Az első szerelem árnyékában
Címlap / Psziché / Az első szerelem árnyékában

Az első szerelem árnyékában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-07

Gyönyörű. Fájdalmas. Soha vissza nem térő élmény. Feloldódás, katarzis és teljes lehangoltság. Az első szerelem a legtöbb embernél kamaszként jelentkezik és az élményt szinte soha nem is dolgozzuk fel. Hogyan lehet ez másként?  

Nagyon nehéz elválni. A legelső szerelem, amiről akkor azt gondoljuk, hogy élethosszig szóló lesz majd, szinte mindenki lelkében komoly sebet üt. A másik ugyanis egyáltalán nem olyan, mint amilyennek mi láttuk, vagy képzeltük az elején. Vagy ha olyan, akkor a kortárs-csoport nyomása olyan nagy, hogy őmiattuk végül az egyik szakít. Vagy a szülők nem helyeslik a dolgot, vagy éppen csak valaki arrébb költözik úgy 1000 kilométerrel, vagy koliba megy. És minden megváltozik.

Az első szerelem feldolgozása
Van egy hülyeség, amit minden szülő elmond a gyerekének. Attól persze, hogy sokan gondolják úgy, még hülyeség marad! Így szól: Az idő majd mindent begyógyít! Hát nem! Az idő az égadta világon semmit soha nem gyógyít be csak úgy magától. Csak egy strigulával növeli a fel nem dolgozott élmények sorát! A fel nem dolgozott első szerelem utáni kudarc pedig nagyon gyakran az összes későbbi kapcsolat zavarát eredményezi.

Mégis hogyan segítsünk a gyereknek feldolgozni az első szerelem kudarcát? Vagy hogyan dolgozzunk ezen mi magunk? A mi saját első szerelmünkön?5 alapvető teendő a feldolgozáshoz:
 1. Engedd sírni! Csak öleld át! (Gyereket, barátot, barátnőt egyaránt) Ha nem tud sírni, ölelni akkor is lehet, ha hagyja. Várd meg, míg eljut idáig. Mert sokan az elején még csak azt várják, hogy hagyjuk őket békén. Ne mondd, hogy ne sírjon, ne mondd, hogy felejtse el, mert ez hülyeség, és ezt nem is lehet.
   
 2. Hallgasd meg, hogy elmondja. Mondasd el vele, kérd, hogy mondja el újra és újra. Hallgasd meg akár 100x a történetet, míg végül az egész történet drámából megkönnyebbülésbe nem fordul át.
   
 3. Mondass vele minél több dolgot, amiről NEM a másik jut az eszébe. Engedd, hogy csak ő mondja – lásd majd, mekkorát nevet a végére! Felszabadító, vidám kacagással!
   
 4. Ne próbáld elcipelni sehová, vagy összehozni valakivel – várd ki, míg ő maga kezdeményezi ezt!
   
 5. Óvd meg attól, hogy a mélypontokon magát megalázva visszarohanjon a kedvese karjaiba! Beszélj vele addig a 2. pont szerint.
 
 

Ha sikerül az első kapcsolatunkat feldolgozni – akár terápiában – valószínűleg az egész párkapcsolat, vagy párkereső struktúránk megváltozik, mégpedig a siker irányában. Minél jobban megértjük, átéljük az elsőt, annál jobban tudjuk majd kezelni a többit.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 23077 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x