A szülés valódi természete kiállítás Szegedre érkezett...
Címlap / Otthon / A szülés valódi természete kiállítás Szegedre érkezett

A szülés valódi természete kiállítás Szegedre érkezett

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

A szülés valódi természete című kiállítást családok szervezték. Olyan anyák és apák, akik így szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy minden édesanyának és gyermeknek része lehessen háborítatlan szülésben, születésben, a szülés helyszínétől függetlenül. Ezeken a képeken ölelő harmónia, biztonság, zavartalan eksztázis látszik. Aki nem találkozott ezzel az élménnyel, alig hiszi, hogy nem túlesni kell rajta: szülni így is lehet. 

Katasztrofálisak a népesedési mutatóink. Aggodalommal figyeljük a gondosan összeállított statisztikákat.
Ki tudja, hány nőnek borzalmas és megalázó élmény a szülés a mégoly jól felszerelt szülőszobákon?
Ki számolja össze, hány nő esélyeit rontja a szükségtelenül elvégzett korábbi császármetszés?
Ki méri fel, hány családból hiányzik a testvér?

A szülök győznek érzelemmel, idővel, pénzzel, csak azt a sok aggodalmat, kételyt, beavatkozást nem szeretnek újra átélni.
De az első, egyetlen gyermek is szülessen jól, méltón.
Sok ezer frissen anyává valt nő küzd szorongással, traumatikus emlékekkel, szoptatási problémákkal, depresszióval.

Ezeken a képeken ölelő harmónia, biztonság, zavartalan eksztázis latszik. Aki nem találkozott ezzel az élménnyel, alig hiszi, hogy nem túlesni kell rajta: szülni így is lehet.

A beavatkozásoktól lehetőleg mentes szülés után töredéknyi a gyermekágyi depresszió kialakulásának valószínűsége. Alig fordul elő szoptatási probléma. Az apák szerepe is sokkal szervesebb, elemibb. És figyeljek csak a testvérek átszellemült arcát!

A háborítatlan szülést elkötelezett, hatalmas tudású szakemberek segítik mind a kórházakban, mind otthon. Már nem az életben maradás a tét, az életmódunk, a szülés körülményei, a szakemberek felkészültségének jóvoltából a tragédiák nagyon ritkák. A szülés lehet biztonságos és katartikus egyszerre. Bizonyság rá több ezer magyarországi család története. Róluk alig hallunk a médiában, az őket segítő több tucat szakember is hétköznapi ember. Munkájuk, tudásuk előtt is tiszteleg ez a családi albumokból, civil kezdeményezésre összeállt kiállítás.

A kiállítás története


A képek Magyarországon és külföldön otthon szült édesanyák adományai. A vándorkiállítás 2010 decemberében a Képviselői Irodaházból indult, ahol a politikusok és jogalkotók tekinthették meg először. 2011 januárjában a Pilvax Kávéházban nyílt meg a nagyközönség számára, majd országos vándorútra indult Füzesabonyba, Miskolcra,  Pécsre és Szolnokra. Jelenlegi állomása Szeged, a Születés Hetén pedig Kecskeméten lesz látogatható. További magyar városok (Kaposvár – Festők Városa Fesztivál, Kiskunfélegyháza) után  bemutatjuk a képeket Moszkvában a Midwifery Today nemzetközi bábakonferencián (július 13-17.) és előadásokkal, programokkal együtt Kapolcson, a Művészetek Völgye Fesztiválon (július 22–31.) illetve ősszel, további magyarországi helyszínek után Bukarestben és több erdélyi városban is.

Mindannyian valljuk, hogy a gyermekvállalásra, a szülésre a felkészülést már jóval a várandósság előtt meg kell kezdeni. A várandósság és a szülés élettani folyamatairól, a testi vonatkozásokról a kismamák manapság számtalan forrásból – orvosuktól, védőnőjüktől, felkészítő tanfolyamokon, stb. - tájékozódhatnak. Mindennek az emberi oldala azonban szavakkal nehezen megfogható. Hogyan alakul ki az anyában a belső biztonság, amire támaszkodva a szülés a maga természetes medrében folyhat? Hogyan érkezik meg az újszülött a világba? Hogyan lesz a nőből anya, a férfiből apa, a nagyobb gyermekből pedig testvér?

Ehhez szeretnénk támpontot nyújtani a képeken keresztül.

A  szakma egyre inkább elfogadja, hogy a szülés emberi oldala nem választható el az élettani folyamattól. A WHO által ajánlott, bizonyíthatóan hasznos szülészeti eljárások között szerepel

- „a nő fizikai és  erzelmi állapotának folyamatos figyelemmel kísérése a vajúdás és a szülés alatt,
- a lehető legkevesebb beavatkozás által a nő biztonságérzetének és önbizalmának megtartása,
- a nő magánszférájának  tiszteletben tartása a szülés helyszínén,
- a szülő nő empatikus támogatása a szülés alatt,
- a korai közvetlen bőrkontaktus az anya és a baba között,
- a szoptatás megkezdésének támogatása a szüléstől  számított egy órán belül, a WHO irányelveinek megfelelően."

Szeretnénk, ha a szülők és a szülészeti szakma képviselői közül minél többen felismernék, mekkora jelentősége van a szülés kimenetele szempontjából a vajúdó nő teste által diktált vajúdási és szülési testhelyzeteknek, ha támogatnák a szülés utáni bőrkontaktust, a korai mellre tételt. Ezek komoly lépések a háborítatlan szülészeti  gyakorlat irányába, ahol szülésvezetés helyett szüléskísérésről beszélhetünk.

Az eddigi kiállítási helyszínek tapasztalata azt mutatja, hogy a háborítatlan szülés igénye egyre jobban foglalkoztatja a még szülni tervező, illetve korábbi szülésélményeiket feldolgozni kívánó nőket. A szülés témája pedig korosztálytól és nemtől függetlenül megállítja a képek előtt az érdeklődőket.

Mivel a kiállítás civil kezdeményezés, hálásak vagyunk minden eddigi és jövőbeli segítségért, hogy a fotósorozatot minél szélesebb körben, minél színvonalasabb programokkal tudjuk bemutatni a kiállítási helyszíneken.

A képek közül néhány megtekinthető a kiállítás honlapján az Örökbefogadás és A kiállítás tartalma lapfülben, illetve a kiállítás Facebook-oldalán „A hét képe” linken.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4703 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x