Mátyás király is regisztrált az IWIW-en!
Címlap / Psziché / Mátyás király is regisztrált az IWIW-en!

Mátyás király is regisztrált az IWIW-en!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Mátyás király az Ernst Múzeumban járt, s a miniszter bejelentette, hogy a király megkoronázásának 550. évfordulóját, a 2008. évet a Reneszánsz évének nevezik, és a magyar kultúra újjászületésével avatják. 2008. január 22-én indul a Reneszánsz éve, ami 2009. január 22-én, a Magyar Kultúra napjának 20 éves születésnapján zárul. 

A modern reneszánsz világába régi magyar táncok új feldolgozása vezette be az érdeklődőket, az Ernst Múzeum termeiben pedig Méhes Lóránt Zuzu képei fogadták a látogatókat. S miként Mátyás korában a „fűszerszámok”, fűszerek minden ház díszére váltak, az egyik teremben füvészkert illatozott.

Ünnepi sokadalom
A Reneszánsz programiroda koordinálja az eseményeket, mely a magyar közönséget határon innen és túl egyaránt megszólítja. Múzeumok, kiállítóhelyek, egyesületek és szervezetek, valamint – reméljük – minden régió megtalálja a helyét az ünnepi szervezésben.

Hiller István mutatta be a jelenlévőknek, hogy egy fűszernövény milyen érdekes kapcsolatokat hozhatott létre Mátyás korában: Velence hajói indultak útnak a távoli keleti országokba a mesés ízekért, illatokért. Nem csoda hát, hogy országunknak már csak emiatt is szoros kapcsolata volt Itáliával. S bár igaz, hogy a keleti kapcsolatok újabb konfliktusokat eredményeztek, egyúttal azonban a távoli országok kereskedői, vezetői is tudomást szereztek hazánkról. És azt se feledjük, hogy emellett gyors fejlődésnek indult a tudomány is: megismerhettük Gutenberg nyomdagépét, a konzolórát egészütő ütőművel, korai földgömbmásolatot, az armilliáris szféra éggömbjét, s az elkövetkező korok technikai vívmányait.

Reneszánsz programsorozat
A programsorozat a múltat , jelent és jövőt is párhuzamba állítja, s közös gondolkodásra ösztönzi a kulturális intézményeket, a művészeti, a tudományos életet, és ebbe bevonja a civil szervezeteket is. 
A reneszánsz év negatív R logója minőségi védjegyként is szolgál.

A kiállítások sorozatát a Szépművészeti Múzeum kezdi a Mediciek korát bemutató átfogó tárlattal, a Mátyás-évfordulóhoz kapcsolódóan pedig kiemelt szerephez jutnak a tudományos programok is a Balassi Intézet koordinálásában. Nemzetközi konferencia tárja fel a reneszánsz korát. Kolozsvárott nemzetközi tudományos konferencia lesz Mátyás koráról, a Hunyadi család nevének eredetéről, Felvidék és Kárpátalja a Vajdaság is bekapcsolódik.

Világhálón a reneszánsz alkotók
Miként egykoron a nyomtatás megváltoztatta a világot, most ezt teszi a számítógép. „Reneszánsz iwiw” fogja össze a kor alkotó alakjait, a jelölt oldalakat felkeresve pedig játékokat és fejtörőket találhatunk, de üzenőfal és adattár is van a weboldalon

Mivel a gyerekek együtt nőnek fel a digitális kultúrával, ezért olyan projektek készülnek, melyekkel a gyermekek alkotókedvét ösztönzik.

2007. szeptember 25-étől tehát már érdemes megtekinteni a honlapon az internetes játékot; a kép részleteire kattintva pedig felelhetünk az előreugró kérdésekre, miközben történelmet, nyelvet és játékos logikát tanulhatunk szórakozva.

Dobosy Ildikó

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1511 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x