Házőrző vagy családtag?
Címlap / Otthon / Házőrző vagy családtag?

Házőrző vagy családtag?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

A magyar kutyák lassan kitörnek a házőrző szerepből, egyre több háztartásban számítanak családtagnak. A gazdik egyre nagyobb figyelmet fordítanak kedvenceik táplálására is, de ezen a területen még sok káros tévhit nehezíti négylábú barátaink életét - hívja fel a figyelmet az egyik állateledel márka hazánkban készített kutatása az Európai Felelős Kutyatartásért Kezdeményezés keretében. 

A kutya a legtöbb ember számára házőrző (38%), vagy családtag (36,2%). De betöltheti még a kedvenc (13,4%), a barát (9,8%), a védelmező (1,8%) és a játszótárs (0,5%) szerepét is. Házőrzőként inkább a kisebb településeken, községekben élők, családtagként pedig inkább a nagyvárosokban, köztük a megyeszékhelyeken és Budapesten tartják.

A magyar kutyák szerepváltozását jól mutatja az, hogy az ELTE 2000-ben készített reprezentatív kutatásában még a válaszadók 49 százaléka jelölte házőrzőnek a kutyáját, ez a szám a jelenlegi kutatásban csak 38 százalék. Egyre több kutya lép elő családtaggá.


Ezt a trendet támasztja alá az egyik legismertebb magyar állatvédő civil szervezet, a Rex Kutyaotthon Alapítvány tapasztalata is: az elmúlt 10 évben sokat változott a kutya-örökbefogadás kultúrája hazánkban. Míg 10 esztendeje a Rex Alapítványtól befogadott kutyák többségét házőrzés céljából fogadták örökbe, addig az utóbbi években a négylábú családtagok – különösen a kistestű házi kedvencek – iránt növekedett meg az érdeklődés.

„A gazdasági válság kirobbanása óta összességében közel felére esett vissza az örökbefogadott kutyák létszáma, ami a potenciális örökbefogadók anyagi lehetőségeinek jelentős csökkenésével magyarázható.” – nyilatkozta Dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója.

A házőrző szerepből családtaggá történő előrelépéssel előnyök is járnak: sokkal nagyobb figyelem irányul kedvenceink étrendjére. Az étkezés pedig döntő szerepet játszik a kutyák egészségében és várható életkorában is.


A pozitív változások mellett azonban még mindig erősen élnek a köztudatban bizonyos tévhitek. A válaszadóink túlnyomó többsége (86,1%) szerint például a száraz eledel, a konzerv étel és az „emberi táplálék” kombinációja minden fontos összetevőt biztosít a kutyáknak. Sajnos azonban az emberi táplálékokban fellelhető glutén, illetve gabona- és szójaszármazékok károsak lehetnek a kutyák számára, és allergiás tünetekhez vezethetnek.

Forrás: TÁRKI

Kép: photostock / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3312 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x