Haver vagy barát? - A nagy barátság teszt
Címlap / Psziché / Haver vagy barát? - A nagy barátság teszt

Haver vagy barát? - A nagy barátság teszt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

A barátaim - mondja vidáman az óvodás. Már két és fél perce nagyszerűen játszanak egymással. A barátaim - mondja vidáman a kisiskolás. A fél osztály, nagyjából a vele egyneműek tartoznak ide. A barátaim - mondja vidáman a kamasz arra a gyülevészhadra, aki felsorakozik az előszobában, míg ő farmert cserél. A barátaim - mondja a fiatal felnőtt néhány kollégára, akikkel már évek óta együtt jár el ide-oda. A barátom - mondja a felnőtt, és boldog, hogy még van, akit így nevezhet. A barátom - mondja az öreg és egy sírra mutat, és a szeme úgy telik meg könnyel, mint máskor sohasem.  

Vajon van-e az óvodás barátok közt olyan, akivel a sírig kíséritek egymást? Akik szerencsések, azoknak van ilyen barátjuk. A legtöbben azonban idős korukra barát nélkül maradnak, vagy csupán néhány családtag marad körülöttük, akik kényszerből, lelkiismeretességből, vagy haszonlesésből gondozza őket, de lelki társuk nemigen marad. Az időskorúak általában már nehezebben barátkoznak, főleg a férfiak. Hiszen az asszonyok itt-ott, a piacon, a szomszédasszonnyal, vagy az SZTK folyosóján azért megbeszélik gondjaikat, a férfiaknak a kocsma marad, a sporteseményekről idősebb korban már gyakorta kimaradnak. 


Kamaszkorban a barátságok még örökérvényűnek tűnnek. Az iskolai, (általános, vagy középiskolai) barátságok, a kortárs csoportok ereje, az azonos érdeklődés, mind olyan tényezők, amit úgy hiszünk: soha nem múlik el. A felsőbb iskolák, az első munkahely, azonban nagy vízválasztó lehet. Új kapcsolatok születnek, a régiek eltávolodnak.

Kevés az a barátság, ami túléli az idő próbáját. Ritka, ha az óvodai társ, a pad- vagy az ajtószomszéd kisgyerek még felnőtt korodban is barátként tekint rád, s hogy az érzés kölcsönös.

 
 

Haver vagy barát? – Teszteld!

Ez egy papír alapú teszt, mert a kérdéseknél nem csak az igeneket és a nemeket kell strigulázni, de nem árt elgondolkodni az egyes válaszok hátterén is. Mivel két listát vezetünk, érdemes egymás melletti oszlopokkal dolgoznod, egyikben azt nézve, ő milyen hozzád, a másikban pedig, hogy te milyen vagy vele. Ha eszedbe jut egy-egy konkrét sztori, érdemes lejegyzetelni, akár pozitív, akár negatív, hogy meg lehessen beszélni legközelebb. 
Legjobb barátból csak egy, jó esetben két-három van az ember életében. Az alábbi teszt arra való, hogy végiggondold kapcsolatodat azokkal, akik a legjobb barátaid. (Egyébként peresze, hogy a pároddal, házastársaddal, kedveseddel is végigjátszhatod!) Az alábbi helyzeteket képzeld el, és válaszolj rájuk őszintén, igennel vagy nemmel. A bizonytalankodást a „haver” kategóriához számold hozzá!

Számold össze az igen és a nem válaszokat
- ha az igenek vannak többségben, akkor ő a barátod,
- ha a úgy fele-fele arányban, akkor inkább haverok vagytok
- ha még felét sem teszi ki az igenek száma, akkor bizony csak ismerősök vagytok, szó sincs barátságról
- ha alig van egy-egy igen, akkor az illető inkább ellenség, báránybőrbe bújt farkas

FONTOS – vezess két egy listát! Fordítsd meg a kérdést: Ugyanez a dolog hogy áll viszont? Ő megkapja tőled ezt? Ebből a tesztből az is  kiderül, mennyire van egyensúlyban ez a barátság!

 1. Barátoddal vásárolni mentek, segítségét kéred, mert szükséged van tudására/ítéletére/ hozzáértésére. Örömmel jön veled és segít és később nem „veri le rajtad” nyilvánvalóan a segítség „árát”? (Igen – nem)
   
 2. Közös bulit szerveztek. Segítségére vagytok egymásnak a feladatok megosztásában? Szokta bármelyikőtök is panaszolni, hogy a terhek megosztása aránytalan? (Igen – nem)
   
 3. Jótékonykodásra kerül sor, az ügy, vagy eszme Neked fontos. Együttműködő-e, ha vadidegeneken kell segíteni? Önkéntes munkával, adománnyal, vagy szervezéssel beszáll-e a kedvedért Fontos Cél elérésébe? Tudod őt is lelkesíteni? (Igen – nem)
   
 4. Pénzügyileg időszakosan megszorultál, ő pedig éppen most kapott egy jókora prémiumot (nyert egy nagyot a tőzsdén, egyszóval pénzhez jutott). Nem vagy kölcsönkérős típus, de most rászorulnál egy kis segítségre. Hozzá fordulsz segítségért, és ő adni is fog? (Igen – nem)
   
 5. Munkahelyeden/iskoládban összecsaptak a fejed felett a hullámok. Összeesküdtek az emberek és az elemek, még a reggeli kávé is az ellenséged. Azonnali szükség van valakire, akit felhívhatsz és meghallgat. Ráér, hogy figyeljen rád egy kicsit? (Igen – nem)
   
 6. Ha leültök egy probléma felett, vajon képes csöndben meghallgatni, téged, anélkül, hogy pillanatokon belül az ő, egészen hasonló, vagy korábban átélt problémája lenne a téma, a tiedet mellőzve? (Igen – nem)
   
 7. Meghívnád (meghívtad, vagy meghívtad volna, ha már akkor ismered) az esküvődre? (Esetleg lenne a tanúd is?) (Igen – nem)
   
 8. A legmenőbb emberekkel ülsz egy asztalnál, akik a legjobban számítanak jelenlegi életedben. Ha bejönne Ő, akkor büszkén és örömmel mutatnád be, mint barátodat? (Igen – nem)
   
 9. Költözöl. Dobozokba kell pakolni a cuccokat, egy csomó holmitól meg kell válni, amik már nem kellenek, de érzelmileg fontosak. Őt hívod, - és ő el is jön - hogy segítsen neked a holmik szelektálásában, bedobozolásában? (Igen – nem)
   
 10. Tudomására jut, hogy megcsalnak téged. Tökéletesen biztos a dologban! Valahogy tudtodra adja, vállalva, hogy a rossz hír hozójára nem vár jó vég? (Igen – nem)
   
 11. Beteg vagy, kórházban fekszel. Meglátogat, és hoz neked valamit amit szeretsz, meg a kedvenc magazinodat, egy könyvet ami biztos tetszeni fog neked is, vagy valami jó zene válogatást? (Igen – nem)
   
 12. Szuper meglepetéseket tud adni, vagy szervezni neked, aminek tényleg örülsz? (Még akkor is, ha egy fillérbe sem kerülnek ezek a dolgok!) (Igen – nem)
   
 13. Számos közös dolog van a sorsotokban, életfolyamatotokban, a közös élményektől függetlenül is? Olyan érzés, mintha „mindig is ismertétek volna egymást”? (Igen – nem)
   
 14. Konfliktusotok van egymással, egyikőtök valamin nagyon kiakad, amit a másik csinált. Sikerül-e ezeket a dolgokat megbeszélni, helyére tenni, anélkül, hogy ez időszakos, vagy végleges sértődéshez, szakításhoz vezetne? (Igen – nem)
   
 15. Szoktatok, és tudtok is néha örömmel együtt énekelni, táncolni, vagy zenélni, vagy főzni, vagy meccset nézni, vagy olyan élményeket szervezni, ami mindkettőtöknek felszabadító és boldog élményt nyújt? (Igen – nem)

Szívből kívánjuk, hogy sok-sok Igen válasz után kiderüljön, hogy nem is egy Igaz Barátod van! 
Arra kérünk, ha ez így volt, akkor írj még legalább 5 olyan dolgot, ami CSAK rátok jellemző és amitől ez a barátság jó! Ha megvan a lista, fogj egy hagyományos, postai borítékot, írd le (rajzold le, kollázsold, vagy zenésítsd meg, mindegy!) ezt a listát, és küldd el Neki! (Tényleg - az e-mailek világában tudod a címét?) Azt hiszem, örülni fog!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 21467 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x