Ökosznobok kerestetnek!
Címlap / Otthon / Ökosznobok kerestetnek!

Ökosznobok kerestetnek!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

Legalább 15 vagy még több éve mondom magam ökosznobnak, mert fontos számomra a környezet, a fenntarthatóság, ez a kék bolygó, ahol élünk. De mit jelent ez a gyakorlatban?  Ökosznobságom azt jelenti, hogy nem cserélek autót addig, míg elég jó.

Nem cserélek mobilt addig, míg elég jól szolgál.

Nem cserélek számítógépet addig, míg javítható, nem érdekel az ebből fakadó presztízs. Eleve, minden műszaki cikket addig javíttatok, míg lehetséges. Pusztán presztízsből nem cserélek le semmit.

Ha csak lehet, szelektálom a szemetet, ha elmegyek otthonról, viszek magammal egy palackban tisztított vizet, hogy ne kelljen útközben venni. A városban letámasztom az autót, hogyha mód van rá, és bérlettel közlekedem.

Nem szívesen veszek túlcsomagolt árut (néha persze nem kikerülhető), és igyekszem a természetes dolgokat megvenni a finomítottak helyett.

Nem szívesen veszek új ruhát (csak cipőt), és igyekszem a nem használt, de még jó holmiimat odaadni annak, aki még örülne neki.

Van rossz szokásom is:
nehezen állok ellen a Pepco-KIK-FlyingTiger szentháromság nyújtotta biszbaszdömpingnek, pedig érdemes volna... (Amúgy javulok, már többet tapizok, mint vásárolok!) Hordok magamnál szatyrot, és ha el nem felejtem, akkor BogBagbe vásárolok a bótban.

Készülünk alacsony fogyasztásúvá tenni a házunkat, és a használt, de még jó bútorokat inkább felújítottam a kidobás helyett. (Férjem előszeretettel tart kiselőadást a helyes komposztálásról, és figyeli a komposztot szépen.) 

 
 
Megkérdeztem az ismerőseimet is, ki mit csinál, ki mennyire ökosznob. Íme, néhány válasz: 

"Évek óta saját gyártású mosószerem, öblítőm, tisztítószereim, kozmetikumaim vannak. A sampont és a fogkrémet még nem tudtam helyettesíteni, de dolgozom rajta."

"Biszbaszvásárlas ellen nekem működik, hogy dolgokat lefotózok. Akkor hazavittem, mutogathatom, röhöghetünk rajta, mégse nekem kell tárolnom." 

"Ami az újonnan megismert ökodolgokból bejön, arra váltottam: samponszappan, saját varrású zacskók, kimért tejtermékek a piacon. A kimért fogkrém rémes."

"Szelektíven gyűjtöm a szemetet, organikus tartásbol származó húst eszünk (a saját minigazdaságunkból). Követem a slow fashion vonalat: a gyerekemnek én kötök sapkát-sálat-kesztyűt, ha lehet, pulcsit és mellényt is. A ruháimat méretre varratom, nem a divat szerint, így akár tizenéves darabokat is simán tudok hordani, mert jól állnak még mindig."

"A rengeteg tankönyv helyett vissza lehetne hozni a palatáblát, és e-bookon olvasni. Természetesen fontosnak tartom a kézzel írást, de nem biztos, hogy 10 füzetre és 20 tankönyvre van szüksége évente egy diáknak."
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1188 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x