Érezd jobban magad - hazudj kevesebbet!
Címlap / Psziché / Érezd jobban magad - hazudj kevesebbet!

Érezd jobban magad - hazudj kevesebbet!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Hazugságok nélkül egészségesebbek leszünk? Francia kutatók szerint érdemes megfontolni a dolgot. A szakemberek egy, a "tisztesség tudományának" nevezett tanulmány eredményei alapján jutottak erre a következtetésre. Úgy vélik, valós mentális és fizikai előnyei vannak annak, ha valaki jelentősen lecsökkenti "mindennapi hazugságait". 

A tanulmány 110 résztvevőjének felét arra kérték, álljanak le a kisebb-nagyobb hazugságokkal, 10 héten át mondjanak igazat, a kontrollcsoportnak azonban nem adtak semmilyen utasítást a hazugságokra vonatkozóan.

A hazugságokat leszorító csoport tagjai már attól jobban érezték magukat, hogy hárommal kevesebb hazugságot mondtak a korábbi hetek mellébeszéléseihez képest. Nem fájt annyiszor a fejük, kevesebb feszültséget, torokfájást, szorongást és egyéb problémát tapasztaltak, mint a kontrollcsoportban levők.„Az összefüggés világos –
mondta Anita Kelly pszichológiaprofesszor, aki a floridai Orlandóban, egy pszichológus konferencián ismertette eredményeiket. – akik nem hazudtak, azoknak jobb volt az egészségi állapota. Azt hiszem, ez elég meggyőző érv az igazmondás mellett.”

Korábbi kutatások szerint jó sokat füllentünk. Az amerikaiak például heti 11 alkalommal mondanak hazugságot, kezdve az egészen kis füllentéstől kezdve a komoly mellébeszélésekig. Sok a hamis bók, a hűséggel kapcsolatos hazugság, egyszóval nem keveset hazudnak súlyos kérdésekben sem.

Anita Kelly elmondta, tanulmányuk különbözik a korábbiaktól, hiszen a kutatók legtöbb esetben azt vizsgálták, hogyan leplezzünk le egy hazudozót. A hazudozás egészségügyi hatásaira azonban eddig nem derült fény.

Az önkéntesek, akiket a kutatók kevesebb hazugságra kértek, nemcsak egészségügyi javulást tapasztaltak - egyéb előnyökről is beszámoltak. Összehasonlítva őket a kontrollcsoport tagjaival, javultak személyes kapcsolataik a hozzájuk közel állókkal és társadalmi kapcsolataik is simábban működtek.

A kiválasztott 110 ember 18 és 71 év közötti volt. Mindkét nem tagjai, valamint többféle nemzetiség is képviseltette magát, a résztvevők más-más jövedelmi csoportból származtak. Hetente jelentek meg egy ellenőrzésen, ahol kérdőíveket töltöttek ki és hazugságvizsgálaton is átestek.

„Úgy gondolom, a hazudozás jelentős stresszt mér az emberre. Hozzájárul a szorongáshoz és a depresszióhoz is – mondta el dr. Bryan Bruno, a Lenox Hill New York-i kórház pszichiátriai osztályának munkatársa. – Ha nem hazudunk, az nemcsak emberi kapcsolatainkra nézve előnyös, hanem ránk is. Jó lenne, ha az emberek rájönnének, hogy a mellébeszélés pusztító hatással van a kapcsolatokra. Észre sem veszik, milyen belső feszültséget teremtenek vele.”


A 10 hetes tanulmány végére a résztvevők közül többen okos módszereket dolgoztak ki, hogy elkerüljék a hazugságokat. Néhányan egyszerűen az igazat mondták napi teljesítményükről, és nem túloztak; mások kérdéssel válaszoltak a nyugtalanító kérdésekre, hogy eltereljék a témát. Leálltak a  hazug kifogásokkal is, amiért késésben voltak vagy rosszul oldottak meg valamilyen feladatot.

„Azt hiszem, a könnyed kis hazugságok ugyanúgy problémát jelentenek, mint a nagyobbak – mondta Anita Kelly. – A cél az, hogy hazugságok egyáltalán ne legyenek. Ezért pedig egyetlen dolgot tehetünk. Elhatározzuk, hogy kerüljük őket.”


B.A.

Forrás >>

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3170 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x