden szem előtt lévő tárgynak úgy kell hatnia, mintha a legjobb minőségű lenne.

(http://www.clerysbedstore.ie/shopimages/products/normal/capecod-bed-main.jpg)


(http://eclecticrevisited.wordpress.com/page/12/?blogsub=confirming )

3. Retro
Az irányzat az amerikai fiataloktól indult, így maga a stílus is kissé bohókás és fiatalos, színeiben és bútoraiban egyaránt. Jellemzőek rá a feltűnő minták és a műanyag minden mennyiségben. A stílusban előszeretettel használjuk az organikus formákat és minden olyan színkombinációt, aminek az alkalmazása ’’sokkszerűen’’ hat. Érdekes színfoltja ez a lakberendezésnek. A mesterséges megvilágításnak nagy szerepe van, hiszen ettől lesz olyan futurisztikus az összhatás. Egy retro lakás kialakításánál kívánatos még a műbőr és a PVC alkalmazása is. A vidámsága és a játékossága miatt igazán szerethető.

  (http://www.ecosmartfire.com/portfolio/270932713EcoSmart_Retro_Homeshow08.jpg)

4. Neo-barokk

A stílus az elmúlt két-három évben alakította ki a jegyeit. Sok tekintetben megegyezik a barokk stílussal: előnyben részesíti a csillogást, a pompát és az aprólékos díszítést. Összefonódhat a minimalista stílussal is, ugyanis bizonyos elemek alkalmazásával oldja a minimalista stílus egyszerűségét, de mindezt rendszerezetten teszi. Ez a stílus kedveli a színpadias megjelenést, és mesterkélt a kidolgozása. Látványos elemeket hordoz, de az összhatás tekintetében mégis lágyabb a túlcicomázott barokknál. Néha ridegnek, ám mindig pompásnak tűnik.

(http://www.roomu.net/files/user11/neobarroco-2.jpg)
(http://www.iransdesign.com/wp-content/uploads/2010/12/Modern-Floor-Lamp-Lend-a-Touch-of-Glamour-to-Luxurious-Interioar-Style.jpg)

5. Country vagyis vidéki

Igazán laza, könnyed stílus, amivel az otthonunkat pihentetővé varázsolhatjuk. Azonban arra figyelnünk kell, hogy a különféle tárgyak egymással harmonizáljanak. A stílus meglehetősen tág kereteken belül mozog, ezért könnyen variálhatjuk. Ami a főbb jellemzőit megadja, az a kockás minta, a kék szín, a naturális anyagok használata, a kerámiák, a letisztult, púder könnyedségű színek. A falak is kaphatnak faburkolatot, illetve előnyben részesítjük a kopott mintás felületeket. A kandallóban ropogó tűz a teljes harmóniát jelenti ebben a stílusban. A régi és az új jól megfér egymás mellett.
Tipp: Azoknak ajánlom, akik inkább személyes, mintsem divatos lakásra vágynak. Családdal az igazi a feeling.


(http://2.bp.blogspot.com/_7voWRpt7Li4/SdRGQ5roBdI/AAAAAAAAIrk/zc7xN6xYdL0/s400/livingroom4-de-57711821.jpg)

6. Minimál

A stílusirányzat szintén egy életmódhoz köthető. Véleményem szerint azért alakult ki, mert a napközbeni sok feladat és sok inger után a városi ember vágyódik arra, hogy ne kelljen folyamatosan szűkös térrel és új ingerrel találkoznia. A minimál stílus a tér és a levegő utáni vágyunknak tesz eleget. Nagy rendezettség, ám minimális anyag- és dekoráció-felhasználás jellemzi. Minden szimmetrikusan és ritmikusan van elhelyezve. A legrendezettebb stílus mind közül. Egyszerű tereket és geometriai anyagokat használ fel. Az anyagot a természetes - minta nélküli - formájában használja fel. Ha színeket alkalmazunk, akkor azok leheletkönnyűek, nem rikítanak ki a lakásból. A szerkezeteket eldugja, ülőbútoroknak egyszerű, kocka alakú, de kiváló minőségű bútorokat használ.
Fontos: térigényes stílus, ami igazi szépségét csak megfelelő hely esetén tudja megmutatni!


(http://plushemisphere.com/wp-content/uploads/2010/11/modern-concept-living-room-design-ideas.jpg)


(http://simplydecoration.com/wp-content/uploads/2008/05/simple-bedroom.jpg)

7. Klasszikus

A stílus eredete azokban az időkben keresendő, amikor még a kézműves termékek uralták a lakásokat. A klasszikus bútorok az igazi, örök szépséget képviselik. Ízléses, kisebb és nagyobb bútorok egyaránt a funkcionalitás szerepében állnak, kényelemmel ötvözve. A luxust, a fényűzést hangsúlyozza a padlón lévő semleges szőnyeg. A lakás összképéhez tartozik egy kandalló fa-, vagy márvány párkánnyal. Az anyagok között előszeretettel használjuk a sima vásznat virágmintákkal, a selymet, illetve a csipkét. A stílushoz kapcsolódik a festett falikárpit is. Az ablakok párkányába illesztett ablakülések és a rojtos anyagból készült függönyök teszik tökéletessé a stílust.
Tipp: Figyeljünk arra, hogy nem minden antik bútor illik egymáshoz. A diszharmóniát úgy kerülhetjük el, hogyha keresünk egy alapmotívumot, és az aztán minden kiválasztott bútorban visszaköszön ránk.

(http://simplydecoration.com/wp-content/uploads/2008/05/simple-bedroom.jpg )

8. High-tech

A lehető legvékonyabb, többnyire krómozott felületekkel és acélszerkezetekkel dolgozó stílus. Jelentős felületet birtokol az üveg. Ahhoz hogy az ilyen térben élő emberek mégis otthon érezzék magukat, a stílus gyakran felhasznál egy-egy kopottan régi kiegészítőt is ellensúlyozásképpen. Ez egy mesterséges tér, ami tele van izgalmakkal és megdöbbentő formákkal. Jellemző a színezett acél, a bőrkárpit, valamint a fémgőz bevonatú műanyag is. Divatos még továbbá a csillogó arany és az ezüst felhasználása is. Festékekben a magas fényű lakkok, burkolatokban pedig a márványlapoké a főszerep. A high-tech a 21. század stílusa és egyben az életformája is.

(http://www.deeplines.it/img/scavolini-kitchen-flux-01.jpg)

9. Japán

A legnyugodtabb és legrezignáltabb stílus Japánból származik. A megvalósítása elsőre könnyűnek tűnhet, de a nehézsége abban rejlik, hogy nem tűri a félmegoldásokat. Ez a stílus a pihenésről, meditálásról és feltöltődésről szól, magáról a nyugalomról. A lényege: szépség és a hagyomány. Minden nagyon egyszerű, de jellegzetes vonalvezetésű. Világos fa- vagy kőpadló, sötét és alacsony bútorok, fehér és tört fehér falak. Az ablaknál falécekből és pauszpapírból készített tértakaró elhelyezése a javasolt. A falakon festett motívumok vannak, úgy mint a lótuszvirág, a madár és bambuszlevél.
Tipp: Halványlilával nagyon nőies, míg kék és zöld színekkel pedig nagyon férfias irányba lehet elvinni az irányt adó hangulatot.

(http://www.haikudesigns.com/images/hiro/hiro-dining-room-set-1.jpg)

10. Pop-art
A stílus Angliából származik az ötvenes évekből. A neve is arra utal, hogy a művészet és a népszerű tömegkultúra korabeli ellentétét áthidalni kívánó mozgalomról van szó. A stílus lényege az, hogy a mindennapi élet banális jelenségeit és tárgyait művészeti elemként kezeli. Jellegzetes szimbólumai a gépiesített technikára utalnak, úgy mint a sokszorosítás, a nagyítás és a kollázs. Attól nyer finom, látszólag derűs hangulatot, hogy kritikusan, ironikusan értelmezi újra a művészetet. A stílus vidám színeket, formákat használ fel. Fiatalos és lendületes, képregény-motívumokban és Marilyn Monroe-képekben gazdag.

(http://www.casasugar.com/Casa-Quickie-Make-Pop-3413373)


(http://www.labnol.org/internet/pictures/turn-digital-photos-pop-art-marilyn-monroe/2076/)

Balogh Orsolya
Bocca Design Lakberendezési Stúdió
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11925 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x