Nagymamák típusok szerint - Nálad mit tanít a nagyszülő?...
Címlap / Psziché / Nagymamák típusok szerint - Nálad mit tanít a nagyszülő?

Nagymamák típusok szerint - Nálad mit tanít a nagyszülő?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

Nyáron a legtöbb családban előfordul, hogy a gyermek néhány hetet a nagyszülőknél tölt. Fontos, hogy a nagyszülő-gyermek kapcsolatot tudatosan kezeljük. Bár egyik nagymama sem sorolható be maradéktalanul egy-egy karaktertípusba, ám mindenképpen hasznos, ha elgondolkodunk, hogy mi mindent tanulhat gyermekünk ebben a pótolhatatlan kapcsolatban.  

A modern pszichológia szerint, egyetlen ember van, aki olyan „hatalmas”, hogy helyrehozhatja a szülők hibáit: ez az ember pedig a nagyszülő. Hiszen felette áll a szülőnek, annak az apja vagy az anyja. 

A mesélő

Ez a nagymama kifogyhatatlan a történetekből. A gyermek számára világossá válhat, hogy honnan származik, s milyenek voltak azok az emberek, akik előtte jártak. Ez nagyon fontos, amikor tudatára ébred, hogy ki is ő valójában. Azonosítási pontot jelentenek számára a nagyszülő meséi, s egyben felelősséget is érez majd, hogy ő is ápolja a családi tradíciókat. Összességében egy ilyen kapcsolat megerősíti a gyermek gyökereit, biztonságérzetét. 


A kritikus

Ez a nagymama kitartóan tanítgatja a gyermeket. Mivel elég makacs karakter, át is fogja neki adni a tapasztalatait, s némi rendet és felelősséget tanulhat nála a gyerek. Különösen azoknak az egykéknek jön jól egy ilyen nagyi, akiket meglehetősen szabad szellemben nevelnek. Általa megismerhetik, hogy a felelősség is hozzátartozik az élethez. Nem is beszélve arról, hogy a nagymama - ha jól tálalja a kritikát - hajtóerőt is jelenthet a gyerek számára.  

 
 

A meghitt bizalmas

Ez a nagymama mindig és minden körülmények között a gyerek pártján fog állni. Igaz, nagy eséllyel rettenetesen elkényezteti majd. A gyerek tudni fogja, hogy a nagyitól akkor is kérhet egy egész tábla csokit, ha otthon az édesség tiltólistán van. Mindez kettőjük kis cinkossága marad. A gyerek igaz barátra lel benne, akiben feltétel nélkül megbízik. Rábízza azokat a titkokat is, amelyeket a szüleivel talán nem mer megosztani, így a nagyszülő mindig tud neki segíteni. 

A játszópajtás

Ez a nagymama mindent megtesz, hogy a gyereket szórakoztassa, s közben ő is a második gyermekkorát éli. Remek partner mindenben, s talán még a hullámvasútra is felül az unokája kedvéért. A nyár úgy telik el vele, mint egy végtelenül boldog pillanat, szinte minden napra jut valamilyen új élmény. A gyerek látni fogja, hogy a korral nem feltétlenül kell „besavanyodni”, - igazi életörömet tanul a nagyitól.

A tyúkanyó

Ez a nagymama még a széltől is óvja unokáját. Mindig a kedvenc ételét főzi, s biztosak lehetünk benne, hogy nagyon figyel rá. Érzelmi védettséget is nyújt a gyermek számára, nem múlnak el az esték mese és jó éjt puszi nélkül. Biztonságra lel nála, értékes kapcsolattal gazdagodik az élete. Mindez elősegítheti, hogy olyan érzelmi tartalékokat képezhessen, amelyből még felnőtt korában is táplálkozhat. Összességében arra neveli a gyermeket, hogy higgyen a feltétel nélküli szeretetben.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9967 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x