Retikülök rejtelmei: kézitáskák feng shuija
Címlap / Psziché / Retikülök rejtelmei: kézitáskák feng shuija

Retikülök rejtelmei: kézitáskák feng shuija

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

Hadd kezdjem úgy, mint a régi stílusú könyvek, egy megszólítással: Kedves Olvasó! Nyisd ki a kézitáskádat, kukkants bele! Mit látsz ott? Ha elfogadjuk, hogy - mint cseppben a tenger - valóságunk az apró részletekben is megmutatkozik, akkor bizony az is igaz, hogy táskánk a lelkünk tükre! Mit tükröz hát a sajátunk? Mit mondana rólunk egy ismeretlennek? Milyen jellemzést adnánk magunkról a táska tartalma alapján? A táska ugyanis: önkifejezés, kasztjelzés, üzenet.  

Lássunk néhány alapesetet…

A praktikus. Táskájában minden van, ami kellhet – a kellés fogalmát tágan értelmezve. Orvosságos kellékei egy kisebb kórházat elláthatnának, kisollójával műtétet lehetne végezni. Tartalék fehérnemű (bizony, az ember lánya sohase tudhassa!), papíralapú, vaskos notesz (a mobiltelefonról elveszhetnek az adatok), mobiltelefon és mobiltöltő (a notesz is elveszhet). Kellő címletű aprópénz, gondolva a kéregetőkre is. Óvszer, természetesen. Fertőtlenítő törlőkendő. A táska természetesen „degesz” típusú – és különös ismertetőjele, hogy mindig az hiányzik belőle, ami éppen kéne!

Az anyuka. Nem kell, hogy ténylegesen anya legyen, de az sokat segít! Hasonlít a praktikus típushoz, de míg a praktikusnál tízes papírzsebkendő-csomag van, addig az anyukánál százas. Mindig van nála plüssjáték, keresztrejtvény, szopogatni való torokbonbon, és szinte bármit kérünk tőle, az lesz a táskájában. Maga a táska nem annyira retikül, inkább szatyor. A szatyor alján elfeledett fél krumpli és közüzemi számlák lapulhatnak. Az én Édesanyám ide vonatkozó jelmondata: „a női retikülbe bele kell férjen még egy kiló kenyér és két üveg sör is!”

A kreatív. Az ő számára az utca izgi talált tárgyak forrása, hiszen minden jó lehet valamire. Így a táskában anyacsavar, négylevelű lóhere, kivágott újságcikk („így készíts papayadzsemet!”), cellux és tempera is akad. Magával hordja a hobbimagazint is, amiben bütykölménye fotója szerepel, hogy adott pillanatban elhenceghessen vele. Ez a típus felismerhető arról is, hogy amikor az ellenőr a bérletét kéri, elgondolkodva emel ki a táskából egy gyöngyből szövött teknősbékát, azzal, hogy „hát ez vajon hogy kerülhetett ide?”

 

Az ezoterikus.
Szatyrát már messziről megismerni a rajta lógó yin-yang bigyóról vagy a ráapplikált Om-szimbólumról. Maga a szatyor többnyire indiai és színes. Benne rendszerint akad egy-két Richard Bach- vagy Coelho-kötet (ez a típus olvas), vegetáriánus étel-házhozszállítós és természetgyógyász szórólap, Bach-virágterápiás csepp, netán lengyelpálca („varázsvessző”). Gyűjti a különleges alakú kavicsokat is, szerencsekövekből komoly mennyiség lapulhat meg a szatyor alján.

Az ökobió.
Lehet némi átfedés az előző csoporttal, de mégis vannak különbségek: a táska óriási, hiszen bele kell férnie a szelektív hulladékgyűjtőig szállítandó palackoknak. Natúr színű, terjedelmes bugyor, esetleg nemezelt rátétekkel. Mivel ők sokszor a jövő generáció iránt elkötelezett fiatal anyák, a bioszatyorban békésen megfér egymással a mosógolyó és a kölesgolyó. Az ilyen fiatal anyukára természetesen babahordó kendőben a csöppség is fel van telepítve.

A gyűjtögető. Jelszava: „jó lesz az még valamire!”  Elteszi a kávé mellé kapott kis papírzacskó cukrot (ebből komoly gyűjtemény halmozódhat fel az idők folyamán a táskában). Megőrzi a névjegyeket, gumival összefogva. A félig megfejtett sudokukat. Az akciós prospektusokat. A gyűjtögető a kuponfüzetek egész tárházát hordja magával, és gondosan ragasztja a kis matricákat. Maga a táska a takarékosság jegyében masszív és bőrből van (turkálóból).

A tarsolylemezes. A tarsolylemez elkötelezett világnézeti állásfoglalásra utal. Senki se higgye, hogy a gyönyörű ősmagyar motívumokat csak a szépségük miatt viselik!

A kütyüs. Laptoptáskával szaladgáló, esetleg hátizsákos, többnyire fiatal egyed. Neme sokszor megállapíthatatlan. A hátizsákból kábelek kígyóznak elő, és az illető valamely testrészéhez vannak csatlakoztatva. Pizzával és kólával (energiaitallal) táplálkozik, ezek szoktak is nála lenni, egyébként más nemigen. Igaz, másra láthatóan nincs is szüksége.

 

Nos, kedves Olvasó, szívesen hallanék arról, hogy mi volt a legfurcsább tárgy, amit a táskádban felfedeztél!
Bár ebben a rövid kis írásban elsősorban a női táskákat, szatyrokat és bugyrokat tettem elemzés tárgyává – pedig milyen bájos, visszatérő pillanat az, amikor az öltönyös menedzser fekete laptop-táskájából előkerül a szalvétába csomagolt szalámis zsömle!

Végezetül egy régi vicc. Jelentéstétel a rendőrségen:
– Őrmester, láttam magánál az újságot. Mi van a mai sajtóban?
– Jelentem, kacsazsíros kenyér lila hagymával!

  
Kép: Thanakorn Jaroensup / Pixabay
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6291 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x