Pókfóbia, a leírhatatlan rettegés
Címlap / Psziché / Pókfóbia, a leírhatatlan rettegés

Pókfóbia, a leírhatatlan rettegés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

Arachnophobia. Leírhatatlan rettegés a pókoktól. A nyolc lábú, ártalmatlan, vagy halálos mérgű lények tudattalanunk legmélyebb rétegeiben laknak, és bizony tévhit, hogy a póktól való beteges irtózás csupán a tájékozatlanságból ered! A fóbia azonban leküzdhető.  

Pókfóbiás, vagy csak utálja a pókokat?

A pókoktól való beteges félelem mértéke különböző lehet. Van aki még képen látva is irtózik tőlük, míg olyan is akad, aki csak akkor érzi a bénító félelmet és undort, ha a pók rajta mászik. Nincs definiált különbség ezek között az átmenetek között, mindegyiknek a tudományos neve arachnophobia, vagyis pókiszony. Az, aki bármilyen formában is jeges iszonyt érez, leblokkol, végleg menekülőre fogja, ha pókot át, bizony ebben a fóbiában szenved. Ha Ön képes megfogni és kitelepíteni a kicsi lényt a kertbe, vagy az udvarba, ha benn találja a házban, akkor Önnek nem kell ettől a betegségétől tartania.
 

A pókfóbia betegség


A fóbiák mindegyike - így a pókfóbia is - betegség. ezt a betegséget azonban nem szerencsés gyógyszerekkel, kémiai anyagokkal kezelni, inkább azt kell feldolgozni, megtalálni, hogy honnan ered a baj. Az urbánus városlakók sokkal védettebbek, ha ez a betegség bántja őket, mint a természetes környezetben élők. Hozzájuk ugyanis népes pók-kolóniák költöznek be időről időre.
 

Szélsőségek vonzásában

Ági, aki még a vízipóktól is rettegett

A Vízipók-csodapók című mese kedves kis figurája a legtöbb kisgyermek kedvence, egyáltalán nem pókhoz, inkább szokvány mesehőshöz hasonlít, akárcsak Keresztes hátú barátja. Ági azonban még ezt a mesét sem tudja együtt nézni kisfiával, annyira iszonyodik a pókoktól. "Egyszer egy magazint szabályosan eldobtam az utcán, mert egy pókot ábrázoló élethű fotó volt az egyik hirdetésben" - meséli. Otthagytam a drága magazint az utcán, mert képtelen lettem volna felvenni, úgy hogy tudtam, benne van az a rettenetes kép. A tévében sem bírom a pókokat, elfordulok, elkapcsolok, ha ilyen műsort adnak.

A pókimádó pókhas


Ádám úgy küzdötte le kamasz-kori pókiszonyát hogy vett egy madárpókot. Ma már legkedvesebb szórakozása, hogy az esőerdőket járja és pókok után kutat, amelyiket érdemes azt befogja és a különleges példányokat hazahozza gyűjteményébe. Mint afféle "csodapók", bejelentkezett egy neves társkereső irodába, és mesélt különös hobbyjáról. A közvetítő kisasszony összevetette adatlapját és talált is egy hölgyet, aki éppen jó lett volna. Felhívta a hölgyet, hogy közvetítsen és féle mesélte: az úr hobbija, hogy pókot gyűjt. Póóókoot!?  - Ragyogott fel a hölgy! Az egész adatbázis talán egyetlen pókimádó hölgye volt az illető, s azóta már boldog házasok.
 

Miért félek a póktól?


A pókokkal kapcsolatos fóbiák eredete igen változatos képet mutat. lehet a háttérben egy nyomasztó találkozás gyermekkorban ezzel a "szőrös vadállattal" (hiszen akkor annak hittük), nem múlik el nyomtalanul. Katinak például egy pók úgy csípte meg a szemét kisgyermek korában, hogy majdnem a látóideget érte a méreg, és az orvos elmondása szerint millimétereken múlt, hogy nem károsította a látását. Kati sokáig betegesen irtózott a pókoktól, mivel emlékezett a rettenetes élményre, hogy a csípés fájt és igen hosszú ideig nem látott a pókcsípte szemére. A hirtelen ijedtség is okozhat hosszan tartó fóbiát, de ősi "előző életből eredő" lenyomatokat is őrizhetünk lelkünk mélyén.
 

Tévhit, hogy a tájékozatlanság miatt leszünk fóbiások


Kati imádja a biológiát, és rengeteget tud a pókokról. Az gondolta, hogy ha elmélyül a témában, és megismerkedik ezekkel a kis lényekkel, majd kevésbé iszonyodik tőlük. Kiállításokra, pókos találkozókra is elmerészkedett, és sok könyvet elolvasott, mégsem múlt el a fóbia, csak most már csodálattal vegyes iszonyattal bámulta a csodás hálókat. Dr. Kunsay Gyula pszichológus szerint a pókfóbiások közül sokan próbálkoznak az ismeretszerzéssel, és "totemizálják" a rettegés tárgyát. Jellemző, hogy pókos fülbevalót, ékszert, vagy ruhát vásárolnak, és sokat tanulnak a rettegés tárgyáról, így próbálják oldani a félelmet. Részben ez a módszer is siekres lehet, de a valódi siker ettől ritkán következik be.

Tudnunk kell, hogy több mint 35000 fajta pók létezik a világon! Viszont mindössze kb. száz, az emberre valóban veszélyes fajta különböztethető meg közülük, és ezek is szinte mind a trópusok eldugott vidékein élnek. Van olyan pókiszonyos ember, aki a mérges szőrös póktól nem érez igazi iszonyt, ám az ártalmatlan, de hosszú lábú kaszáspóktól ájulásig retteg. A félelem tehát egyértelműen nem a pók mérgétől függ, hanem az által kiváltott érzettől.
 

Anyám behálózna

A pszichológus szerint a pókoktól való beteges irtózás hátterében a korai anya-gyermek kapcsolat krízise húzódik meg. Aki retteg a póktól, annak fel kell tennie magában a kérdést: Hogy is viszonyulok én az édesanyámhoz? Megéltem-e már vele kapcsolatban olyat, hogy "lesből támad"? Hogy "behálóz és megfojt"? Hogy kiszámíthatatlanul viselkedik? Éreztük-e már anyánkkal való viszonyunkban azt, hogy "megtámad, de valójában nem akar rosszat? Esetleg irtózással és csodálattal vegyes tiszteletet érzünk anyánk iránt? Ha ezek egyikére is igennel feleltünk, vagy felfedeztünk magunkban ehhez hasonlót, célszerű pszichoterápiára mennünk ezzel a fóbiával.

A szeretetkapcsolat átdolgozása - pókasszony csókja


A szeretetkapcsolat átdolgozásával lehet a legjobban kezelni ezt a fóbiát. Kevés ha a pókról tud mindent a fóbiás, ha az édesanyjáról mégsem tud semmit. Az anya-gyermek viszony újragondolása, áthangolása, a megbocsátás, a szülői modell megértése hozhat valódi eredményt. A pókkal való találkozásnál pedig a korábban fóbiás ember egyszer csak úgy érzi: nem jön többé a jeges iszonyat.

Mikor gyógyul meg a fóbiás?

Erre nincs egyértelmű válasz - mondja Dr. Kunsay Gyula - Akkor válik gyógyulttá, ha magát már nem tartja fóbiásnak. Kati - az előző példában szereplő hölgy - például már nem fóbiás, a terápia után, ő arra érzi képesnek magát, hogy papírral megfogjon és kidobjon egy pókot. Egy másik páciensem képes arra is, hogy magán mászasson ártalmatlan pókot, míg a harmadik azt érte el, hogy képes irtózás nélkül figyelni a pókot, a hálót, és nem érinti őt mélyen, ha erről a témáról van szó. Mindhárom gyógyultnak tekinthető, mert úgy érzik, ez a szint számukra megfelelő, harmonikus életet biztosít.
 

Pókkal álmodni - mit jelent?


A pókiszonyos emberek igen gyakran álmodnak pókkal. A fenti példákból azonban egész mást jelentenek ezek az álmok. Kati álmaiban a pókok mindig valami baljós, kritikus problémát jeleztek előre, míg Ádám pókjai egészen megnyugtató, meditatív élménnyel jártak. Ági álmaiból rendszeresen arra ébredt, hideg verítékben úszva, hogy egy nagy pók közelít felé. Az álmok ugyan jellemzőek erre a fóbiára is, viszont az, hogy mit jelentenek, egészen egyéniek. Ne üljünk fel az álmoskönyveknek.

Ha Ön pókiszonyban szenved, a pszichoterápia biztosan eredményre vezet. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 47317 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x