Tudatos szülő születik
Címlap / Otthon / Tudatos szülő születik

Fehér - Pál Rita

Tudatos szülő születik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-05

Amikor megérkezik egy kisbaba, hirtelen minden megváltozik. Rengeteg új energia szabadul fel, melyek egyrészt a kis jövevény saját belső lényéből fakadnak, másrészt ilyenkor nemcsak egy kicsi lélek jön világra, hanem megszületik egy édesanya és egy édesapa is.  

Új minőségek, az önmagunkhoz való kapcsolódásnak egy másfajta megtapasztalása. A változásnak több lehetséges iránya van. Egyfelől megéljük életünk egyik legnagyobb csodáját, mikor először látjuk meg és fogjuk ölelő karunkba újszülöttünket, másfelől kérdőjelek egész sora vonul fel bennünk.

Megfordul a fejünkben, a „Vajon hogyan alakulnak majd át a napok?”; „Jól fogom e csinálni?”; „Mindent meg tudok e majd adni neki?” – és milliónyi hasonló gondolat. Körvonalazódik, hogy mennyi új helyzetre kell azonnali döntést hozni, ami lehetőleg a legjobb választás.

A szülővé válás korántsem olyan magától értetődő, könnyű folyamat, mint amilyennek a várandósság alatt képzeljük. Egy komoly, időigényes, tapasztalati úton végbemenő tanulás során sajátítjuk el azokat a készségeket, melyekkel stabil alapkövei lehetünk a családnak.

Mint ahogyan a kisbaba is csak idővel tanul meg stabilan állni, és biztonságosan járni, a szülővé válás útja is rengeteg türelmet igényel. Ez az első dolog, amit gyermekünk megtanít nekünk.

Azt kérdezed, hogyan lehetnél jó szülő. A gyermeked megmutatja Neked. Elszántan elindul, mászik, totyog egy tárgy, vagy egy cél irányába, hajtja a kíváncsiság, majd megbotlik és elesik. Lehet, sírdogál egy kicsit, majd azonnal felkel, és újra elindul, aztán újra, és újra.
Azt üzeni: „Minden pillanat új lehetőség, és bármilyen szituációba kerülsz miattam, csak bízz magadban és folytasd.”


Viszont ahogy szembetalálkozunk az első nehézségekkel, rögtön realizálódik, hogy a hozzánk érkező gyermek bizony nem csupán mosolyt és önfeledtséget, hanem nehéz feladatokat, és kemény tanításokat is hozott nekünk. Az idő múlásával és a baba növekedésével többszöröződnek a megoldást igénylő szituációk. A szülőket kérdések gyötrik, hogy vajon jó úton járnak e, főleg, amikor minden, a harmónia, és nyugalom megteremtésére irányuló törekvésük gyors egymásutánban zátonyra fut.

A szülők itt sokszor meghasonlanak önmaguk előtt. A nehezen kialakított belső tudatosság megtalálása után legfőbb céljuk az, hogy a családi élet hétköznapjaiba is belevigyék azt a békét, és kiegyensúlyozottságot, amit hosszú ideig építettek fel önmagukban. A gyermek azonban úgy tűnik, minden erejével ellenáll ennek, és sorra produkálja a szülő gondolkodásának változását célzó körülményeket.

Mire észbe kapunk, már belekerültünk a mindennapok mókuskerekébe, amely a végletekig képes kimeríteni bennünket, és amelyben folyamatos versenyt futunk az idővel, hogy utolérjük magunkat. Közben pont, hogy önmagunkat veszítjük el.


Tökéletes szülők szeretnénk lenni, azonban általában téves kép él bennünk arról, hogy mi a tökéletes.

Először az alapvető kérdést kell tisztáznunk: önmagunk számára szeretnénk azokká válni, vagy a gyermek számára.
A gyermeknek a legfontosabb az, hogy a vele töltött idő csak róla szóljon, hogy jelen legyünk lélekben, amikor vele foglalkozunk. Hiába játsszuk át az egész estét, vagy a teljes hétvégét, ha közben gondolatban folyamatosan azon rágódunk, hogy a minket körülvevő káoszt valahogy csökkentsük.

 
 
Időközben elveszünk, mint egyéniségek, és mint férj, illetve mint feleség megszűnünk létezni. A párkapcsolat feszültté válik, és bármennyire törekszünk megélni maradék tudatosságunkat, a nehezedő élethelyzetekben nem marad energiánk sem önmagunkra, sem társunkra. Végül már gyermekünkre sem.

A nézőpontunkon tudunk változtatni elsődlegesen.

Tudatos szülővé válni annyit jelent, mint felkészülni a változásokra, mint az életünket meghatározó folyamatokra, és ennek tükrében felfedezni a hétköznapok apró örömeit, nyitott szívvel és alázattal fogadni gyermekünk tanításait, valamint irányított jelenlétünkkel tartalmat adni családunk mindennapjainak.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7682 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x