Az indiai Vasztu-sásztra (építészet és térrendezés) titkai...
Címlap / Otthon / Az indiai Vasztu-sásztra (építészet és térrendezés) titkai

Az indiai Vasztu-sásztra (építészet és térrendezés) titkai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

Az egyes tárgyak, a lakóépület formája, elhelyezkedése, az építéséhez felhasznált anyagok elősegíthetik, vagy éppen megakadályozhatják az életerő harmonikus áramlását, jótékony hatásokat vagy zavart idézve elő a térben és az abban tartózkodó emberek életében.  

Ősi térrendezési hagyományok
Az emberi kultúra régi emlékeiben kutatva azt találjuk, hogy a különféle célokat szolgáló épületek alakját, elrendezését, sőt a bennük használt építészeti formákat, mintákat, alakzatokat és színeket is gondosan lefektetett térrendező elvek alapján határozták meg. Ez a hagyomány a kínai és az indiai kultúrában maradt fenn a legrendszerezettebb formában. A térrendezés és az építészet kínai tudományát feng shuinak, indiai hagyományait pedig Vasztu-sásztrának nevezik.

A Vasztu és feng shui közös alapelve
A kínai és az indiai építészeti hagyományok legfontosabb alapelve egyaránt a harmónia, vagyis az erők egyensúlya. Az univerzumot alkotó legfontosabb energiát, az életerőt, a kínai hagyományban csinek, az indiaiban pránának nevezik. Ez az életerő az egész univerzumot áthatja, szervezetünket fenntartó erőként jelen van az emberben és az összes élőlényben, de ugyanúgy megtalálható a természeti erőkben, a szélben, a napfényben, a vízben, a földben, környezetünk tárgyaiban, így értelemszerűen a lakóépületekben is. Az egyes tárgyak, a lakóépület formája, elhelyezkedése, az építéséhez felhasznált anyagok elősegíthetik, vagy éppen megakadályozhatják az életerő harmonikus áramlását, jótékony hatásokat vagy zavart idézve elő a térben és az abban tartózkodó emberek életében. Ha kellőképpen érzékenyek vagyunk, akkor ösztönösen is érezzük, hogy egy helyiségben, lakásban milyen az energia áramlása, hogy kellemes, harmonikus-e, vagy kellemetlen, zavaros, hogy túl sok van-e belőle vagy túl kevés. Egyes épületekben az ember megnyugszik és kellemesen érzi magát, míg másokban szorong, feszült, esetleg rosszul is lesz.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 8667 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x