Építsünk akváriumot!
Címlap / Otthon / Építsünk akváriumot!

Építsünk akváriumot!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-05

A szépen berendezett és gondozott akvárium a lakás dísze. Ha szeretjük a csendet, és van türelmünk a hosszas szemlélődéshez, valamint érdekelnek a trópusi vizek lakói, akkor feltétlenül akvárium mellett döntsünk. 

Miért építsünk? Nem elég megvenni, beletenni néhány halat, és nézegetni, hogyan úszkálnak?

Az akvárium
Aki próbálta már, az tudja, hogy bizony nem elég. Hamarosan tönkremenne az akvárium, elpusztulnának a halak. Az akváriumban éppen az a gyönyörű, hogy tökéletesen leképezi az Életet. Egy tized köbméternyi helyen létrejön az Élet teljes valóságában. Önfenntartó élettér lesz.

Minél ritkábban kell emberi kézzel belenyúlni, annál tökéletesebb. Így hát lehetőleg ne vegyünk túl kicsi akváriumot, bár kezdetnek 70-80 literes már megfelel.

A halak
Járjunk gyakran kisállat boltba, tervezzük meg, milyen halakat szeretnénk, és ha már pontos elképzelésünk van, ahhoz teremtsük meg az életteret. Figyeljük meg a színes trópusi halacskákat. Sokfélék, szépek, színesek. Tenyésztésükhöz pedig tervezzünk helyet egy kisebb (10 literes) akváriumnak is.

Egyes halak a felszín közelében szeretnek élni, mások a talaj fölött, vannak, amelyek középen. Így jól elférnek, ha ezt is figyelembe véve úgy tervezzük, hogy 100 liternyi vízhez kb. 100 cm-nyi halat számítunk. Például 160 literben lehet 6 guppi, 5-6 platti, 3 molli, 2 kék gurámi, 1 gyöngygurámi, 1 algaevő pleco (már olyan 12 cm-es „szörny"), 10 zebradánió, 7 neon, 6 ciklámenlazac, 6 páncélosharcsa, 2 albino frenatus, 1 Stendhal-hal, egyelőre ennyi elég.

Berendezés
Vásároljunk jó minőségű szűrőt, nem árt nagyobbra tervezni, akár másfélszeres is lehet a szűrő; levegőt is fúj a tartályba. Ha trópusi halaink vannak, szerezzünk be fűtőszálat is, kb 25-26 fokos víz ideális. Gondoskodjunk állandó világításról is, vásárolhatunk megfelelő fénycsövet. Az akvárium aljára legjobb az apró szemű kavics, ha homokot használunk, telepítsünk maláji tornyos csigákat, azok átmozgatják a talajt.

Jól mutat a sötét háttér a színes vízcsodán keresztül. Lefújhatjuk magunk is festékkel az akvárium hátsó falát kívülről. De akinek művészi ambíciói vannak, festhet sziklás hátteret – vagy ha pénze van, vásárolhat is.

Ha mindenképpen aranyhalat akarunk telepíteni, akkor két halat 200 literhez számítsunk, nekik nagyobb az életterük. Gömbakvárium inkább börtön a halaknak, bár ismerjük a viccet, hogy a halat ki akarja venni a szűk térből a gyerek, mert úgy gondolja, hogy több levegőre lenne szüksége odakint. Azért maradjunk a víznél a hal esetében.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 16803 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x