Mobilos dilemmák - kell-e a gyereknek telefon?
Címlap / Otthon / Mobilos dilemmák - kell-e a gyereknek telefon?

Mobilos dilemmák - kell-e a gyereknek telefon?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Az egyik szolgáltató kutatása szerint a szülők többnyire a kamaszkor, vagyis az önállósodás elején döntenek a mobilhasználat mellett. A vásárlásnál viszont az anyagi szempontok is döntőek. Többek között ezeket a kérdéseket vitatták meg a résztvevők azon a kerekasztal beszélgetésen, ahol Farkasházi Réka és Jakupcsek Gabriella sztáranyukák mellett szakértők igyekeztek választ találni a gyerekek mobilhasználatával kapcsolatos kérdésekre. 

A mobiltelefon fontos eszköz a kapcsolattartásban, ezért komoly felelősséget jelent annak eldöntése, hogy hány éves korban kapjon a gyerek először telefont.

A modern mobilkommunikációs eszközök - mint például az okostelefonok - terjedése számos szempontból segítheti a családok életét. Egyszerűbbé teszik a kapcsolattartást, illetve a mindennapi teendők összehangolását. Ugyanakkor a telefonvásárlás komoly dilemma elé állíthatja a szülőket, ha a legkisebbekről van szó. A gyerekek ugyanis nem mindig csak arra használják a telefont, mint amire azt a szülők szánják.

A Telenor megbízásából 2010-ben a Hoffmann Research családokat kérdezett meg arról, hogy mire használják a gyerekek a mobiltelefont. A beszélgetések során felmerült, hogy a gyerekek – de sok esetben a szülők is - az első mobilt még játékszerként kezelik. Nagyon vonzóak számukra az egyes szórakoztatófunkciók, mint például az előre telepített játékok, csengőhangok vagy zenék és a fényképezés. A kommunikáció csak másodlagos, hívni inkább a szülők, rokonok, barátok szokták őket. A néhány évvel idősebbeknél a szórakozás még ugyanolyan népszerű marad, ám már beszélgetnek is a készüléken. Csakhogy a család mellett a barátokkal is sokkal többet telefonálnak rajta, ami költséges is lehet.

A témában rendezett kerekasztal beszélgetésen pszichológusok és ismert sztáranyukák is elmondták véleményüket és tapasztalataikat. Jakupcsek Gabriella és Farkasházi Réka maguk is egyetértettek abban, hogy bár mindenki maga dönti el, mikor vásárol a gyerekeknek mobiltelefont, a nevelési elveket sok esetben mégis felülírja a csemeték biztonsága, amely minden család számára a legfontosabb szempont.


Benjámin fiam csak mostanában lépett iskolás korba, Rebeka lányom pedig még csak kétéves, így egyelőre mindketten folyamatos szülői vagy pedagógusi felügyelet alatt vannak, nincs még szükségük mobiltelefonra. A hétéves fiamat viszont nemsokára el kell kezdenünk önállóságra szoktatni: pár év múlva valószínűleg már egyedül jár majd iskolába. Bár azt gondolom, nem feltétlenül szükséges a gyerekeknek ilyen kis korukban mobiltelefont venni, ha már egyedül közlekednek, mindenképpen hasznos lehet egy olyan eszköz, amivel bármikor segítséget kérhetnek tőlünk.” – mondta el a kerekasztal-beszélgetésen Farkasházi Réka.

„Úgy gondolom, hogy a gyereknek érdemes olyan, viszonylag olcsó mobiltelefont választani, amelyet könnyen pótolhatunk, ha esetleg elveszíti vagy ellopják. A mobil ma már nem státusszimbólum, hanem egy mindannyiunk számára elérhető, a családtagok közötti kommunikációt segítő eszköz, amely támogatja a szülőt abban, hogy a gyerekét biztonságban tudhassa akkor is, ha éppen távol vannak egymástól. Bár kétéves kislányom mellett két már önálló nagyfiam van, a telefon ma is fontos szerepet tölt be az életünkben.” – fűzte hozzá Jakupcsek Gabriella.

A mobiltelefon vásárlásakor a legtöbb szülő szeretné előre megszabott keretek között tartani a gyerekek mobilköltését. A szülők éppen ezért leginkább feltöltőkártyás előfizetést vásárolnak gyereküknek, a tölthető egyenleg szerintük ugyanis biztosíték arra, hogy a gyerek ne csináljon nagy számlát, s hogy kézben tarthatóak maradjanak a telefonköltségek. A „gyerekmobilra” jellemzően havonta átlagosan 2300 és 2400 forint közötti összeget költenek a családok.

„Nem lehet szigorúan meghatározott életkorhoz kötni, hogy a gyerekeknek mikor célszerű mobiltelefont adni, hiszen ebben meghatározó szerepe van a gyerekek személyiségének, az egyes családok nevelési szokásainak. Célszerű a szülőknek akkor beleegyezni a telefonvásárlásba, ha a gyerek már felelősen viselkedik, és mérlegelniük kell, hogy egyáltalán szüksége van-e telefonra. Különösen ügyelni kell arra, hogy egy drága telefon megvételével nehogy támogassák a gyerekek közötti versengést. Nem attól lesz valaki jó szülő, ha drága dolgokat vásárol a gyerekének.”  – mutatott rá az elkerülendő hozzáállásra a beszélgetés résztvevőjeként Dr. Kósa Éva pszichológus, egyetemi tanár.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4788 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x