Tedd allergénmentessé az otthonodat - a 3 legfontosabb lépés...
Címlap / Otthon / Tedd allergénmentessé az otthonodat - a 3 legfontosabb lépés

Tedd allergénmentessé az otthonodat - a 3 legfontosabb lépés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

Az allergiás betegség általában életmódváltást is kíván, a környezet allergénmentesítésével ugyanis a tünetek előfordulása és mértéke is csökkenthető, az esetleges új megbetegedések kialakulása pedig elkerülhető. Ismerjük meg azokat a módszereket és eszközöket, melyek segítségével otthonunk allergénektől mentessé tehető! 

Allergénmentes takarítás
Az allergiás betegek állapotán valóban sokat segíthet, ha kiemelt figyelmet fordítanak a lakás rendszeres portalanítására. A házipor nagy részét pollen, penészgomba, atka és egyéb szennyezőanyagok alkotják. A nem megfelelően végzett takarítás során a por felkavarodhat, és a lakás levegőjében több százszorosára is emelkedhet az allergénszint – figyelmeztet dr. Magyar Donát, a Budai Allergiaközpont aerobiológusa.

Ezt elkerülendő, a felsöprés helyett használjunk nedves törlőrongyot, HEPA-, vagy vízszűrős, esetleg kimondottan allergiások számára kifejlesztett – szeparátoros - porszívót.

Porszívózás előtt ellenőrizzük a HEPA-filtert, mert ha elmozdult, meggyűrődött, a porszívó allergén részecskékkel árasztja el a lakást.

A morzsaporszívókat minden használat után ürítsük. Ezekben nincs megfelelő szűrés, és a tartályban összegyűlt élelmiszermaradékok gyorsan bepenészednek, amit bekapcsoláskor a levegőbe szór a készülék.

Felmosás, nedves porszívózás után nyissunk ablakot, mert ha sokáig nedves marad a szőnyeg, baktériumok szaporodnak el benne, és a háziporban megjelenik az általuk termelt méreganyag – endotoxin - is. A háziporatka ellen végzett rendszeres porszívózás is kevésnek bizonyulhat
, ha nem gondoskodunk kellő alapossággal a számukra különösen kedvelt élőhelyek, az ágymatrac és párnák atkamentesítéséről. A házipor-atkák fő tápláléka lakáson belül a lakásban élő ember elhalt, lehullt hámsejtei, ennek megfelelően a legnagyobb mennyiségben az ágyneműkben, párnákban, bútorhuzatokban, szőnyegekben, plüssállatokban találhatóak. A poratkák ellen az érintett tárgyak 60oC –on történő havonta történő átmosásával védekezhetünk. Megoldás lehet, ha az atkával fertőzött textíliákat fagyasztószekrénybe tesszük egy napra, -20oC alatt ugyanis az atkák elpusztulnak.

A rendszeres takarítás mellett érdemes olyan eszközöket is beszereznünk, melyek hatékonyan alkalmazhatóak a levegőben lévő allergének számának csökkentésére.

Anion generátoros fénycső
Az anionok negatív töltésű részecskék, jelenlétük a levegőben üde, kellemes közérzetet biztosít. Az anionok kibocsátásukkor összetapasztják a levegőben szálló szennyeződéseket, például a port, füstöt, a kellemetlen szagért felelős, emberi és állati kipárolgásokból származó molekulákat, valamint a levegőben található egyéb allergéneket, baktériumokat. Mivel az összetapadt részecskék túl nehézzé válnak ahhoz, hogy a levegőben maradjanak, a földre esve könnyen eltávolíthatók, ezáltal belélegzésük megakadályozható.

Az aerobiológus véleménye: A legalaposabb takarítás is hiábavalónak tűnhet, ha a következő ablaknyitással pollenszemek ezrei özönlenek a lakásba. Hazatérve, a cipő talpán is számos penészgomba spórát hurcolhatunk magunkkal. Ruházatunk és hajunk pedig kitűnően alkalmas felület a pollen és a spórák megtapadására. Az anionos fénycső egy olyan alternatív megoldás, amely a rendszeres takarítást kiegészítve, segítséget jelenthet a lakás levegőjének allergén mentesítésében és a jó közérzet kialakításában.Légszűrők

A légszűrők segítségével azonban a lakás levegője mindig friss és allergénektől mentes lehet. A készülékek kiszűrik a levegőben található penészspórákat, vírusokat, baktériumokat, pollenszemeket, poratka-ürüléket, szerves szagmolekulákat és állati allergéneket.

Az aerobiológus véleménye: A beltéri levegő tisztítása valóban nagy segítséget jelent az allergiások számára. Fontos azonban megjegyezni, hogy a levegő tisztítása sok esetben csak elfedi a valós problémát. Az allergének a legnagyobb odafigyelés ellenére továbbra is jelen lehetnek a lakás levegőjében. A lakásban például akkor is magas lehet a gombaspórák koncentrációja, ha annak egyértelmű jelét nem látjuk. Ilyen esetekben célzott vizsgálattal lehet felderíteni a probléma forrását, mely gyakran a tapéta alatt, szekrények, vagy falvédők mögött megbúvó penészgomba telepek formájában van jelen a lakásban. A légtisztító készülék alkalmazása is a penészgomba élőhelyének felszámolása után lehet igazán eredményes.

www.allergiakozpont.hu

Képek:
piqs.de: Ville Miettinen - Grundvik main house
piqs.de: Thragor - Staub- und Fruchtblätter
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2985 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x