Mikor született Jézus pontosan? A szeretet dátuma
Címlap / Psziché / Mikor született Jézus pontosan? A szeretet dátuma

Mikor született Jézus pontosan? A szeretet dátuma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

A szavak meghatnak, a példák követésre indítanak. Hagyomány, (ön)átadás, példamutatás, törődés. Miért is ünnepeljük a Karácsonyt? 

Híres, s ma is élő vallástörténészünk Gecse Gusztáv a Vallástörténeti kislexikon 1983-as kiadásában így írja: „karácsony: a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amelyen Jézus Krisztus születését, a második isteni személy megtestesülését ülik meg”.Maga az ünnep Rómában keletkezett 325 és 335 között. Célja az volt, hogy lezárja a Jézus Krisztussal kapcsolatos vitákat és népszerűsítse a liturgia eszközével a niceai zsinat határozatát, amely szerint Jézus Krisztus Isten is és ember is egy személyben. Az ünnep napjának megválasztása sok problémát okozott, mert ebben az időben számos egymásnak ellentmondó nézet uralkodott Jézus születésnapját illetőleg.

Így egyesek szerint május 20-án, mások szerint április 18-án vagy 19-én, ismét mások szerint november 25-én vagy január 6-án született Jézus. A választás mégis december 25-re esett, hogy ellensúlyozzák az e napon ünnepelt „Sol invictus” (legyőzhetetlen Nap) pogány ünnepét azzal, hogy bevezették Krisztusnak, a „Sol Salutisnak” (az üdvösség Napjának) ünnepét. Ezzel összefüggésben kapott új tartalmat Jézus születésének korábbi ünnepe, Vízkereszt is. Lássuk, mit olvashatunk a Bibliai nevek és fogalmak című könyvben a karácsonyról: „Jézus Krisztus születésének emlékünnepe. A protestáns egyházak és a római katolikusok a karácsonyt december 25-én, az ortodox egyházak január 6-án, az örmények január 19-én tartják A december 25-i megünnepléséről először Nagy Konstantin idejéből, Kr. u. 325. körüli időből van tudomásunk. Krisztus születésének pontos dátuma ismeretlen. Bibliai alapja nincs.”

Az ünnep valódi oka: Istenre és Jézus születésére való emlékezés
Gondolkoztál-e már a Biblia aranyszövegének mély tartalmán: Így szól:
„Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” János 3,16.


Ez a csodálatos szeretet, Ez volt az igazi örömhír, s ez ma is! Jézus lejön e földre, megszületik BETLEHEMBEN… mely helyet csodálatos tisztelet övez. A jászol, melyben az isteni gyermek megszületett… Józsefnek szól a parancs: „Nevezd nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből”. Ésaiás próféta így ír róla: „és annak nevét Immanuelnek nevezik, a mi azt jelenti: VELÜNK AZ ISTEN.”

Először a pásztorok jöttek az angyali örömhír hallatán őt üdvözölni…A fénylő csillag vezette útjukat. Majd a napkeleti bölcsek gazdag ajándékaikkal keresték fel, együtt örvendeztek Máriával és Józseffel… felnevelkedik, s egy csodálatos, szeretetteljes életet él Érted! S értem…Valóra váltja az ember megváltásának csodálatos tervét… Mit tudsz róla? Ki Ő nekem? A LEGJOBB BARÁTOM! Az eltelt 2000 év nem csökkentette az Ő szeretetét azt emberiség iránt. KI LEHET Ö NEKED? BARÁT, KÖZBENJÁRÓ, ÜDVÖZÍTŐ, MEGVÁLTÓ, KI MINDIG IMÁDKOZIK ÉRTED, KI SOHSEM HAGY EGYEDÜL, mert Ő a SZERETET.

„Jézus egyénenként ismer minket. Ismeri a házat, melyben lakunk. Mindenkinek a bánata fáj szívének…” Ő nem csak mondta, hogy szeret, hanem elhagyva a gyönyörű mennyei otthonát, lejött e bűnnel teli földre, hogy mint ember éljen az emberért, átélve a kísértés minden próbáját, hogy kiontott vére által MINDEN EMBERÉRT lefizesse a váltságdíjat. Életét feláldozva mutatta be szeretetét.

Ünnepeljünk az év végén, vagy gyakoroljuk a szeretetet az év minden napján? Hol a legfontosabb gyakorolni? Ott, ahol az év egy napján körbeállják a karácsonyfát, a szeretet jelképét… otthon. . Az igazi szeretetben nincs helye az önzésnek, nincs „én” és „te”, csak a „mi” létezik. . Az igazi szeretet önfeláldozó, odaadó, s a másikat teszi előtérbe az év minden napján. Ha a szeretet vezérli minden napjukat, akkor már nem is lesz olyan fontos a „szeretet ünnepe”, mert amit minden nap gyakorolnak, annak nincs különleges napja.

Ha komolyan vesszük az ünnepre való felkészülést, az mind értelemben, mind a lélekben kell elkezdődjön. Miért?
Át kell gondolni, hogy szeretteinknek mivel tudnánk igazán örömöt okozni. Ezért nincs semmi értelme a túlköltekezésnek, mert az ilyen ajándékozásnak nem lesz valódi öröm a vége. A legkisebb ajándék is, amit szívből adnak, vagy saját maguk készítenek el, sokkal nagyobb értéke van, mint az adósság felhalmozásának. Annak nem is biztos, hogy a szeretet az indtó rugója, inkább az „Önmutogatás”, a túl licitálás...stb. Hiszen egész évben, amire nagyon szükség volt, akkor, amikor annak az ideje volt, úgy is megvettük, … most egy kedves apró ajándék, egy szívből jövő jó beszélgetés, egy együttes családi lét, sokkal többet fog érni, mint egy kölcsönből vett bármi . Nagyon jó lenne ha sok családban megszívlelnék azt a régi mondást: „Addig nyújtózkodj, míg a takaród ér.” ( Sajnos több olyan tapasztalatokról is hallok, amit igen szomorúan mondott el egy-egy szülő: odaadtam a gyerekeknek a pénzt, hogy vásároljanak amit szeretnének maguknak, mert az utóbbi időben észrevettem, hogy nem szerették, nem is használták azt amit én vettem, mondván, hogy más az ízlésük. De ilyenkor nem tudom úgy érezni az ajándékozás örömét, mintha én vettem volna, mégis így kell tennem.)


Az ünnepi asztalon ilyenkor valami különlegességet is tehetünk, de megint csak olyat, amit a „zsebünk és az erőnk” megenged. Az ünnep, akkor ünnep igazán, ha mindenki együtt van, ha van ideje elbeszélgetni szeretteivel, nem csak azokkal, akikkel ritkán találkozik, de gyermekeivel is. Ha együtt készítik az ünnepi ételt, ha együtt terítik meg az ünnepi asztalt, ha együtt teszik rendbe a finom ebéd, vagy vacsora elfogyasztásával a konyhát, s együtt beszélgetnek, játszanak a későbbi időben, akkor lesz igazán ünnep az ünnep. Így vigyázva van arra, hogy az Anya ne érezze magát robotnak, akinek készíteni, teríteni, etetni, itatni kell mindenkit, s estére majd összeesik a fáradtságtól.

Ez is a szeretetnek egy gyakorlása, - nem csak ünnepkor – hanem máskor is, hogy együtt végezzük a munkát – ki – ki az ő feladatát, s így együtt lehet eltölteni a hátralevő időt. Az együttes élmény erősíti, mélyebbé teszi a családi összetartozás érzését. Ne a külsőségnek éljünk, - nem kell különösebb dolgot úgy átélni, hogy „mit látnak a vendégek”,hanem legyünk természetesek és egyszerűek.

S még egy kérdés: Felfigyeltek-e, hogy Jézus Krisztus földre-jövetelét nem a nagy vallási vezetők várták és hirdették, hanem az egyszerű pásztorok, a napkeleti bölcsek. Gondolunk-e ma arra, hogy most Jézus Krisztus dicsőséges második eljövetelére készüljünk, s várjuk? Hiszen minden jel: a természetben, a politikában, az egyházi életekben, az emberek egymással való viszonyában, mind azt mutatja, hogy Jézus Krisztus hamarosan eljön! Hiszem, s kérlek, készülj!!

Szívből kívánom Mindenkinek, hogy töltsék el boldogan a Szeretet ünnepét családi körükben. Csak megismétlése az év minden napján gyakorolt szeretetnek. A fiatalok ezt látva, tudják majd hasonlóan tovább adni gyermekeiknek az igazi szeretet gyakorlati példáját. Minden gyermeknek, fiatalnak ezt otthon kellene megtanulni. Olvassák a Szeretet mint gyógyító erő c. könyvemben többször el a „Kiegyensúlyozott, boldog családi élet”. c. fejezetet. S Hiszem, hogy aki ezeket a tanácsokat komolyan veszi: a jó Isten segítségével sokat fog tenni megvalósításukért, ezzel elősegítve jelenlegi, s gyermeki majdani családja boldogságáért. De ha elolvassák az „Egészség minden napra c. könyvem december havi témáit, ott is találnak sok tanácsot a szeretet gyakorlásával kapcsolatban.

Feketéné Bokor Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9122 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x