A szeretetről: tudjuk még, hogy mit jelent?
Címlap / Psziché / A szeretetről: tudjuk még, hogy mit jelent?

Lukács Tünde

A szeretetről: tudjuk még, hogy mit jelent?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Manapság sokat beszélünk a szeretetről. Szerintem túl sokat is. Tanfolyamok szólnak arról, hogyan is kellene szeretnünk. Úgy tűnik, hogy az ember arról beszél a legtöbbet, amivel a legnagyobb gondja van. Márpedig a szeretet kérdésével nagyon nagy gondjaink vannak.  

Mikor mondtad utoljára valakinek azt, hogy „szeretlek”? Amikor ezt a szót kimondtad, milyen gondolatok jártak közben a fejedben? Mondhatjuk ezt a kedvesünknek, anyánknak, gyermekünknek, barátunknak, stb. Biztos vagyok abban, hogy közben valami hasonlóra gondoltál, hogy szeretlek, mert: hoztál nekem virágot, nem felejtetted el a születésnapomat, megjavítottad az autómat, vettél nekem egy új ruhát, stb. Hogyan is van ez? A szeretetet anyagi dolgokhoz kötjük?

Mi van akkor, ha nem kapunk virágot, új ruhát, és elfelejtik a születésnapunkat? Lehet, hogy tudatosan nem is érezzük, de akkor nem szívleljük annyira a másikat.

A szeretetről nagyon homályos elképzeléseink vannak. A szeretet egységélmény! Nincs oka, követelése, feltétele. Az egységélményünk viszont elveszett. Nem vagyunk egységben önmagunkkal, a természettel, a világgal. Nem szeretjük saját magunkat, mert ideákhoz akarunk hasonlítani, amelyek nem mi vagyunk. Hogy is hasonlíthatnánk bárkihez, mikor mindegyikünk egyedi és megismételhetetlen?

Légy az, aki vagy: önmagad!

A szeretlek valami nagyon különlegeset jelent. Azt jelenti, hogy körbeveszlek azzal az érzéssel, amely lehetővé teszi számodra, hogy abban a pillanatban minden legyél, ami emberi mivoltodban valójában vagy. Lehetsz jó vagy rossz, gyöngéd vagy dühös, vagy mindkettő, de te te vagy, és ez a legtöbb, amit valaha elvárhatok, vagy kérhetek tőled. Nem az vagy, amit elvárok vagy akarok, hogy legyél, és nem az, amit érzel, hogy lenned kellene, vagy amilyenné alakítottak, hanem önmagad vagy.


A szeretet érzését gyakran tévesztjük össze más érzésekkel. Még szerelmesek is lehetünk anélkül, hogy igazán szeretnénk. Azt mondjuk, hogy szeretlek, és közben azt akarjuk mondani: sajnállak, aggódom érted, törődöm veled, tisztellek. Csakhogy ez sajnos még mindig nem a szeretet!

Egy kisgyermek számára létszükséglet a szeretet. Ő csak azt akarja, hogy szeressék, és gondoskodjanak róla. Csak a gondoskodás nem elég. Ha a gyermeket szülei nem szeretik, ha nem él harmóniában, olyan megrázkódtatás éri ezáltal, amit élete végéig nem vagy csak nagyon nehezen tud feldolgozni. Hányan vannak, akik úgy érzik, őket nem lehet szeretni. Tehetsz bármit, ezt a véleményüket önmagukról nem tudod megváltoztatni. Mindez gyerekkorukból származik, pontosan a szülői szeretet hiányából. Vajon mi a szeretet ellentéte? Sokan azt hiszik, a gyűlölet. Pedig nem az.

A szeretet ellentéte a közönyösség. Ha gyűlölsz valakit, érzelmek fűznek hozzá, nem vagy közömbös iránta. A gyűlölet nagyon közel áll a szeretethez. Kit tudunk a legjobban gyűlölni? Akit valaha a legjobban szerettünk. Ha közömbös vagy, az más. Nem érzel semmit. Tehet a másik bármit, nem érint meg Téged. A másiknak legjobban a közönyösséged fáj. Figyeld meg a párkapcsolatokban. Ha a párod bármilyen érzelmet mutat irányodba, elviseled. De ha közönyösen néz rád, az nagyon fáj. Akkor érzed, hogy nincs tovább. Valami most véget ért.

Gondoskodom, törődöm – vagy szeretek is?

Az állatoknak, virágoknak szintén vannak érzelmeik. Érzik a szeretetedet, de érzik a haragot és a gyűlöletet is. Figyeld meg a kutyádat. Ha ideges vagy, ő is az lesz. Nyugtalanul viselkedik, nem fogad szót. Ha megnyugszol, ő is nyugodt lesz. A növények jobban, szebben fejlődnek olyan helyen, ahol szeretetteljes légkörben vannak.

Gyakran keverjük össze a másokkal való törődést a másokról való gondoskodással. Nem ugyanarról beszélünk. A gondoskodom Rólad, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy szeretlek. Ha törődöm Veled, az már más. Vajon a családunkkal mit teszünk? Törődünk velük? Úgy érzem, nem igazán. Több törődésre lenne szüksége a világnak.

A szeretet – nem függőség, hanem összetartozás

A szeretetben a szívünkkel látjuk egymást. Itt a lelkek közötti kapcsolatról van szó. Az összetartozás élménye. Egységtudat. Egy igazi párkapcsolatban a Férfi felnéz a Nőre. A nő királynővé válik a szemében. A nő, ha szeret, szintén felnéz a férfira, de ez nem jelenti azt, hogy bármelyikük a másik felett állna. Az igazi szeretet a másikat felemeli. Nincsenek függőségi viszonyok, és nincsenek elvárások. Csak a feltétel nélküli szeretet van! A kapcsolat megélése iránt tanúsított alázat lehetővé teszi, hogy szeressek és szeressenek engem. Az alázat szeretetet szül. Szeretet nélkül üresek vagyunk. Ha szeretsz, akkor létezel. Hol látunk ma olyan párkapcsolatot, ahol a fentiek érvényesülnek?

Hagyni, hogy társunk önmaga legyen – nem is olyan egyszerű...

Akkor szeretjük igazán társunkat, gyermekünket, barátainkat, ha lehetővé tesszük számukra a „másság” kifejeződését. Ehelyett inkább csak elviseljük őket, megbocsátunk nekik, vagy bármi más módon reagálunk. Egy valódi kapcsolatban tudjuk, hogy mindketten a valós világ részei vagyunk, csak másféleképpen látjuk a világot. Legyünk önmagunk a kapcsolatban, és hagyjuk, hogy a másik is az legyen aki: egyszerre egyedi és egyszerre hétköznapi.

Hol kezdjük?

Önmagunknál! Az alap, ahonnét elindulhatunk, önmagunk szeretete. Az önszeretet a mások iránt érzett szeretet előfeltétele. A szeretet a leglényegibb részünk, csak vissza kell rá emlékeznünk.

A szeretet titka: szeretetet kell adni. Gondolkodjunk el kicsit a szeretetről. Lehet, hogy mostantól más megvilágításban fogjuk látni kapcsolatainkat és önmagunkat.

 
 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 18322 ]
spacer


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x