Játékkal taníts - egyszerű és hatékony!
Címlap / Otthon / Játékkal taníts - egyszerű és hatékony!

Játékkal taníts - egyszerű és hatékony!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

"Játékkal taníts - hogy észrevétlenül a legtöbbet hozzam ki magamból; játszani taníts - és fejlődik szociális kapcsolatkészségem is." Akár ez is lehetne az örömteli tanulásért létrejött Nebuló Alapítvány és a Gém Klub közös előadásának és az azt követő kerekasztal beszélgetésnek összefoglaló üzenete. A színvonalas előadások mellett játékmesterek segítségével ismerkedhettünk meg a legújabb játékokkal. 

Van e köztünk olyan, aki ne szeretne játszani? Kinek-kinek más a kedvence, de JÁTSZANI JÓ.

Hány órád lesz ma? – kérdezi a szomszéd néni Pistit.
Öt – feleli az elsős gyerek.
Te szegény - sóhajtozik együtt érzőn a néni – ilyen sokat tanulni egy nap!
Mire Pistike büszkén felel: Igen, de az utolsó órán játékokat tanulunk.
   
Távoli jövőkép? Nem.
Képzeld, már vannak nálunk olyan iskolák, ahol a gyerekek akár tanórai keretek között játszanak. Nemcsak általános, de középiskolás diákok is ellenállhatatlanul bevonódnak a társas játék varázslatos világába. Iskolai játékszakkörök, rendszeresen szervezett iskolanapok keretében már most sok diák élvezheti a társas játék örömét.
Kérded: mire jó ez? Ennek megválaszolására és népszerűsítésére szervezett programot szakembereknek  - pedagógusoknak, nevelési tanácsadókban dolgozóknak, tehetséggondozóknak -  a 10 éves fennállását ünneplő Gém Klub.A játék nemcsak pedagógiai és oktatási eszköz, hanem spirituális is
- tudhattuk meg Aczél Zoltán játékkutató és játékfejlesztőtől.
Miben rejlik a játék spiritualitása? Magában a koncentrációban.
A kereszt-, vagy kígyóspirál formájú játékmező ókori eredetű, mint a közismert „Ki nevet a végén?” táblajáték. Spirituális tartalma az élet értelmének keresésében ragadható meg.  A bábuk középről indulnak, majd körbejárva ugyancsak középre kell, hogy érkezzenek. A középről indulás és középre érkezésben a szív, mint közép szimbolikája rejlik. Az út, amit a bábuk bejárnak – a lélek útja.  A játék a lelket alkalmassá teszi arra, hogy a lélek útjának követésével az élet értelmére leljünk.

A tanárnak is, ha adni akar, keresnie kell az élet értelmét. Az együtt játszásban mindkét fél fejlődik: tanár és diák is.

A játék pedagógiai hozadéka, hogy készségekre, kompetenciákra tehetünk szert.  A Gém Klub 2011-es játékkatalógusa valódi kincsesbánya. A színes fotókkal illusztrált játékok szinte megelevenednek - a rövid ismertetőt olvasva. Nem csak abban igazít el, hogy egy–egy játékot melyik korosztály élezheti, de azokat a kiemelt készségeket is felsorolja, amelyeket az egyes játékok fejlesztenek. 42  készséget tartalmaznak a játékpedagógiai szempont szerinti felosztásban - Jesztl József tehetséggondozó pedagógus, és játékismereti előadó munkájának köszönhetően.

Kedves Pedagógusok, Szülők! Szeretettel ajánlom figyelmetekbe játékvásárlás előtt, mert egyedülállóan értékes és hasznos információk rejlenek a társas, logikai és készségfejlesztő játék szakkatalógus oldalain.

Aki ebbe beletekint, nem kérdőjelezi meg többé a játék iskolai létjogosultságát.
A szociális készségek fejlesztésének kiváló alapjául szolgál. Az alkalmazkodóképesség fejlesztése mellett az adekvát társas viselkedés kialakulását is elősegíti. Szereplésvállalásra ösztönöz, elősegíti a verbális és nonverbális kommunikáció, valamint az együttműködésre való készség fejlődését.


Az oktatásban, mint konkrét tantárgyak támogatója jelenik meg a játék, az ismeretszerzést segítve elő. Természetesen az ismeretszerzés folyamatában képességek és készségek fejlődnek, rutinok alakulnak ki és a jelfeldolgozó képesség is javul. A számolási készségek mellett a problémamegoldó képesség is fejlődik. Egy egyszerű, 4 dobókocka és egy tetraéder kocka segítségével az alapműveletektől a magasrendű műveletekig izgalmas játékhelyzetben gyakorolhatjuk például a fejszámolást.

A történelem, földrajz, természetismeret, kémia oktatásához is találunk játékot a színes kínálatban.

A játék olyan tanulás, amelynél a tevékenység öröme jobban motivál, mint az elsajátítható tudás. A tevékenység öröme az, ami játékra motivál és benne tart.
A játék közege a legbiztonságosabb: ahol alacsony a fenyegetettség (nem vagyok képes rá), magas a relevancia érték. Mivel pozitív érzelmek társulnak hozzá, a feladatmotivációs értéke is magas.

A szellemi inspiráció mellé szakmai segítséget és pályázható anyagi támogatást is nyújt a Nebuló Alapítvány, a Gém Klub anyagi támogatásával az iskoláknak. Bízzunk benne, hogy a szervezőket is meglepő nagyszámú érdeklődő (több iskolákból kisebb csoportok képviseltették magukat) többsége bátran belevág a játékoktatás iskolai keretek közötti megvalósításába. Ahonnan a gyerekek hazaviszik a megismert játékokat, és az együtt játszás öröme terjed szét.

Bukovinszky Mária

Képek:
ningmilo / FreeDigitalPhotos.net
Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3576 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x