Melyek a kötelező és ajánlott védőoltások?
Címlap / Otthon / Melyek a kötelező és ajánlott védőoltások?

Melyek a kötelező és ajánlott védőoltások?

Forrás: Antsz.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A minőségi értelemben vett családtervezés - veleszületett rendellenességek és a koraszülés megelőzése - Magyarországon több évtizedes múlttal rendelkezik, ebben túlzás nélkül a tudomány élvonalába tartozunk. A hazai szűrés és védőoltás rendszer mindenben támogatja azokat a párokat, akik a családtervezés útjára léptek. 

A családtervezésen - köztük az orvosok is - még mindig a mennyiségi családtervezést értik, azaz elsősorban a nem kívánt terhességek kivédését. A gyermekszám szabályozása valóban kiemelt probléma a világ azon részein, ahol a népesség drámaian növekszik. Magyarországon azonban a népesség folyamatosan csökken. A nemzetközi összehasonlítást is lehetővé tevő teljes termékenységi mutató Magyarországon 1,3, míg latin-amerikai országokban ugyanez a szám 5 körül van. Általánosságban jellemző, hogy az európai és a hazai párok kevés, de „tökéletes” gyermeket szeretnének.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) keretében működő Családtervezési Program három lépcsőből áll, mely konzultációból, laboratóriumi vizsgálatokból és pszichológiai tesztekből tevődik össze.
  • Családtervezési alkalmassági vizsgálat
  • Felkészülés a fogamzásra
  • A koraterhesség fokozott védelme


A Családtervezési Program lényege, hogy a tervezett terhesség előtti 3. hónaptól a fogamzást követő 3. hónapig biztosít speciális figyelmet, vizsgálatokat, konzultációt, szükség esetén kezelést a leendő kismamáknak. A gondozás bázisát speciálisan képzett védőnők jelentik. A 12. terhességi hét után a páciens zárójelentéssel átkerül a terhes-gondozóba, ahol a további követése történik. Az alapellátáshoz speciális orvosi konzultációk (genetika, nőgyógyászat, andrológia) csatlakoznak, amelyet a leendő szülők szükség szerint vehetnek igénybe. Kiemelt figyelmet fordítunk az anyai betegségekre, hiszen ilyenkor az általános kockázaton túl specifikus kockázattal is számolni kell. Ezen belül is egyedi a pszichológiai és a pszichiátriai konzultáció, amelynek fő céljai a szülés utáni depresszió megelőzése.

A cél a veleszületett betegségek kiszűrése:
  1. Ezek a rendellenességek „defekt” állapotot eredményeznek, vagyis kezeléssel javíthatók, de teljességgel meg nem gyógyíthatók.
  2. A veleszületett rendellenességek jelentik a legtöbb „értékes életév” elvesztését.
  3. A rendellenességek kezelése igen magas költségigényű (nagy terhet jelentenek a család és az egészségügyi rendszer számára egyaránt), amely a megelőzésükre fordított költségeknek a sokszorosa.
  4. Az iparosodott országokban a csecsemőhalálozás 20-25%-át a veleszületett rendellenességek okozzák, egyben a vezető halálokok közé tartoznak.

Esetükben a megelőzés az egyetlen optimális megoldás, s ennek a hatékonysága ma már nem kérdőjelezhető meg. A jelenlegi ismereteink szerint: a veleszületett rendellenességek egyharmada védhető ki a fogamzást megelőző gondozás során.

A védőoltásokról

A várandósság alatt közismerten kockázatot jelenthet például a rubeola fertőzés, ám jelenleg, éppen a gyermekeink védőoltottságának köszönhetően, legkevésbé ettől a betegségtől kell tartanunk. Nem annyira közismert viszont a bárányhimlő várandósság alatti kockázata mind a magzatra, mind a várandós asszonyra, ha a kismama korábban nem esett át a fertőzésen, vagy nem kapott ellene védőoltást. Az a családtervező, például, aki még tudomása szerint nem esett át bárányhimlőn, védetté válhat, ha valóban fogékony a fertőzésre (nincs a vérében védettségre utaló ellenanyag), kaphat védőoltást.

Fontosnak tartjuk a „fészek”, a leendő gyermekkel együtt élők védettségét, ezért mind az influenza elleni, mind a fiatal szülők szamárköhögés elleni védőoltását ajánljuk a hozzánk fordulóknak. Influenza ellen nemcsak a leendő kismama számára fontos a védettség, hanem a család minden egyes tagja számára, éppen a várva várt újszülött érdekében. Ami pedig a szamárköhögést illeti, mindössze egyetlen emlékeztető oltás ajánlott a leendő szülőknek annak érdekében, hogy az egész Európában újra felbukkanó fertőzés ellen a gyermekkori védőoltásaikból még meglévő, de már igen alacsony szintű védettségük felfrissülhessen. A fiatal lányok egészsége és a családtervezés szempontjából fontos lehet még a méhnyakrák elleni vakcina beadása is, melyet 12-14 éves kortól javasolnak a szakemberek. Az évente közel 500 áldozatot követelő betegség megelőzésére ma már van lehetőség.



Kötelező védőoltások


Oltás neve Mely kortól Mi ellen véd?
BCG Néhány napos korban, szülészeti intézményben Tuberkulózis
DaPT+IPV+HIB 2 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 3 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 4 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
PCV-13 2, 4 és 15 hónapos korban Kötelezően felajánlandó, térítésmentes
MMR 15 hónapos korban Kanyaró, mumpsz, rubeola
DaPT+IPV+HIB 18 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 6 éves korban ill. az általános iskola első osztályában Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
dapT + MMR 11 éves korban Torokgyík, tetanusz; szamárköhögés, Kanyaró, mumpsz, rubeola
Engerix B 13 éves korban Fertőző májgyulladás (hepatitis-B), két oltás minimum 5 hó eltéréssel


Ajánlott védőoltások

Oltás neve Mely kortól Mi ellen véd? Megjegyzés
Mencevax AC

Menpovax AC
2 éves kor felett Meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás)  
Meningitec

Menjugate

NeisvacC
2 hónapos kortól Meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás)  
Pneumovax 23,

Pneumo 23
2 éves kor felett Streptococcus pneumoniae fertőzés (agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, középfülgyulladás) Bizonyos betegcsoportoknál kiemelten fontos (pl. lépkivétel, idős kor))
Begrivac

Fluarix,

InfluvacVaxigrip-

Fluval AB*

ID Flu**
Általában fél éves kortól

*3 éves kortól

**18 év felett
Influenza Csak az adott évben várható járvány ellen véd. Évenkénti ismétlés szükséges.
FMSE-immun inject

Junior*

FSME immun felnőtteknek**

Encepur junior+

Encepur Adults++
*1-16 éveseknek

**16 év felett

+ 1-12 éveseknek

++ 12 év felett
Kullancsencephalitis 3 oltás szükséges a teljes védettséghez, majd 3, illetve öt évente emlékeztetők
(0. 3. 12. hó)

Megj: a lyme kór ellen nem véd!
Varilrix 9 hónapos kortól Bárányhimlő Minimum 4-6 hét eltéréssel két oltás
Rotateq*, Rotarix** 6 hetestől fél éves korig Rotavírus okozta gastroenteritis *3, ill. **2 alkalommal szájon át adandó, minimum 4 hét eltéréssel
Cervarix*

Silgard**
*10 éves kortól

**9 éves kortól
Humán papillómavírus fertőzés (méhnyakrák) *3 oltásból álló oltási sor, 0,1 és 6 hóra

**3 oltásból álló oltási sor 0,2 és 6 hóra
Havrix 720 junior*

Havrix 1440**
*1-18 év

**18 év felett
Járványos májgyulladás (hepatitis A) két oltás minimum 6 hó eltéréssel
Twinrix gyermek*

Twinrix felnőtt**
*1-16 évesek

**16 év felett
Hepatitis A és B elleni kombinált oltóanyag 3 oltásból álló oltási sor, 0,1 és 6 hóra
Typherix
2 éves kor felett
hastífusz Megbetegedési veszély esetén – pl. utazás


Forrás: ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet

Képek:
piqs.de: Daniel Faßbender - Lucca auf Kissen
piqs.de: nep - Virus

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5389 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x