Terhesség alatti edzés, szoptatás alatti fogyás
Címlap / Szépség-Egészség / Terhesség alatti edzés, szoptatás alatti fogyás

Dr. Csábi Bettina

Terhesség alatti edzés, szoptatás alatti fogyás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

Mindkét terhességem végig edzettem, de ez nem csoda, hiszen még az ikrek előtt is 30 év aktív versenysport állt előttem. A második terhességem során épp a 3-dik hónapban futottam egy 6 órás ultrafutó versenyen 64 km-t. Természetesen a terhelés előtt kikértem orvos véleményét is, és amikor úgy abszolváltam a versenyt, hogy minden rendben volt /bár az utolsó fél órát végigsétáltam/, akkor még elmentem egy félmaratont lefutni a bajai Kikeleten 4 hónaposan. De mire kell odafigyelni? 

És hangsúlyozom, az orvossal végig egyeztetve, és nem azoknak szól ez a cikk, akik veszélyeztetett terhesek, hanem azoknak, akik állapotosak, és az orvosuk engedélyezi a mozgást számukra.

Miért éri meg neked mozogni a várandóság alatt?

A kutatások megállapították, hogy ha a várandósság alatt is aktív maradsz, annak számos olyan előnye származik mindkettőtök részére, mint a gyorsabb regenerálódás, szülés után, kevésbé vizesedsz /én egy napot hagytam ki, az volt a vizesedés miatt az első és utolsó edzésmentes napom/, nagyobb placenta /ami több tápanyagot biztosít a babának/. A magzat finommechanikai mozgásait nagy mértékben elősegíted vele, és a szokásos, azaz kisebb az elhízás kockázata, erősebb hátizom. Aki várt már gyermeket, ismeri milyen jó érzés, pláne, ha kettőt egyszerre, megnövekedett energiaszint és plusz egy: csökken a visszértágulat és aranyér valószínűsége.

Mennyi, és milyen edzés a babavárás alatt?

Akik még sohasem edzettek azelőtt, azoknak javasolt a napi intenzív séta, 30 -60 perces , figyelve, hogy a szívritmusod sose lépje át a 140-et, a testhőmérsékleted pedig sose lépje át a 38 fokot. Én hajnalban, vagy késő este futottam, így oldottak meg, mivel szeptemberi minden lányom, és épp a legmelegebb időszakra esett az utolsó trimeszter. Annyit sose sétált a kutyám, mint akkoriban, pedig napi 12 km-e mindig megvan így is. A mozgás szuper jó a hangulatodnak is, én sose voltam olyan kiegyensúlyozott, mint a 2 várandóságom idején.
Aki edzett korábban, az is tartsa be a fentieket azzal, hogy végezheti azokat az edzésformákat, amik során nincs kitéve ütközésnek, nagyobb rázkódásnak a magzat. És semmiképp ne végezz olyan gyakorlatokat, amelyek során háton kell feküdni, mert ez a testhelyzet csökkenti a babához eljutó véráramot, vagy ahol hasra kell feküdnöd, nyilvánvaló okokból.
Szoptatás alatti fogyás: hogy ne én legyek az etalon, Kovácsné Poros Henrietta
18. hét eredménye: -15 kg derék: -19cm; csípő: -15cm; kar: -4cm; comb: -7cm
összesen: -45 cm /Kovácsné Poros Heni/


„Amikor elkezdtem a programot még szoptattam a fiam. Ez volt az a tényező, ami miatt nem mertem korábban belevágni a bajnokok életmód programjába. Így utólag persze már tudom, hogy ennek nem kellett volna visszatartó erőnek lenni. Ahogy elkezdtem a tiszta étkezést és odafigyeltem a folyadékfogyasztásra (napi 3- 4 l víz), nemhogy kevesebb lett a tejem, hanem sokkal több lett. Szóval, aki ezen gondolkodik, mint annak idején én is, annak egy jó tanács: kezdd el, mert jótékonyan hat a tej mennyiségére is és az összetétele is tartalmasabb lesz a tiszta étkezés miatt.”

Tehát a tiszta étkezés, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és mozgás a tejtermelésre pozitív hatással van. És az anyukára?

„A gyerekeim motiváltak, hiszen 8-6-3-1 évesek, sokat kell szaladgálni velük, és mindig csinálunk valamit, azért is jó a program, mert sokkal energikusabb lettem, nincs az étkezések után lustaság érzés, amikor ülve el tudnék aludni."

Hogy tudod átprogramozni az egész családod életét a Te életmódváltásoddal? Avagy fél év alatt a semmiből a futóversenyig, és a családi asztal megreformálásáig.

„Az étkezésünk is átalakulóban, nagyon szeretik a salátákat, zöldségeket. Szokták kérni, hogy lehetne a másodikhoz megint saláta.” Mi ilyeneket eszünk, kóstold meg meggyes piténket:>> 

A férjem teljes mértékben támogat, annyira, hogy heti kétszer eljár velem úszni és a vasárnap délután pedig a futásé lett. Január 1-óta minden vasárnap elmegyünk kettesben futni, ami nagyon feltölt. Akkor 52 perc volt az első futásunk, ez kerek 7 km volt. Azóta mindig kicsit több, jelenleg 1:08:12, ami 10,46km. Most kicsit a gyorsaságon próbálunk változtatni, mert április elejére bejelentkeztünk életünk első futóversenyére. Már nagyon várom. A 8 éves lányom párszor eljött velünk futni, ő is kedvet kapott. Úgy gondolom, hogy példát mutatunk a gyerekeinknek ezzel, és az ő életükben már természetes lesz a sport szeretete.”

Most javult, vagy nem javult az életminősége Heninek, és az egész családjának, rosszabb vagy jobb, ha nem hulla fáradtan kell végig kínlódnod a mindennapokat? Mennyivel nőtt az önbizalma és az önbecsülése, az egész családja egészsége? És megsúgom, a bajai jótékonysági futásom az én gyerekeim mellett az övéi is rajthoz álltak….
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4028 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x