Az idősebb felnőttek lelki egészsége
Címlap / Psziché / Az idősebb felnőttek lelki egészsége

Az idősebb felnőttek lelki egészsége

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-20

A Lelki Egészség Világnapjának idei fő témája: "Az idősebb felnőttek lelki egészségének megőrzése". Az idősebb életkort megértek állapota, az egészségi, ezen belül a lelki állapot mintegy összegezve mutatja az adott időszak, társadalmi, egészségügyi helyzetét. Az idős ember életének, ezen belül egészségének, mentális állapotának alakulását azonban jelentősen befolyásolják a szocializációs faktorok: a család, az iskola, a munkalehetőségek, a társadalmi körülmények, köztük az egészségügy állapota. 

A népesség öregedésével járó társadalmi, demográfiai problémák az elmúlt évtizedekben világszerte az érdeklődés középpontjába kerültek. Az idősek aránya 1950-ben az egész világon 8%, 2000-ben 10% volt, 2050-ben azonban – az ENSZ „A világnépesség öregedése  1950–2050” című, 2000-ben közzétett kiadványa szerint –, az emberiségnek már több mint egyötödét, Európában 36-37%-át 60 éven felüliek teszik majd ki.

Az Európa egészére érvényes általános öregedési folyamat Magyarországon is jellemző. A népességben folyamatosan, ráadásul az utóbbi években gyorsuló ütemben csökkent a 14 éves és ennél fiatalabb korcsoport aránya, miközben emelkedett az idősebb aktív korúaké, de még inkább a 60 éven felülieké. Mindez a születések és a halálozások trendjeiből ered, amit tovább rontottak az elmúlt években ehhez járuló, főként a fiatalabb korosztályt érintő külső (el)vándorlások is.


E folyamat a gazdaság fejlődésére, a munkaerőpiacra, és a generációs transzferekre is jelentős közgazdasági hatást fog gyakorolni. Emellett olyan társadalmi hatásokkal is számolni kell, melyek többek között a családösszetételben, az együttélési formákban, az egészségügyi ellátásban mutatkoznak majd meg. Elmondható tehát, hogy az idősebb korcsoportok létszámának és arányának tartós növekedése közvetlenül kihat a generációs együttműködésre, ami a társadalom működésének meghatározó alapja.

A 2011-es WHO felmérés alapján a 60 éves, vagy annál idősebb emberek esetén az érintettek 19,4 százaléka küzdött mentális elégtelenséggel, miközben súlyos financiális gondjai voltak 3,8 százaléknak, fizikai korlátokkal pedig 2,7 százalékuknak kell szembenéznie.

Az idősebb emberek között előforduló leggyakoribb mentális zavarok:
•    Depresszió ~ 20%
•    Delírium (a kórházba kerültek között) ~ 15%
•    Szorongásos zavarok ~ 11%
•    Alvási zavar ~ 30-60%
•    Alkohol, gyógyszer túlzott használata ~ 17%
•    Demencia – az Alzheimer-kór gyakorisága 65 év felett 5 évente megduplázódik. A WHO Demencia Jelentése szerint 2010-ben 7,7 millió új demencia eset volt, ez négy másodpercenként egy új beteget jelent. Tekintettel a társadalmak globális elöregedési folyamatára 2050-re az újonnan diagnosztizált betegek száma elérheti akár az évi 24,6 millió főt. Ez azt jelenti, hogy 646 millió új eset lesz az elkövetkező 40 év során, amihez hozzáadódik a jelenlegi 36 millió ismert demens beteg.

Az idősödés önmagában nem betegség, és mégis:

•    Növekszik az orvoshoz fordulás száma, a kórházban töltött időszak, és nő a gyógyszerfogyasztás is.
•    Az idősödéssel gyakoribbá válnak bizonyos betegségek. (E betegségek nem az öregedés miatt alakulnak ki, hanem az adott szervek, szervrendszerek kóros elváltozásai miatt)
•    Különösen súlyos problémát jelentenek a krónikus betegségek. Az idősek 85 százaléka legalább egy krónikus betegségben szenved.
•    Az idősödéssel mindinkább megjelenik az ún. „5I”: immobilitás, inkontinencia, instabilitás, intellektuális hanyatlás és az iatrogenia (magából a gyógyító tevékenységből származó ártalom: betegség, maradandó károsodás stb.)
•    Az öregedés során növekszik az esélye a sérüléseknek, a nem fertőző betegségeknek, a szegénységnek, a társadalmi elszigeteltségnek, a mentális betegségeknek, és a bántalmazásnak.


A nehézségek mellett vannak dicsekvésre alapot adó eredményeink is: az öngyilkosságok aránya 1983-tól (45.3/100.000 fő) napjainkig megfeleződött (2012-ben 23.5/100.000 fő). A sok vizsgált és ismert tényező között ez mindenképpen a depressziós betegek ellátásának javulásával, így a pszichiátriai ellátás ezen területen történő javulásával függ össze.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2298 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x