A jegygyűrű akkor és ma
Címlap / Psziché / A jegygyűrű akkor és ma

A jegygyűrű akkor és ma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-19

Az ember számára legfontosabb ékszer. Sok lány már gyermekként arról álmodozik, hogy az oltár előtt az ujjára húzzák a jegygyűrűt. A jegyespárok nagy gonddal választják ki. De hogyan alakult ki ez a szokás, és mit is szimbolizál valójában a karikagyűrű?  

A szerelem szimbóluma. Egy ékszer, amit kis szerencsével életünk végéig az ujjunkon viselünk. Ez a jegygyűrű. Ahogy Swinburne fogalmazott: „Körkörös formája a soha el nem múlást jelenti…”


A gyűrű már ősidők óta a szerelem jelképe. Rómában aranyból, Afrikában, pedig elefántcsontból készítették őket. A római korban a gyűrűk formája gyakran egy kis kulcshoz hasonlított: talán a feleség jogkörére célozva.

Már az ősi Egyiptomban is a negyedik ujj volt a szerelem és a gyűrű ujja is. Az e mögött megbújó elmélet szerint ebből az ujjból egy véna vezet egyenest a szívbe, a szerelem szervébe. Ezt a vénát a középkorban el is nevezték „vena amoris”-nak.

A gyűrű, mint házassági szimbólum a 12. század környékén nyerte el teljes jelentését: egy püspöki rendelet kimondta, hogy a fiatal férfiaknak tilos viccből gyűrűket huzigálni a naiv lányok ujjára. Ejej, ezek a férfiak.

A 15. 16. században tűntek fel az első ikergyűrűk. Ezek egymásba tolható gyűrűk voltak, amiket az esküvő előtt a mennyasszony és a vőlegény külön viselt, míg a házasságban már a feleség ujját díszítette.


 
 
A babonák, népszokások gazdag fantáziája persze a gyűrűvel kapcsolatban is látni vélt előjeleket. E szerint, ha a gyűrűfelhúzás ünnepélyes pillanatában a gyűrű megakad a mennyasszony első ujjpercén a házasságban a feleség fogja a gatyát viselni. Szemfüles lányok ezért begörbített ujjukat kínálták oda jövendőbelijüknek. Biztos, ami biztos. 

És hogy miért az egyszerű karikagyűrű mellett tette le az idő a voksát? A válasz gyönyörű: Isten előtt mindannyian egyenlőek vagyunk. Ezt a szép hagyományt sajnos egyre kevésbé őrizzük. Ma az egyedi díszítésű, extravagáns és művészien kidolgozott gyűrűk a keresettek. 

Forrás: Esküvő magazin 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 9226 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x