Varázslatos foltok
Címlap / Otthon / Varázslatos foltok

Varázslatos foltok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

A Foltvarrásnak (Patchwork), mint önálló mesterségnek, saját története van. A gazdaságosság, takarékosság mindig az egyik kézenfekvõ érv volt a Patchwork textíliák készítése mellett Vannak ugyan angol Patchwork emlékek, amelyek magas szintû készségekrõl és esztétikai igényességrõl tanúskodnak,  

A steppelés technikájának (azaz két, általában pamutszövet között puha gyapot v. egyéb puha réteg szorosan egymáshoz varrva) legkorábbi felhasználási területe a középkori páncélöltözetek alá védõöltözetek készítése volt. Feljegyzések a XIV. századig visszamenõen tesznek említést steppelt ágynemûkrõl, illetve ruházati cikkekrõl. A XVIII. századból már erre vonatkozó tárgyi emlékek is léteznek.


Korai feljegyzések - amelyek elsõsorban királyi illetve nemesi háztartásokból származnak, akik megengedhették maguknak, hogy ilyen jó minõségû, munkaigényes termékeket használjanak - gyakran a hímzõ mesterség egy mellékágaként tekintik a steppelést, sokszor steppelt anyagok szolgáltak a hímzés alapjául.

Ezzel ellentétben, a falusi gazdaságokban elsõsorban használati célra, meleg, könnyen kezelhetõ ágytakarók elõállítására használták ezt a technikát.

A Foltvarrásnak (Patchwork), mint önálló mesterségnek, saját története van. A gazdaságosság, takarékosság mindig az egyik kézenfekvõ érv volt a Patchwork textíliák készítése mellett Vannak ugyan angol Patchwork emlékek, amelyek magas szintû készségekrõl és esztétikai igényességrõl tanúskodnak, ennek ellenére tulajdonképpen az amerikaiak emelték elõszõr a Patchwork-öt mûvészi szintre.

A véletlenszerû illetve szabálytalan formájú textildarabok összevarrása rendkívül népszerûvé vált a XIX. századi Viktoriánus "textil-dekorációs hullámban".

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 2506 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x