Kis cipő és trendi póráz a kedvenceknek?
Címlap / Otthon / Kis cipő és trendi póráz a kedvenceknek?

Kis cipő és trendi póráz a kedvenceknek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Pár éve - sokan még ma is - nagyon sok előítélettel, és nem csekély megvetéssel fordultak azok után a gazdik után, akik kiskabátba és cipőcskébe öltöztetett kutyát sétáltattak a pesti flaszteren, mintegy trendi kiegészítőként. Megvallom, én is így voltam ezzel, afféle vidéken felnőttként, aki el sem tudta volna képzelni, hogy egy kiskutya legyen a kedvenc hálótársa. Mindaddig, amíg a 6 hetes kisbabakutyát meg nem kaptam a gyerekeimtől amolyan szeretetbombaként születésnapomra. Azóta a kiskutyámmal nézzük a kutyás boltok kirakatait, és lesem a tekintetét, melyik kis rucira csóválja a farkát. 

A házi kedvenc nem csak attól kedvenc, hogy van kire önteni az épp felgyülemlett szeretetünket, illetve akitől feltöltődünk pozitív energiával, hanem attól is, hogy mi is szeretjük, gondoskodunk róla, hisz ő (!) nem tud magáról. Így nagyjából különbséget is tehetünk azok között a gazdik között, akik kiegészítőnek használják a kutyust. Mert ezek a gazdák akkor is felöltöztetik az állatot, és úgy, ahogy az már nem feltétlenül jó a „kedvencnek”, lényeg, hogy az állatka szenvedése árán is feltűnőbbé tegye a gazdáját. (Például a strasszköves nyakörv biztos, hogy nem tesz jót, mert ha a fém, ami a köveket rögzíti, felmelegszik, az biztos, hogy nem lehet kellemes az ebnek sem.) Pedig a kutyus is elsősorban a saját bőrében érzi jól magát.Nem természetes, akármilyen pici termetű is, hogy ruhája legyen
. Ám magam is megtanultam óvni a hidegtől, ami természetesen a kis kutyámat sem kíméli a kötelező sétáknál télen. Így először csak egy kiselejtezett pulóver ujjából csináltam neki pulcsit (amire ha egy kulcskarikát is odaöltök, akkor még nyakörv sem kell, a póráz karabinere beleakasztható), aztán már az is világos lett, hogy a latyakban, a fagyos hóban, a sómarta jégen bizony felszakad a kis mancsocska, amivel amúgy már megtanult simogatni is. Tehát igen is kell a kis topán a kistestű állatoknak, hisz nem megoldás a séta utáni fürdetés, láb-, és hasmosogatás sem: Gondoljunk bele, hogy amikor az elgémberedett kezünket meleg víz alá tesszük, mekkora fájdalmat érzünk a vérkeringés gyors beindulásától. Ugyanezt érzik a kedvenceink is, miközben sokaknak ez azonnali reflex séta után, hogy a kutyus ne hordja szét a lakásban az utca mocskát. Így akaratlanul is kínozzák az állatot, amelyet szeretnek.

Kutyapizsi - ciki vagy szükséges?
A lakásban tartott kistestű kutyusok ruhatára legnagyobb meglepődésemre pizsamát is tartalmaz. Azt gondolná az ember, hogy az ágyban már nem kellene felöltöztetni a kutyát, hisz ott többnyire nem látja senki és nincs kinek mutogatni: milyen cuki a kis csontocska mintával kihímzett pizsama.


Csakhogy aki itatta már a saját poharából vízzel a beteg, sugárban hányó állatkát, aki remegve nyalogatja hálásan ezért a kezét, aki szedett már ki kullancsot undorodva, de annál nagyobb elszántsággal a szerelmetes kutyababájából, az előbb-utóbb eljut az internetes oldalakra, ahol a különböző állatok gazdijai megosztják tapasztalataikat az állatok helyes gondozásáról. Mert bizony az állatorvos nem olcsó mulatság, és a TB nem támogatja - ha pl a kutyánk bőre megég a túl rövidre nyírt szőre miatt a tűző napon – az ellátást. Így igyekezvén sok mindent megtudni mások tapasztalataiból jöttem rá, hogy miért indokolt a kutyát pizsamába öltöztetni az amúgy meleg lakásban éjszakára. Nos, nem azért, mert fázna álmában, hisz épp azoknak kell ezt a ruhadarabot alkalmazni, akik mellé odabújik az állatka éjszaka is az ágyban. Ugyanis a szőrén megtelepedhetnek olyan kórokozók a napi séta során, amelyek az emberrel való alvás során komoly betegségeket okozhatnak a gazdinak, habár az állatot nem betegítik meg. A cicáén ez némileg kevesebb, hisz többet mosakodik, de természetesen a macska esetében sem tudhatjuk, hogy milyen kórokozók kerülhetnek a nyálába. Ám tévedés lenne azt hinni, hogy a naponta történő fürdetés megoldás lehet,, mert attól a bőrük kiszárad, és komoly bőrbetegségeik keletkezhetnek. Ilyen például a rüh, amely ebben a században ismét terjed, és bizony ez most sem trendi. Így nézegetjük az én kis kutyaszerelmemmel a kirakatokat a séták alatt, és már tudom, melyik pizsi „jön be” neki. Karácsonyra kész is lesz - az egyik kispárnahuzatból.

Horváth Margit

Képek: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2934 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x