A vetélés jelei
Címlap / Psziché / A vetélés jelei

A vetélés jelei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Mik a tünetek? Mit kell tennünk, ha megtörténik? A vetélés általában a terhesség első harmadában következik be. Számos jel utalhat a helyzetre.  

A megállapított terhességek 10-15 százaléka vetéléssel szakad meg, de még ennél is nagyobb az aránya az észre sem vett terhességek esetében. A vetélések nagy többsége (több mint 90%) a terhesség első nyolc hetében következik be.

A vetélés okai
  • A hormonháztartás egyensúlyának felborulása
  • Immunológiai okok (pl. inzulin-függő cukorbetegség)
  • Fertőzések (pl. chlamydia)
  • Vírusok
  • Egész szervezetre kiterjedő rendellenességek (pl. lupusz)
  • Genetikai tényezők



A jelek a terhesség idejétől is jelentős mértékben függnek:

6. hét előtt: Ebben a korai szakaszban a vetélés erős havi vérzésként jelentkezik.
6.-12. hét: az erős vérzéshez mérsékelt fájdalom és görcs is társul
12. hét után: a vérzés mellett majdnem olyan erős fájdalom jelentkezik, mint a szüléskor

Bármelyik fenti tünet megjelenése nem feltétlenül jelent vetélést. Vetélésre utaló jel lehet, ha a korábbi terhességet jelző tünetek megszűnnek. A második harmadban általában megszűnnek a kezdeti rosszullétek, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy a terhesség megszakadt. Ez csak annak köszönhető, hogy az első harmadban történő nagy mértékű hormonváltozások a második harmadban már nem jellemzőek.

A veszélyeztettet vetélés
Néhány kismamánál előfordul a vetélés egy vagy több tünete, de mégis ki tudják hordani gyermeküket a normális ideig. Ez akkor fordul elő, mikor görcs következtében enyhe vérzés jelentkezik, de valójában nem végzetes.

Részleges vetélés
Az is előfordulhat, hogy a kismama a vetélés tüneteit tapasztalja (vérzés és görcs) de a magzat egy része a méhben marad. Ebben az esetben a fertőzés elkerülése végett el kell távolítani az ott maradt részt, természetesen orvosi beavatkozással (gyógykaparás).

Hogyan lehet biztosra venni a vetélés megtörténtét?
Ha vérzést és görcsöt tapasztalunk, feltétlen fel kell keresni a szakembert. Ultrahangos vizsgálat segítségével biztosan megállapítható a vetélés. Hüvelyen keresztüli ultrahangos vizsgálat már alkalmazható a terhesség első 5-6 hetében.



A vetélés okozta lelki fájdalom

Minden esetben hatalmas fájdalommal jár a magzat elvesztése, függetlenül a terhesség idejétől. Ilyenkor a család, barátok, sokszor a szakemberek is általában ugyanúgy próbálnak vigasztalni: „oly gyakran megesik”, „lehet még gyermeked”, stb. Ezek a megjegyzések többet ártanak, mint használnak, mivel az ilyen esetek utáni levertség, szomorúság természetesen reakció, és lassú lefolyású. Nyugodtan sírjuk, ahányszor csak ránk tör. Töltsünk időt olyan emberek társaságában, akik valójában lelki vigaszt tudnak nyújtani.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 58933 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x