Érzékszervi fejlődés a várandósság idején
Címlap / Otthon / Érzékszervi fejlődés a várandósság idején

Érzékszervi fejlődés a várandósság idején

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

El tudod képzelni, micsoda mozgalmas élet zajlik az anyaméhben? Új kutatási eredményekből tudjuk, hogy már a méhen belüli életben is sokrétű tanulási, tapasztalatszerzési folyamatok mennek végbe. Elgondolkodtató, hogy már a magzati lét alakulása is befolyással van az érzékszervek fejlődésére. A magzatot érő hatások egy része belső eredetű, másik része a külvilágból származó. De vajon mit is érzékel odabenn a magzat a világból? 

Mozgásérzékelés
Ahogyan az anya mozog: végzi mindennapi teendőit, sétál, hajolgat, forog – azzal fejleszti a magzat egyensúlyérzékelését. Mire 16 hetes lesz, addigra már teljesen kifejlődik az irányérzékelést és tájékozódást lehetővé tevő szerve. Sőt! Képzeld el, hogy amíg a magzat más területeket összekötő idegszálai csupaszok, az egyensúlyi rendszerét a születés idejére már velőshüvely borítja.
Hogyan képes ekkora fejlődési utat bejárni ez a terület?

Gondoljunk csak bele, hogy az anya mindennemű mozgása egyensúlyi ingerek sokaságát közvetíti a magzatnak. Még álmában is, amikor megfordul az ágyban. Ezért aztán akkor sem kell kétségbe esni, ha a várandósság során az anyának feküdnie kell. A magzat ekkor sem marad fejlesztő impulzus nélkül.
Mi történik, ha az anya sportol? Olyankor aztán nincs híján a pocaklakó a mozgásos-egyensúlyi ingereknek! Azért legyünk tekintettel rá is, könnyebb edzésekkel, több pihenő beiktatásával: nem kell őt túlstimulálni!
Jó tudni, hogy az egyensúlyrendszerre ható impulzusok száma jelentősen lecsökken azoknál a magzatoknál, akiknek édesanyja orvosi döntésre ágy-nyugalomra kényszerül!

Mozgás
Az anyától érkező mozgásimpulzusok mellett működnek a fejlődés tulajdonképpeni motorjaként a saját belső indíttatású magzatmozgások. A bőr érzékszerv, fontos tapasztalásokat nyerünk a mozgáson és tapintáson keresztül.
Milyen mozgásokat végez a magzat? Amíg sok helye van, úszkál a magzatvízben; nyújtogatja kezét-lábát, forog, játszik. Érzéki benyomásokat szerez saját testéről, ahogy hozzáütődik a magzatburokhoz. Ultrahang felvételeken láthatjuk, ahogy a köldökzsinóron átbújik, ujját szopja, mosolyog, grimaszol. A jobb- vagy balkezesség kialakulásában bizonyítottan döntő szerepe van annak, melyik kezének ujját szopja gyakrabban és hosszabban.
Feledhetetlen érzés, amikor az anya hasára helyezett kezünk először érezi meg a magzat mozgását. A 36. héttől az anya hasán már kívülről is láthatjuk a magzat kezét-lábát, ahogy nyújtózik. Mosolyra húzódik az apa, testvér szája is, amikor a magzat mozgással  válaszol az érintésre. Bizony, 4 hónaposan már erre is képesek.

A születés küzdelmes élménye rendkívüli jelentőségű: a szülőcsatornán való áthaladáskor a saját testérzékre ható impulzusok mellett reflexek is aktiválódnak. Nem az út hosszúsága igényel komoly erőfeszítést, hanem annak kialakítása: át kell préselnie magát a magzatnak.
Így a korai méhen belüli tanulási élményekhez a megküzdés tapasztalása is társul.

Látás
A hasfalon átszűrődő fény az anyaméhben rózsaszínes-pirosas fényként érzékelhető, hacsak sötét ruha nem takarja a pocakot. Mivel a magzat a piros árnyalatait tudja leginkább észlelni, az újszülött baba is előnyben részesíti ezt a színt. Érdemes az anyának világosabb tónusú ruhákat viselnie, hogy a külső fény idegrendszeri kapcsolatokat építő hatása érvényesülhessen.


El tudjuk képzelni, miféle hangok sokasága veszi körül a magzatot?
Állandó kísérői az anyai szívhangok, a vérerek lüktetése, a légvétel hangja – ezek változásából a magzat azonnal értesül az anya lelki állapotáról: izgalmáról, vagy nyugalmáról. S mindezt az érzést ő maga is átéli. Az emésztőszervek működésének hangjai időszakosan hallható belső hangok, míg a külvilágból az anya hangja és a környezet zajai érkeznek a félidőre már teljesen kifejlődött hallórendszerhez.
A közös baba-mama zenehallgatások mindkét félre nyugtatóan hatnak.
Beethoven 5. szimfóniája például nem a legideálisabb hallgatnivaló a magzatnak. A mindössze négy hangból álló – három rövid, egy hosszú - motívumról a szerző maga azt mondta „így kopogtat a sors az ajtón”. Ezt nem tanácsos várandósan hallgatni, ahogy más nyugtalanságot keltő művet sem. A magzatok igyekeznek elbújni az erős hanghatásoktól, de hiába. Nem tudnak védekezni ellene. A túl erős akusztikus ingerek hatására egy 28 hetes magzat már sírni kezd.
Az anya dúdolgatása, Vivaldi és Mozart zenéjének hallgatása nyugalmat árasztó, feszültségoldó. Amit gyakran énekelünk neki, azt újszülött korában is felismeri, feszült helyzetekben megnyugtatja.
Már a magzatnak is szüksége van arra, hogy szűrjük a külső hangingereket: legfőképp a túl erős zajoktól kíméljük őket – hiszen nem tudnak kitérni, védekezni előlük. Ne hagyjuk szenvedni őket!
Új-zélandi kutatásokból tudjuk, hogy erős külső hanghatásoktól a 28 hetes magzat már sírni is képes.
A magzati sírás képességének felfedezése rendkívül jelentős: azt bizonyítja, hogy már a magzat is bonyolult agyi-érzékszervi működésre képes, összehangolt mozgásos viselkedési formák alakulnak ki az élet e korai szakaszában.

Bőrérzékelés /tapintóérzék/: hideg-, meleg-, nyomás-, fájdalom érzet
A tapintás – a külvilággal való érintkezés. A magzat számára az anyaméh fala is külvilágnak számít. Kezdetben az érintés reflexesen visszahúzódást vált ki – ez a bőr eredetű visszahúzódó reflex, mint legkorábbi primitív válasz, ami már 5 hetes magzati korban megfigyelhető. A 11. hétre a tenyér- és talpreflex is megjelenik, míg a kereső-szopó reflex a 24-28. héttől észlelhető. Ultrahang vizsgálaton nyomon követhetjük a fejlődést: egyszer csak látjuk, amint a magzat szopja az ujját, szájába veszi a lábát, átbújik a köldökzsinór alatt, mosolyog, grimaszol…
Csodálatos élmény, amikor az anya-apa-testvér ösztönösen beszélgetni kezd a magzattal: mesélnek neki arról, hogyan várják, közben simogatják az anya pocakját.  A 4 hónapos magzat már képes válaszolni az érintéses kapcsolatfelvételre: helyezkedésével keresi a simító kéz közelségét, mozgással felel rá. Itt nem a magzat-anya kapcsolat-analízisről van szó, hanem a kapcsolatkeresés spontán, ösztönös formájáról.
A saját testkép kialakulásához elengedhetetlenül fontos a tapintásérzés – akinek mozgáskoordinációs zavara van, annak a saját testéről alkotott képe is zavart-, ennek elemi alapozása a méhen belüli életben történik.
A magzat érzékeny a hőmérsékleti változásokra: az anya lázas állapota nyugtalanságot vált ki belőle. Gyakran látok olyan kismamákat, akiknek pocakját részben fedi csak ruha. Érdemes elgondolkodni, vajon ha az anya nem fázik, akkor a magzat sem?

Fájdalomérzékelés
Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy az újszülöttek, s így a magzatok sem éreznek fájdalmat. Mára kiderült, hogy magzati korban a fájdalmat közvetítő pályák már működnek, miközben a gátló rendszerek csak ezt követően alakulnak ki. Bizonyított tény, hogy a 19. héttől növekszik a fájdalom- és a stresszhormonszint, ha a magzatot fájdalominger éri egy beavatkozás következtében.

Ízlelőérzék
Minden, amit az anya elfogyaszt, azt a magzat is megkóstolja: a magzatvízen keresztül különböző ízekkel találkozik. A magzatvízen keresztül az anya tápláléka ízek tekintetében is hat a magzatra: megfigyelésekből tudjuk, hogy a magzat előnyben részesíti az édes ízt a savanyúval-keserűvel szemben, többet nyel az édes ízű magzatvízből.
Mire megszületik, már a négyféle alap íz elkülönítésére is képes. Saját édesanyja tejének ízét előnyben részesíti, hiszen már ismeri az anya táplálkozási szokásait. Ezért óvakodjunk a szoptatás időszakában a jelentősebb étrend-váltástól!


Saját testérzék

Számottevően szorosabb érzelmi kapcsolat alakul ki anya és gyermeke között, ha az újszülöttet közvetlenül megszületésekor édesanyja hasára helyezik. A baba a születés fáradságos útját követően megpihen az anya meleg testén, hallja az ismerős anyai szívhangokat, magába szívja bőrének illatát, majd felkúszva szopni kezd. Ezért ha módunk van rá, érdemes külön kérni, hogy a gyermeket közvetlenül a megszületéskor tegyék a hasunkra - bizonyítottan szorosabb érzelmi kapcsolatot eredményez ez az apróság.

Több szempontból jelentős a születést követő első szopás:
1. Az újszülött szopási ösztöne a születést követő első 30 percben a legerősebb.
2. Mivel a szopás fokozott méhösszehúzódást vált ki, a méhlepény születését is segíti, és a vérzés intenzitása csökken.
3. Az immunrendszer szempontjából különösen fontos előtejhez, kolosztrumhoz csak a szülést követő első néhány órában juthat hozzá az újszülött. Enyhe hashajtó hatással bír, elősegíti az első széklet távozását, ami a sárgaság megelőzésében jelentős. Egyúttal az emésztőrendszer számára hasznos és szükséges bélbaktériumok is a kolosztrum révén kerülnek az újszülöttbe. Érdekes lenne összehasonlító adatokat gyűjteni: van-e összefüggés a korai életkorban megjelenő székrekedés/emésztési problémák és az előtejhez jutás elmaradása között.

Összefoglalva
Minden szülő vágya, hogy gyermeke egészséges legyen, és jól boldoguljon az életben.
Nem tudjuk, hogy mindaz, amit teszünk, hogyan befolyásolja majd az eljövendő nemzedéket, mennyivel lesznek ügyesebbek, kiegyensúlyozottabbak felnövő gyermekeink.
Annyi bizonyos, hogy a rendszeres, tervezett, kellemes élmények a magzatban is jóleső érzéseket keltenek.A várandósság időszakában az anya és környezete is képes lehet úgy alakítani a mindennapokat, hogy az a fejlődő magzat számára (is)előnyös legyen. A legfontosabb: kerülni a szélsőséges állapotokat – fizikai-lelki-szellemi terhelés tekintetében.

A nyugodt, kiegyensúlyozott anyai lét lehet a záloga a megfelelő magzati fejlődésnek.
Mit tehetünk érte?
  • Találjuk meg a megfelelő ritmust az életünkben!
  • A szellemi fáradtság kipihenéséhez mozgásos aktivitást keressünk.
  • Aludjunk eleget, mert a magzat is követi a mi alvásritmusunkat.
  • Figyeljünk az étrendünkre és saját testünk üzeneteire.
  • Tanuljunk meg beszélni párunkkal, barátnőnkkel, munkatársunkkal a felmerülő gondokról!
  • Sajátítsunk el relaxációs technikát, hogy oldódni tudjanak feszültségeink.
  • A magzat örömkereső – keressük a közös örömforrásokat!
  • Beszélgessünk a babával! Figyeljük meg, hogyan reagál egy szóra, dalra, érintésre.
A folytatásban: az érzékszervi fejlesztés születés utáni időszakával ismerkedünk meg.  Tartsanak velem!

Bukovinszky Mária
www.kepesseg.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7356 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x