A szülés lelki oldala
Címlap / Otthon / A szülés lelki oldala

A szülés lelki oldala

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-25

Sok információ áll rendelkezésünkre a szülésről. A testi oldal olyannyira feltérképezésre kerül, hogy a varázsnak nem marad híre-hamva sem. Pedig, ha visszagondolunk, száz, vagy ezer évvel ezelőtt azt sem tudták, hogyan alakul, hogyan növekedik a baba az édesanyja méhében. Nem tudták, megvannak-e az ujjacskái, és, hogy a lábai nem dongák-e, sőt, arról sem volt fizikai képük, hogy a kis jövevény hím vagy nőnemű-e, vagy mikor is kellene a világra készülnie.  


A megérzések, a varázs, a talány volt a legjellemzőbb erre a 9 hónapra. És szépen lassan, ahogy az orvostudomány és a technika kialakult és ilyen rohamosan fejlődött, egyre több rejtélyt fejtettek meg, egyre precízebb lett a diagnosztika, természetesen egyre pontosabbak a szűrések, és egyre kevesebb rés maradt a misztériumnak.

Viszont a testi felfedezések és megoldások nem tették könnyebbé a szülést a mai asszonyoknak. Sőt, talán mintha egyre nehezebben adnánk oda magunkat a szülés erejének, sodrásának. Rengeteg cikk, felkészítő, ilyen-olyan könyv foglalkozik azzal, hogy nőknek információt adjon a fájdalommentes szülésről, napról napra új technikákat hoznak nyilvánosságra a természetes szülés fontosságáról és teljességének megéléséről, mégis évről évre növekszik a császármetszéssel világra hozott kisbabák száma.

Elengedhetetlen a lelki oldalról beszélni, hogy megérthessük azt, ami a szülő anyával és gyermekével történik, mert a szülés maga nem csak fizikai síkon megy végbe, ahogyan azt sokan feltételezik. Erre a folyamatra óriási hatással vannak az érzelmek, az anya gondolatai, érzelmei és a spiritualitása egyaránt.

Jó lenne, ha azzal az alaphelyzettel indulnánk a szülésnek, hogy minden úgy lesz a legeslegjobb, ahogyan történni fog. Jó lenne, ha az anya biztonságban érezné magát és gyermekét a szülőszobán és nyugodt szívvel tudná kiengedni testéből a babáját annak a személynek, aki a gyermek fogadásáért felelős, legyen az orvos vagy szülésznő, avagy bába. De a legtöbb esetben ez úgy történik, hogy az anya a lehetőségeihez mérten választ és megpróbálja a lehetőségeket integrálni az életébe.

"A legnagyobb hibát abban látom, hogy anyák egymás elvárásait veszik magukra az információhiány és az információdömping miatt."

Kissé ellentmondás, amit írok, de kifejtem. Az a tapasztalásom, hogy nagyon sok anya nagyon sok élményt oszt meg egymással a neten, klubokban, stb. Ezek sajnos gyakran megalapozatlan rémhírek, saját tapasztalások, gyakran eltorzított valóság egy-egy darabjai. Érzelmek hatása alatt íródott történetek, teljesen racionalitás mentesek. És ezek alapján, felszíni információk mentén próbálnak összerakni egy elvárás halmazt a saját, többnyire elsőszülő anyák. Fontos lenne a mély önismeret ahhoz, hogy egy reális, valódi szülés-elképzeléshez kerüljünk közelebb. Mert ami a szomszédasszonynak fontos, nekem nem biztos, hogy az, ezért mélyre kellene ásnom azért, hogy megtudjam, nekem mire van szükségem és miért.

A stabil érzelmi háttér a legnagyobb segítség a szülésben. Mert a szülés pillanata, a vajúdás órái folyamatos tükröt tartanak nekem, magamról. Tehát, ha vajúdás közben tetszik, amit a tükörben látok, tudok haladni, és szülni. Ha nem, akkor egy darabig küzdhetek magammal, majd segíthetnek a beavatkozások, aztán ha már az sem, akkor a műtét megment a szélmalomharctól.

Ha sikerülne megtanulni úgy gondolni a szülésre, mint egy kapura az anyaság felé, akkor sokkal mélyebben megérthetnénk azokat az érzelmi szálakat, amik mozgatják a folyamatot és segítik ezt. Használhatnánk az erejét, a lendületét, a sorsfordító száguldását ahhoz, hogy önmagunkkal mélyebb kapcsolatot építsünk ki. Egy szülés 300 önismereti órával ér fel, örüljünk neki, hagyjuk, hogy átalakítson, transzformáljon minket és megkönnyítse a gyermekünkkel való kötődésünket. Keressük az egyensúlyt, mert az arany középút mindig a legrövidebb és a legbiztonságosabb is.

 Dézsi Réka
Magyarország egyik legtapasztaltabb szüléstámogatója, több száz család szülésfelkészítője. Nemzetközi szintű, Európa több városában foglalkoztatott szüléstámogató dúlatréner, minősített tagja és oktatója a világ legdinamikusabban fejlődő, több mint 7500 dúlát összefogó szervezetének, a DONA International-nek, aminek magyarországi képviseletét is ellátja. A Születés Hete előadója és 2010-ben a rendezvénysorozat arca is, a Pszichológus asszisztensképző oktatója az AnyaBababarát mozgalom és a White Ribbon Alliance támogatója, több szakmai konferencia előadója, és a Magyar Dúlaszövetség anyja. Szakértője a Szülők lapjának és a Savaria Baba oldalának. A SOTER Egészségközpont trénere, szülőmentora.

Amennyiben érdekli a téma, szeretne többet foglalkozni az egészségfejlesztéssel, egészségmegőrzéssel, látogasson el honlapunkra: www.soter-egeszsegkozpont.hu vagy facebook oldalunkra: https://www.facebook.com/soter.egeszseg/

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 24912 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x