Stressz a méhben: évekre megbetegítheti a babát
Címlap / Psziché / Stressz a méhben: évekre megbetegítheti a babát

Stressz a méhben: évekre megbetegítheti a babát

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-05

A stresszes terhesség megbetegítheti a még meg sem született gyermeket. A drámai eseményeknek, így a szakításnak is a baba látja kárát.  

Bár az ember olykor nem tehet róla, hogy stresszes helyzetbe kerül, egy stresszes terhesség sajnos évekre károsíthatja a még meg sem született gyermek egészségét – figyelmeztetnek az orvosok. Egy brit kismamák bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a lelkileg megterhelő események, így például egy gyász vagy különválás drámai mértékben növeli annak esélyét, hogy a baba 4 éves kora előtt valamilyen betegségben szenved majd. 

Az összefüggés a krónikus betegségekkel különösen jelentős volt. Két, súlyos stressz miatt elszenvedett „roham” a terhesség alatt ötszörösére növeli a gyermeknél kialakuló betegségek esélyét. A londoni King’s College pszichiátriai intézetének kutatói szerint rendkívül fontos, hogy a kismama érzelmi támogatást kapjon a stresszes események idején.

A kutatók több, mint 150 kismamát kérdeztek meg terhességük korai szakaszában, majd pedig néhány héttel szülés előtt arról, hány stresszes esemény befolyásolhatta őket. Ilyen például egy közeli hozzátartozó halála, szakítás, a munkahely hirtelen elvesztése, de a nehéz terhesség is.
Négy évvel később gyermekük egészségi állapotáról kérdezték ugyanezeket a nőket - be kellett számolniuk minden betegségről, amellyel orvoshoz fordultak, vagy ami miatt a csemetének kórházi ellátásra volt szüksége.

Az összefüggés a terhesség alatti stressz és a rossz egészségi állapot között egyértelmű volt. A várandósság korai szakaszában elszenvedett trauma asztmát, fertőzéseket okozott, így például hasi problémákat, fájdalmakat – hangzott el a brit pszichofarmakológusok éves konferenciáján.

Az is kiderült, hogy szülés után az anya lelkiállapota nincs ekkora hatással a babára, a kutatók szerint az anyaméhben töltött idő a döntő tényező.


Az egészségügyi problémák oka az édesanya hormonjaiban, valamint immunrendszerében bekövetkező változás lehet, mely hatással van a gyermek védekező rendszerének fejlődésére is. Jasmin Wertz kutató elmondta: a terhesség alatt tapasztalt stressz biológiai változásokat indít el a még meg sem született gyermeknél, fogékonnyá téve őt a betegségekre élete későbbi szakaszában is.

Carmine Pariante pszichiáter elmondta: "Gyakran beszélünk arról, hogy az alapok mennyire fontosak. Ez a gyermekeknél az első két év. Csakhogy ezek az „alapok” a születést megelőző 6 hónapban kezdenek kialakulni."

Mivel a tanulmány a depresszió magas szintjét mutatta ki a stresszes édesanyáknál, Dr. Pariante szerint rendkívül fontos, hogy a kismamák megkapják a szükséges érzelmi támogatást. „Mindenki azt várja tőled, hogy boldog légy, hiszen terhes vagy. Nagyon-nagyon nehéz elmondani, hogy tulajdonképpen depressziós vagy. Nem kell azonban aggódni, mert nagyfokú empátiával és szimpátiával viszonyulnak a szakemberek az ilyen kismamákhoz.”

Egy korábbi kutatás egyébként az alacsonyabb IQ-val hozta összefüggésbe a stresszt - mely az anyaméhben éri a kisbabát -, de az is kiderült, hogy a stressz növeli a hiperaktivitás-, az érzelmi problémák- és az engedetlen viselkedés esélyét.

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7573 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x