Szupernagyi 2008 - Milyen egy valóban szuper nagymama?
hirdetés
Címlap / Psziché / Szupernagyi 2008 - Milyen egy valóban szuper nagymama?

Szupernagyi 2008 - Milyen egy valóban szuper nagymama?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-26

Film készült belőle, mások csak példálóznak vele. Milyen is Ő? Természetesen mindenhez ért, hibátlan, tökéletes, bölcs, de kortalan. Valami ehhez hasonló kép él bennünk róla. Milyen valójában? 


Rendezvénynaptár
A 2008-as nyertes
Nem titkolódzunk, egy magyartanár nyerte a szupernagyi döntő fődíját: A Batthyány Kastélyban tölthet párjával egy éjszakát reggelivel, termálmedencével, pezsgőfürdő és szauna-használattal. Farkas Jánosné lett a győztes, családjával jött el az ország másik végéből bemutatkozni, elmondani a többi nagymamának és a vendégeknek, milyen is ma egy szupernagyi élete.

Farkas Jánosné napközben tanít egy vidéki iskolában. De nemcsak tanít! Színjátszó csoportot vezet, rendszeresen szerkeszt és tanít műsort rendezvényekre, amelyeken a helybeli asszonykórussal különféle fellépéseket is vállal. Többször jelentek meg írásai írott sajtóban, terjedelmes szalvétagyűjteménnyel rendelkezik, rendszeresen jár bolhapiacokra, turkálókba, ahol „nélkülözhetetlen" dolgokat szerez be, és boldogítja velük kis családja minden tagját. 
Szerintük egyáltalán nem számít hagyományos nagyinak, mert horgászik, s gyakran túrázik, továbbá napi 5 km-t kerékpározik - ahová lehet, mindenhová drótszamárral érkezik – és 2,6 km-t fut a saját tempójában. Fejelni is szokott, ha megfelelő, kellőképpen aktív alanyt talál e fontos tevékenységhez – mesélte magáról. Mindemellett délutánonként unokájáért megy az oviba, mert lánya sokat dolgozik, gyakran csak éjszaka jön haza, addig nagyi az ügyeletes három palotapincsijével és cicájával. Szóval, igazi anya és nagymama.

HarmoNet tipp: Nagymamák típusok szerint - Nálad mit tanít a nagyszülő? >>

A verseny szervezője
A sok korosabb hölgy mellett – bármily hihetetlen volt – egy gyönyörű fiatal szőke tündér vállalta fel a nagymamák megszólaltatását országos szinten. Az ő négyéves kislánya adta át a jutalmat a győztesnek. Rosenkranz Helga már tavasszal meghirdette tévén, újságokon és a neten keresztül ezt az országos szupernagyi versenyt. Csak Hajdú–Bihar megyéből négyen jöttek, de nincs az országnak olyan eldugott helye, ahol ne villanyozta volna fel a családtagokat és a nagymamákat a lehetőség, hogy bemutatkozzanak és megismerjék egymás különleges tevékenységeit. A szupernagyi.neten regisztrálhattak és néhány sorban ki-ki elmondhatta, hogy az unokák mellett milyen sokféle hobbit lehet találni.

Helga eget-földet megmozgatott. Már nyáron az RTL-ben találkozhattunk néhány nagymamával, majd a Duna tv Családi Magazinjában. 

Akik felkutatták a szupernagyit

A jutalmakat komoly szponzorok állták, és Mari Zsuzsi lett a produkció fővédnöke, akinek magának is hat gyermek és számos unokája van. A Kolosi Téri Új Udvar Üzletház második emeletén a játszóház mellett felállított színpadon folyt a verseny, s a szereplők rokongyermekei ingyen használhatták ez alkalommal az egész játszóházat. Az Avon társaság fél napon keresztül készítette elő az idősebb korosztálynak legmegfelelőbb arculatot – legtöbben még sose ültek kozmetikus székében. A Virágvarázs olyan rózsákkal ajándékozta meg a szereplőket, hogy hazafelé a villamoson megkérdezték az utasok, hogy létezik-e ilyen élő virág.


A verseny
Felsorakoztak a nagymamák, és mindenki a maga által kiválasztott zenére vonult fel a színpadra. Ott „röviden” bemutatkozhatott, majd az előző levelek alapján Pomlényi Péter műsorvezető kérdéseket tett fel, nehogy valami fontos információról elfeledkezzenek. A bemutatkozást színes műsor élénkítette: fiatal bűvészek, táncosok léptek fel, és indiai táncot mutatott be az Indiai Tánccsoport.

HarmoNet tipp: Rázza magát, aki él! - Beleszerettünk a hastáncba! (Fitten 60+) >>

Csodás nagyik mutatkoztak be. A legidősebb, Jánoki Aladárné Zalakomáromból jött. Rosszindulatú daganatos betegsége után gobleinezni kezdett. Azóta több mint hatvan képet készített, ezek közül többet bemutatott. „Az alkotás örömére minden embernek, főleg a súlyos betegségben szenvedőknek szüksége van, és ez segíti a gyógyulást” – mondta többször is a beszélgetés alatt. 

Árva gyerekből szupernagyi
Kátai Kálmán Istvánné Kecskemétről érkezett. Arra a legbüszkébb, hogy 69 évesen kész volt levizsgázni autóvezetésből. Azóta is vezet tovább. Két évvel ezelőtt megjelent egy könyve az életéről Címe: Visszapillantó tükör. Ebből többet is magával hozott: Móricz Zsigmond Árvácskájának sorsa ismétlődik meg a huszadik század második felében. Az emberiség nem sokat fejlődött, de ez a nagymama néhány évtized alatt évezredek szenvedésén és megigazulásán ment át, amiben segítette őt munkahelyén, a Piarista gimnáziumban az igazgató. Ő írt ajánlást a könyv elé. Mostanában inkább verseket ír, ezeket felolvassák a Bács- Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre rendezvényein. 


A díjazás
A zsűri elsősorban azokat jutalmazta, akik a nagyobb közösségért is helyt tudnak állni unokáik mellett. Hülitzerné Veres Katalin például olyan tisztítószert hozott magával, amivel a pattanásos leánykák arcát lehet szebbé varázsolni. Amellett minden jelenlévőnek recepteket osztogatott édességre és hátfájásra is. Csodálatos, eddig ismeretlen verseket, énekeket hallottunk a szeretetről, az élet értelméről, a munka becsületéről. A sportnagyi bemutatta unokáit, a festő a képet, amit lányáról festett férjének. Ráfi Rózsa Ágnes megmutatta sakkban szerzett eredményeit, számunkra fontos volt, hogy asszony is érdemeket szerezhet igazi férfias küzdelemben. Kokics Istvánné a verseny végén megállapította, hogy ez a korosztály még a munka szeretetében nevelkedett, így a munkában és az erkölcsben mutathatnak példát a következő nemzedékeknek, akik jól láthatóan jelen vannak és segítik az idősebbeket.

A kezdeményezéshez talán csak egyetlen dolgot lehetne hozzátenni, érdemes lenne egy szuperpapi kezdeményezést is létrehozni. - a szerk.

Dobosy Ildikó
 


 
 
[ 4013 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x