Megújuló energia a jövő gyermekeinek
Címlap / Otthon / Megújuló energia a jövő gyermekeinek

Megújuló energia a jövő gyermekeinek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Elkészült a Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központjában az Élhető Jövő Park kísérleti projekt. A projekt keretében az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport támogatásával, valamint a HP Magyarország, a Mercedes-Benz Hungária Kft. és az OTP Bank segítségével megújuló energia-forrásokat hasznosító energiatermelő egységek, valamint ezek működését felügyelő és összehangoló informatikai rendszer került felépítésre. Ezen túl, egy a projektet bemutató látogatóközpont is létesült. Az ünnepélyes átadáson jelen volt dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is.  

Az Élhető Jövő Park létrehozásának szakmai célja volt: a decentralizált energiatermelés tanulmányozása, szakmai oktatások, illetve kísérletek végzése megújuló energia-források használatával. Ennek megvalósítására ünnepélyes keretek között együttműködést írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve az Óbudai Egyetem.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1992. évi, klímaváltozásról szóló keretegyezménye 2050-re előirányozta az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80-95 százalékkal történő csökkentését az 1990-es szinthez képest. Ennek fényében az energiatermelés és a közlekedés komoly kihívások előtt áll.


A szakértők többsége egyetért abban, hogy hosszabb távon a megújuló energia-forrásokra támaszkodó decentralizált energiatermelés válthatja fel a nagy, fosszilis erőforrásokat használó erőművek működését, a közlekedésben pedig az elektromos hajtás szoríthatja ki a belsőégésű motorokat, hiszen ezzel nagymértékben csökkenthető a széndioxid és más káros anyagok kibocsátása.  
A közel kétéves projekt eredményeként a Lovasterápiás Központ energiaellátásának biztosítására egy komplex energiatermelő rendszer került kialakításra, amely
  •  egy közel 100 m2-es, 15,6 kW teljesítményű napelemes kiserőmű és napkollektoros melegvíz-termelő rendszerből,
  •   egy 20 kW teljesítményű szélerőműből, amely már 3 m/s szélsebességtől képes energiát termelni,
  • egy 14 kW-os hőteljesítményű levegő-víz rendszerű hőszivattyúból, mely fűtéshez és hűtéshez használható, valamint
  • egy mikro vízerőműből áll, amelyik az előzetes becslések szerint 1,2 MWh/év villamos energiát termel, és érdekessége, hogy a vízterelő szerkezete is környezetbarát anyagból, vörösfenyő készült.
Mivel a megújuló energia-forrásokra mind egy napon belül, mind éves szinten jelentős termelésingadozás jellemző, ezért az áramtermelő berendezéseken felül egy 20 kW-os maximális teljesítményű magas hatásfokú ipari akkumulátor-telepet, valamint egy intelligens energiafelügyeleti rendszert is kiépítettek.


A projekt részét képezi az ELMŰ-ÉMÁSZ által életre keltett elektromos mobilitás program népszerűsítése is, melynek keretében elektromosautó-töltőállomásokat is kiépítettek, valamint egy házvezérlési megoldás, a Smart Home (Okos Otthon).

A beruházás célja a Lovásterápiás Központ energiaellátásának biztosításán túl olyan kísérleti-kutatási terület létrehozása volt, ahol nem csak az áramszolgáltató, hanem a projektben részt vevő egyetemek oktatói és hallgatói is tapasztalatokat gyűjthetnek.
Ennek érdekében épült meg a látogatóközpont, ahol állandó kiállítás látható a megújuló energiák, az energiahatékonyság, a decentralizált energetikai rendszerek, az energiatároló berendezések, az okos hálózati (smart grid) megoldások és az elektromos mobilitás témakörében. A kutatásokat a HP Magyarország is támogatja a mérésekhez szükséges gépparkkal: 12 számítógéppel, szerverrel, 15 monitorral és 6 kivetítővel.

Fóton a gyermekek és gondozóik immár egy önálló „energiaszigeten” élnek és dolgoznak. A termelő-, mérő- és vezérlőegységek optimális együttes működésének megteremtése révén egy csaknem teljesen autonóm, a nagy erőművektől és a közüzemi villamos hálózattól nagymértékben független rendszer jött létre. A hálózat így csupán tartalékmegoldásként szolgál kedvezőtlen időjárási körülmények idejére, illetve megteremti a megfelelő időjárási viszonyok esetén termelt fölösleges energia értékesítésének lehetőségét.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2443 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x