Vörösáfonyás-narancsos-gyömbéres chutney
Címlap / Polcra / Vörösáfonyás-narancsos-gyömbéres chutney

Vörösáfonyás-narancsos-gyömbéres chutney

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Hagyományosan ezt a chutney-t pulykasült mellé fogyasztjuk, de nagyon jól illik svéd húsgolyóhoz vagy hideg, főtt sonkához is. Vadraguhoz is adható a főzés vége felé, hogy gyümölcsös ízt kapjon.  



Hozzávalók:

5 cm friss gyömbér, felszeletelve
1 kis rúd fahéj darabokra törve
3 szem egész szegfűszeg
500 g friss vörös áfonya
500 g savanykás alma, meghámozva, magháza nélkül, feldarabolva
120 g szárított vörös áfonya
1 narancs leve és reszet héja
300 g kristálycukor 400 ml fehérborecet

Elkészítése:

1. Helyezzük a gyömbért és a fűszereket egy kb. 12 cm-es muszlindarabra. Csücskeit fogjuk össze, és kössük meg szorosan konyhai zsineggel.

2. A muszlinba kötött fűszereket és az összes többi hozzávalót tegyük lekvárfőző fazékba vagy nagy lábasba. Kis lángon melegítsük, amíg a cukor feloldódik.

3. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a hőt, és rotyogtatva főzzü 30 percig, míg be nem sűrűsödik. Ha egy fakanalat végighúzunk az edény oldalán, és 1-2 mp-ig látható marad a nyoma, mefgfőtt a chutney. 4. Még forrón merjük át sterilizált, forró üvegekbe, fedjük le zsírpapírral, és szorosan zérjuk rá a tetőt (fontos, hogy bírja az ecetet a tető). 5. Ha kihűlt, címkézzük fel, és sötét, hűvös helyen érleljük egy hónapig fogyasztás előtt. Bontatlanul egy évig eláll. Ha kinyitottuk az üveget, hűtőben tároljuk, és négy héten belül fogyasszuk el.


A receptet Alison Walker könyvében olvastuk, amely nemrég jelent meg a Corvina kiadónál, és sokféle, a saját konyhánkban, saját kezünkkel elkészíthető receptet tartalmaz, az egyszerűbb, gyerekekkel együtt készíthető finomságoktól, mint a tiffin vagy a csokoládétallér, a sós kekszekig és chutney-kig, melyek a sajtokhoz passzolnak remekül, egészen az igazán különleges macaronokig, vagy trüffelekig, melyekből szép kis dobozkákba vagy üvegekbe csomagolva, szalaggal átkötve igazán különleges ajándék lesz. 

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3871 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x