Fantázia és kreativitás - melléktermék és a modern kor...
Címlap / Psziché / Fantázia és kreativitás - melléktermék és a modern kor teremtő ereje

Fantázia és kreativitás - melléktermék és a modern kor teremtő ereje

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

A tudományok és az információáramlás fejlődésével párhuzamosan megjelentek a különböző kitalált fantáziavilágok, mesebirodalmak, és persze a lelki betegségek is, különösen az olyanok, mint a skizofrénia és a szenvedélybetegségek.  

Hasznos és haszontalan melléktermékek

Mi a közös ezekben az elemekben? Ezek az elemek ugyanazt szolgálják az embernek. Azt a vágyat, hogy minden tudás birtokában lehessünk, hogy uralkodhassunk és kontrollálhassunk. Illetve, hogy elmenekülhessünk. Annyira erősen akarjuk ezt a kontrollt, hogy le kell vezetnünk valahol.

A testünkben naponta rákos sejtek ezrei keletkeznek, és pusztulnak el. Ha az egyensúly felbomlik, rákot diagnosztizálnak nálunk, ami mutatja, a szervezetünk működéséből kilépett számunkra nem hasznos sejteket is kontrollálni akarjuk. De nem tudunk mindig mindent kontroll alatt tartani, nem vagyunk tudatosak, pl. testi folyamatainkról sem. 

Létrejöhet egyfajta túlzott kontroll, ami pl. a szexuális zavarokat - korunk egyik népbetegsége - vonja maga után, vagy kontrollálhatjuk házastársunkat, gyermekeinket, ami olykor túlzott szigorba, embertelen bánásmódra, és családi krízisekbe torkollik. Egészen kézenfekvő volt, és a mai napig egyre inkább az, hogy fantáziavilágokat találjunk ki, olyan mesebirodalmakat, amelyek annálfogva, hogy mi teremtjük, annak minden szegletét ismerjük.


Hogyan működnek ezek? Természetesen minden kis morzsáját ismerjük ennek a világnak, hiszen amit nem készítettünk el benne, az nincs, ezáltal miénk, ami elménk kivetülése, és mi több, nekünk tetsző, hiszen a saját tetszésünknek megfelelően alakítjuk azt.

A fantáziavilágok kiváló lehetőséget nyújtanak arra is, hogy olyan dolgokat cselekedjünk, amelyekre máskülönben nem lennénk képesek. Pl. nem repülhetünk sárkányokon, ha nincsenek, vagy nem lehetünk harcos katonák, ha testi adottságaink finoman szólva is egy szél elfújja legényre emlékeztetnek. Vagyis ezek a világok, amelyek az úgynevezett szerepjátékok, role playing game (rpg) néven ismeretesek, kiváló alapot szolgáltattak saját filozófiai, vallási rendszer kitalálására, tudományok használatára, és a világ megismerésére.

Kiváló tudásrendszerező lehetőség egyébként, hiszen amivel megtöltjük, azok saját élményeink, ötleteink, gondolataink és tapasztalataink, amelyek minden esetben a valós életbeli tapasztalatainkból származnak, így minden, amit valaha is értékesnek és érdekesnek találtatott általunk, ami igazán tetszett, belekerülhet ebbe. A szerepjátékos és fantáziavilágok legnagyobb része lejegyezetlen. Szinte mindenkinek van képzeletbeli barlangja, akár valós helyszín is, ahol álmodozva elmélázhat.

A legtöbben azonban ezt nem dolgozzák ki részletesen, nem rögzítik írásban mások számára, de a 20. század nagy világalkotói után, különösen mint amilyen J. R. R. Tolkien is volt, ezen világok, álmok lejegyzése is felkapottá és természetessé vált. Minden gyermek álmodozik, és fantáziájában világot épít. A legkisebbek kénytelenek fantáziájukkal színezni a valóságot, hiszen hiába szeretnének pl. autót vezetni 3 esztendősen, ez nem lehetséges, és ha akaratukat szeretnék valamelyest érvényesíteni akkor játékban adják elő ezt a vágyat, ezt az igényt, amit meg szeretnének tenni.

A belső világok egy jóval nehezebb formája az olyan betegségek, mint a skizofrénia, ahol az ember pl. személyiséghasadás esetén több valósnak tűnő személlyé válik. Egyesek érzékelik, vagy hallják, mások látják is ezeket a személyiségeket. Vannak, akik nem is konkrétan megfogalmazott fantáziavilágokba, hanem színes víziókba menekülnek, illetve szebb kifejezéssel élve, ezek között lazítják ki magukat a kemény és unalmas valóság után. Ezeket az élményeket okozhatják pl. hallucinogén szerek, de szintén hasonlóak az olyan tompítós szerek is, amelyek nem adnak konkrétan alternatív megoldást az igényeinkre, pusztán a nem tetsző világot tompítják, elhomályosítják érzékelésünk számára ilyenek az alkohol, és a dohánytermékek.

Kreatív és konstruktív erő, a tudásra való végtelen, hatalmas vágy, ez jellemzi az embert. Ez az erő mérhetetlenül nagy, és ha nyomásként nehezedik az emberre, ha az ember érzékeli mi az, amit nem tud, akkor meg is fojthatja lelkét ennek súlya. Ha azonban építővé válik benne ez a felismerés, akkor színes ötletekkel állhat elő, pl. egy-egy társasjátékkal, egy-egy regénnyel egy beszélgető kör, vagy mesemondó kör ötletével, esetleg egy kocsmával, amit ki-ki a maga belátása, és értékrendje szerint ítéljen meg.
 
 

Egy azonban bizonyos. Korunk számos elfogadott vagy nem elfogadott, de létező tevékenysége válaszreakció, olyan tett, amely bizonyos életkörülményekre, a világ megismeréséből fakadó bizonytalanságra adott válaszként jöttek létre. Az életünk így egyfajta saját farkába harapó kígyó tánca. Hiszen az ember óhajtotta a hatalmat, a megismerést, saját érzelmi életének kielégítését, s tetteink jó része, lám, most az így létrehozott, kitágult, megváltozottnak tűnő világra való felelet. Mi kérdeztünk a világról, az élet válaszolt, a teljes univerzum, és mi erre rákontráztunk, újra feleltünk, pedig nem kérdezett minket senki.

Merre érdemes haladni ebben a kulturális, tudásbeli, fejekben lakó zűrzavarban? Mindenki végezze a helyzete szerinti kötelességét. Leljük fel a hétköznapi apróságokban való értéket, és a kövessük az arany középút szabályát az élet minden területén. A középszintűnek tűnő élet harmóniát hoz. Ne okvetlenül üssük bele az orrunkat az univerzumban tökéletesen működő dolgokba, hanem személyünknek megfelelően, mértékkel keressük, de alaposan végezzük ezt a kevésbe megismerést. Ha pedig ösztönös válaszreakciókba kezdünk, de a kor rohanásából kifolyólag, akkor igyekezzünk azok konstruktív, teremtő oldalát megragadni, és kerüljük a pusztító, jellemet és világot romboló, felélő, vagy őszintébben megfogalmazva: semmirekellő megnyilvánulásokat.
 
Kép: garfild012 / Pixabay
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3109 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x