Nyomtatott betűkkel írok - ez mit jelent?
Címlap / Psziché / Nyomtatott betűkkel írok - ez mit jelent?

Nyomtatott betűkkel írok - ez mit jelent?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-18

Grafológusként sokan szegezik nekem ezt a kérdést. A mai rohanó világban sokan úgy érzik, hogy "elvesztik kézírásukat", annyira sokat használják a számítógép billentyűzetét. Sokan pedig áttérnek a nyomtatott betűk használatára.  

Mit jelent a nyomtatott betűs írás?


A grafológia nem úgy működik, mint egy szótár. Sajnos nem lehet bedobni a kérdést és egyértelmű választ kapni rá, mint Dugles Adams népszerű könyvében a Bölcs Elme számítógéptől, aki néhány évezred alatt megállapította, hogy az Élet, a Világmindenség, meg minden = negyvenkettő. Természetesen van néhány általános igazság, amit jószerivel minden nyomtatott betűs írás alkotójára elmondhatunk. Ezek azonban általánosságok, és többnyire árnyalataik az igazak.

 

Általában a nyomtatott írásról


 • Nyomtatottan írni, a vonalak szögessége nélkül eléggé nehezen lehet, és ez az írásmód szinte eleve kizárja a fonalasság megjelenését, tehát az írástípus valószínűleg a szöges árkádos ductus (vonalvezetés) formájához tartozik.
 • A nyomtatott írás legtöbbször olvasható (nem mindig!) hiszen az író eredeti törekvése legtöbbször az volt, hogy olvashatóan írjon, felismerhető betűkkel.
 • A nyomtatott betűs írás gyakran – de nem mindig – kötetlenebb a folyóírásnál.
 • Gyakori, hogy az így író személy középiskolában, vagy az egyetemi évei elején kötelezően nyomtatott betűkkel tanult írni. (műszaki foglalkozások, mérnökök, technikusok) - Vannak klasszikusan műszaki jellegű betűformák, például jól megkülönböztethető a gépész és az építész írása.
 • Nyomtatott betűvel írni lassabb, mint írott, kötött betűkkel, tehát általában igaz az is, hogy a nyomtatott írás tempója és dinamikája visszafogottabb az írott betűkénél.


Milyen tehát aki nyomtatott betűkkel ír?

Általánosságban a fentiek ismeretében a nyomtatott betűkkel író emberekről elmondhatjuk, hogy távolságtartóbbak, óvatosabban közelítenek a többi emberhez. Fontos számukra az, hogy amit kiadnak a kezükből, az használható, minőségi, mások számára értékelhető legyen.
- Úgy írok, hogy el tudd olvasni! Látod? Én figyelek a te szempontodra is! – mondja ezzel az írásmóddal nekünk az író személy.
Akaratát nem rejti véka alá, bátran konfrontálódik, ha arra van szükség, de nem ok nélkül. Nem keresi különösebben a konfliktust, de ha belekeveredik, képes lehet kiállni érdekei védelmében. Ha a nyomtatott írás egy kicsit merevebb, úgy az író személyiségére is jellemző lehet egy merevség. Általában igaz az is, hogy aki nyomtatott betűket használ, az jobb technikai affinitással van megáldva folyóírással író társainál. Gyakori, hogy makacsabbak, ugyanakkor kitartóbbak is. Jellemzőjük lehet a kifelé figyelés, a túlzott külső kontroll igénye, illetve a maximalizmus, amit néha igen nehéz elviselni a vele együtt élőknek.
 

Most akkor szokjak le?


Ezt a kérdést szegezte nekem József – egy multinacionális nagyvállalat igazgatója – amikor nyomtatott betűs kézírását elemeztem. Egyáltalán nem fontos leszokni a nyomtatott betűkről. Illetve maga a leszokás-átszokás a világon semmit nem old meg, ha öncélúan tesszük. Ahhoz, hogy a számunkra nem kívánatos személyiségvonások oldódjanak, megszűnjenek, vagy finomodjanak, nem elég átszokni egy bizonyos típusú írásról egy másikra. Jobban járunk egy kis önelemzéssel.

Ehhez segítenek hozzá az alábbi kérdések:


 

Önelemzés nyomtatottan íróknak

 • Mikor kezdtem nyomtatottan írni? Hány éves voltam ekkor?
 • Mi változott meg akkoriban az életemben? (Iskola, munka, család, szerelem, pénzügyek, lakáskörülmények tekintetében? Milyenné tettek engem ezek a változások?) 
 • Ha iskolai kényszer hatására írtam így, később miért nem tértem vissza a folyóírásra?
 • Miért tartom kényelmesnek a nyomtatott betűs írást?
 • Milyen érzés nem nyomtatottan írni? (Ki is próbálhatjuk!)
 • Ha van nyomtatott és írott kézírásom is, melyiket mikor szoktam használni, melyik a kényelmesebb számomra?  (Például iskolai jegyzetnél az egyiket, ha valakinek egy üzenetet hagyok akkor a másikat, stb..)
 • Mennyire szeretek megfelelni másoknak?
 • Mennyire érzem, úgy, hogy a külvilág felé egy álarcot mutatok, a valódi személyiségemet megtartom magamnak?
 • Fontos nekem, hogy mások elfogadjanak, jó véleménnyel legyenek rólam?
 • Jellemző rám a maximalizmus? Ha igen, főleg miben?
 • Inkább tartózkodó, vagy inkább határozott személyiség vagyok?

A nyomtatott betűs írás gyakran vezetők, nyitott életet élő színészek, népszerű személyiségek jellemzője is lehet. Náluk a nyomtatott betűs írás tényleg az álarc szerepét tölti be – mutat egy képet, a többit megtartja magának. Náluk ez az intimitás védelmében erőteljesebb lehet.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 35935 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x