Kerti parti - hogyan igyunk okosan?
Címlap / Otthon / Kerti parti - hogyan igyunk okosan?

Gelsei Bernadett

Kerti parti - hogyan igyunk okosan?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

Javában tart a kerti bulik szezonja, amelyek igen ritkán zajlanak alkoholfogyasztás nélkül. Ezt is lehet azonban okosan és biztonságosan csinálni, elkerülve a baleseteket, rosszulléteket és kellemetlen szituációkat. Hogyan vendégeljük meg alkohollal a barátainkat? 9 tipp a szakembertől.  

Sajnos hazánkban az ivásnak nagy divatja van, és a médiumok főként a népszerűsítésével foglalkoznak nem törődve azzal, hogy milyen hatással van mindez a fiatalokra vagy akár a felnőtt társadalomra. Pedig nagy szerepük lenne a szemléletformálásban, mivel nagyon széles réteget tudnak megszólítani. A HarmoNet szakértőjeként nagyon fontosnak tartom, hogy minél több olvasóhoz eljusson a tudatos, mértékletes alkoholfogyasztás szokása és a módja annak, hogyan lehet időnként úgy ellazulni, hogy végső soron mégis a józanság felé billenjen a mérleg a hétköznapokban.

Pár jó tanács azoknak, akik vendéglátókká avanzsálódnak saját otthonukban, hogyan tartsák meg az ellazult, jó hangulatot a lerészegedés és rosszullétek helyett.1. Tervezd meg, hogy az emberek jól tudjanak mozogni.
Ez azt jelenti, hogy helyezd el úgy a bútorokat vagy rendezd be úgy a kertet, hogy mindenkinek legyen lehetősége bárkihez odamenni és beszélgetni. Ne hagyd, hogy beszoruljanak egy sarokba vagy akár a konyhába, mert az csak a lerészegedést segíti, nem a jó hangulatot és szórakozást.

2. A csapos.
Legyen terved vele is, ami azt jelenti, hogy általában mindig van valaki, aki nagyon lelkesen vállalja ezt a szerepet. Azonban vigyázni kell a csapos személyével, mert a bevett gyakorlat, hogy gyorsan lerészegedik és akkor káosz lesz vagy elfecsérli az italt. És lássuk be, egy részeg csapos nem is mutat jól. Éppen ezért, egy olyan barátot kell felkérni erre a feladatra, aki nemcsak önmagát tudja kellően kontrollálni, hanem tud a többiekre is figyelni és felelősséget vállalni.

3. Az ivás üteme.
A csapos legyen a cinkosod ilyen értelemben és készítsetek ésszerű tervet az ivás időközeire. Ez azt jelenti, hogy az adott italmennyiséget egész estére próbáljátok beosztani. A legjobb, ha óránként lehet italhoz jutni, mert ez biztosítja a folyamatos jó kedvet és megóv a lerészegedéstől. Ha jó hangulat van egy társaságban, móka-kacagás-cicázás, akkor ez egy jól teljesíthető ütem. Használjatok kis poharakat, vagy üveges alkoholból válasszátok a 2,5 dl-es kiszereléseket.

4. Ne duplázz.
Sokan úgy isznak, hogy egyből dupla adagot kérnek, mert kényelmességre hivatkoznak, vagy mert szeretnék gyorsan kiütni magukat. Figyelj azokra a barátaidra, akikről tudod, hogy így működnek. Ha dupla mennyiségű italt adsz nekik, kétszer annyit fognak inni, mint amennyit elterveztek, ezért ne engedd meg a duplázást.

 

5. Több rágcsa.

Gondoskodj arról, hogy mindig legyen elér rágcsa, nassolnivaló, mint például olajos magvak, sós krékerek, sajtok, zsíros kenyér, virsli stb., amelyek felszívják az alkoholt. Folyamatosan kínálgasd őket és pótold a kiürült kínálótálakat.

6. Ne tukmáld az alkoholt.
Ez azt jelenti, hogy hagyd, míg kiürül mindenkinek a pohara. Ne tölts rá italt, ha nem ürült ki teljesen. Sajnos azt a mintát kaptuk szüleinktől, hogy akkor vagyunk jó vendéglátók, ha folyamatosan tukmáljuk vendégeinket enni- és inni valóval. Felejtsd el ezt a hozott viselkedést és legyél ilyen értelemben rossz vendéglátó.

 
7. Legyenek alkoholmentes italok is.

Nem tudhatod, hogy ki szed éppen olyan gyógyszert, amire veszélyes alkoholt fogyasztani, vagy hogy ki az, aki éppen leszokóban van, ezért gondolj rájuk az alkoholmentes sörrel, vagy más italokkal. Nagyon finom rostos leveket lehet kapni, vagy ami még jobb, csináljatok házi limonádét, szörpöt vagy alkoholmentes koktélokat, imádni fogják azokat is!

8. Záróra.
Döntsd el, mikor legyen vége a bulinak és előtte egy órával pakoljátok el az összes alkoholt. Helyette csinálj jó sok kávét és ásványvizet adj mindenkinek, így a másnaposság átvészelésében is segítesz nekik és éberebbek lesznek, mikor haza kell indulniuk.

9. Figyelj a részegekre.

Ez azt jelenti, ha valakinek mégis sikerült nagyon lerészegednie, hagyd, hogy ott aludjon vagy hívj egy taxit és vittessétek haza.  Praktikus dolog a kocsival érkezőktől még az elején elkérni a slusszkulcsot és ha részeg valaki, nem odaadni neki. Helyette hívjatok sofőrszolgálatot vagy taxit és ráér majd az autójáért másnap is visszajönni.

Az alkoholfogyasztás a kultúránk része, ezért elkerülhetetlen, hogy egy összejövetelen ne fogyasszanak alkoholt az emberek.  Így ha ez megtörténik egy buliban vagy összejövetelen, azt tegyük kulturáltan, felelősségteljesen és egészségünkre nem károsan!


Jó kerti partizást mindenkinek!

Gelsei Bernadett
addiktológiai konzultáns


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8985 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x