A zöld otthon csak egy újabb hóbort, vagy valóban hasznos...
Címlap / Otthon / A zöld otthon csak egy újabb hóbort, vagy valóban hasznos váltanunk?

A zöld otthon csak egy újabb hóbort, vagy valóban hasznos váltanunk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Manapság egyre több figyelmet kap a zöld életvitel. Mindennapi döntéseinkben is meghatároz minket: azt, hogy mit vásárolunk, mit használunk, hogy ezek zöldek, illetve fenntarthatóak-e. A természet kizsákmányolása olyan méreteket öltött, hogy csak tudatos életmóddal tudjuk fenntartani az erőforrásainkat és biztosítani a jövőt a felnövekvő generációk számára.  

A zöld életmód kialakításának szerves része otthonaink átalakítása is. Ennek azonban nemcsak a természet számára lehetnek előnyei, hanem a rezsiköltségeket is csökkenthetjük vele. 
 

Mit jelent, hogy egy otthon zöld? 

Akár új házat építünk, akár meglévő házunkat vagy lakásunkat tennénk fenntarthatóbbá, nagyon sokféle háztípussal és megoldással találkozhatunk. A zöld otthonoknál elsődleges szempont a fenntarthatóság és a környezetvédelem.
 

Készházak
 

Ha környezettudatos döntést szeretnénk hozni, amikor új házat építünk, akkor remek választás a készház. A készházakat nem a helyszínen építik fel, hanem előregyártott modulokból állítják össze őket. A legtöbb esetben személyre tudjuk szabni a részleteket, különböző stílusokban. A készház előállítása során nem keletkezik annyi hulladék, olcsóbbak és rövid idő alatt elkészülnek. 
 

Napelemes házak

A napelemes rendszerrel kialakított házak tetőre vagy földre szerelt napelemek használatával termelnek energiát. Ezek a rendszerek a napelemek segítségével termelnek elektromos energiát, és ebből az áramból működik az épület hálózata. Ebben az esetben a ház teljesen le tud csatlakozni a közmű áramszolgáltatásáról. Vannak olyan hibrid megoldások is, ahol vegyesen használja az épület a napelemek energiáit és a közművek elektromos hálózatát. Hosszú távon nagyon sok megtakarítást hozhat mindkét megoldás.
 

Biofil házak

Ezek az otthonok nem a technológiai fejlesztésre helyezik a hangsúlyt, hanem a természetes környezettel kialakított kapcsolatra, harmóniára. Olyan megoldásokra gondolhatunk itt, mint a természetes fény használata az épületen belül, az épület közelsége vízforráshoz, beltérben nagy mennyiségű növényzet telepítése, illetve a természetes szellőzés kialakítása.
 

Passzívházak

A passzívházak modern technológiákkal, minimális energiafelhasználással, megújuló energiaforrások használatával elkészülő épületek. A nettó nulla kibocsátással működő épületek professzionális szigetelési rendszerre, nyílászárókra, fűtési és légkondicionáló rendszerekre támaszkodva érik el céljukat. 
 

Miért hasznos zöld otthonra váltani? 



Az ökoszisztémák védelme
Bolygónk természeti erőforrásai drasztikusan kimerültek, ami nagy aggodalomra ad okot világszerte. A környezetszennyezés és a klímaváltozás mára hatalmas méreteket öltött. A zöld otthonokkal nemcsak a bolygónkon segítünk, hanem egészségesebb otthonokat is teremthetünk a benne élők számára. A megújuló energiaforrások használata csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket és ezzel tisztább, fenntarthatóbb életmódot teremthetünk.
 
Szénlábnyom-csökkentés
Az épületek és az építőipar a globális szén-dioxid-kibocsátás 38%-át tettéki ki 2019-ben, ami óriási felelősséget jelent. Ezért egyre több vállalkozás nyújt zöld és fenntartható megoldásokat, pozitív fenntartható cselekvésekre ösztönözve a társadalmakat. Reménykeltő, hogy egyre többen választják a zöld megoldásokat.
 
Csökkenő rezsiköltségek, megtérülő befektetés
A zöld épületek egyik legnagyobb előnye az alacsony rezsiköltségekben rejlik, mivel segítenek csökkenteni az energia- és vízfelhasználást. Bár a kezdeti befektetés összege elég magas lehet, mégis hosszú távon a költségek exponenciálisan megtérülnek.
 
A környezetbarát életért cserébe: egészség
Sok zöld épületben arra is figyelnek, hogy ne használjanak káros vegyületeket és mérgező anyagokat. A környezetbarát alapanyagok felhasználásával az épületben élők egészsége is sokkal nagyobb biztonságban van, elkerülhetőbbek ugyanis a légzőszervi betegségek vagy az asztmás megbetegedések. 
 
Víztakarékosság: csökkentés, újrafelhasználás, pótlás
A zöld épületekben használt vízhatékonysági rendszerek és takarékos háztartási berendezések csökkentik a közös vízkészletek terhelését. Ezzel elkerülhetővé válik az egyik létfontosságú természeti erőforrásunk: a víz pazarlása.
 
Hatékony és fenntartható anyagok
A modern építészeti megoldások során a fenntartható, zöld építészeti irodák már a stratégia során figyelembe veszik a fenntarthatóságot. A kivitelezési folyamat során felhasznált természeti erőforrások használatát optimalizálják és a hulladékok termelését csökkentik. 
 
Tartós épületek
A zöld otthonok tulajdonosai tudják: a fenntartható anyagok használata, a zöld megoldások alkalmazása otthonaikban hosszútávú előnyökkel szolgál. A zöld anyagok hosszú ideig tartanak, kevesebb karbantartást igényelnek.
 

Hogyan kezdjünk bele? 

Érdemes először az egyszerűbb dolgokkal kezdenünk otthonunk zöldítését. Vásároljunk energiatakarékos égőket, szereljünk fel a víztakarékos csapfejeket és zuhanyfejet! Ha új háztartási gépet vásárolunk, nézzük meg víz- és energiafogyasztását, és válasszuk a zöldebb termékeket. Közben pedig kezdjünk el gondolkodni az első nagy projektünkön! Ez lehet akár egy napelemes rendszer beépítése is. Tervezzük meg a költségeket, hogy hogyan gyüjtjük össze rá a szükséges összeget, vagy milyen hitelek állnak rendelkezése ehhez a hosszú távon sokszorosan megtérülő zöld befektetéshez. 
 
A zöld fenntartható otthonok nem csak egy divathullám, hanem egy olyan életmód kialakításának része, ami mindannyiunk érdeke. Nemcsak a bolygónk természeti erőforrásainak megóvása a cél, hanem saját magunk és családunk egészségének megőrzése és egyre növekvő rezsi költségeink optimalizálása is.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 707 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x