2012 a "Fenntartható energiát mindenkinek" éve
Címlap / Otthon / 2012 a "Fenntartható energiát mindenkinek" éve

2012 a "Fenntartható energiát mindenkinek" éve

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az energia lehetőség. Megváltoztathatja életünket, gazdaságunkat és bolygónkat is. A fenntartható energiához való hozzáférés nélkül a fenntartható fejlődés nem valósítható meg. Bolygónkon jelenleg az emberek ötöde elektromos áram nélkül él. Kétötöde, közel 3 milliárd ember pedig fával, szénnel, faszénnel vagy állati hulladékkal fűt illetve főz. Egy globális gazdaságban ez méltánytalan - és nem fenntartható. 

Az iparosodott országokban sokkal inkább az energia nem hatékony használata miatt előforduló pazarlás a probléma, nem a hiány. Emellett a világon mindenhol a fosszilis erőforrásoktól való túlzott függőség okoz gondot és járul hozzá a globális klímaváltozáshoz.

Mindkét problémára megoldást jelentene, ha a fenntartható energia mindenki számára hozzáférhető lenne, energia, amely amellett, hogy hozzáférhető, tisztább és hatékonyabb a ma használtnál.



A mindenki számára hozzáférhető energia évének 3 egymással is összefüggő célja van:
  • biztosítani minden ember számára a hozzáférést a modern energiaszolgáltatásokhoz,
  • megduplázni az energiahatékonyság javulásának ütemét,
  • megduplázni a megújuló energia részesedését a globális energia mixben.

Ezek a célok kiegészítik egymást. Bármelyik teljesítésében elért cél segít, hogy a másik kettővel kapcsolatosan is eredményeket érjünk el. Mindet 2030-ra kell megvalósítani, és mind szükséges ahhoz, hogy minden ember hozzáférjen fenntartható energiához.

A “Fenntartható energiát mindnkinek” évet az ENSZ kezdeményezte, honlapján számos hasznos információt, anyagot, jó példát, és kezdeményezéseket is találunk – valamint akár saját rendezvényünket is benevezhetjük a programok közé.


Az egyik fontos kezdeményezés például, hogy 10 dollárnak megfelelő összeg (kb. 2200 Ft) felajánlásával bárki segíthet, hogy a mintaprojektnek választott Haitin, ahol a háztartások kevesebb, mint 25%-a rendelkezik vezetékes árammal, 1 háztartás hozzájusson egy napenergiával működtetett égőhöz.


Vadovics Edina és Antal Orsolya
GreenDependent

Képek:
Idea go / FreeDigitalPhotos.net
Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5931 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x