Jön a pánik! Mit tegyek?
Címlap / Psziché / Jön a pánik! Mit tegyek?

Jön a pánik! Mit tegyek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-27

A szorongásos zavarok nagyon elterjedtek, rengeteg embert érintenek. Ezen pszichés zavarok közül is kiemelkedik a pánikbetegség, amely az egyik legkínzóbb szorongásos kórkép, így pszichológusként engem is ezzel keres fel a páciensek nagy része.  

A helyzetet bonyolítja, hogy gyakran nehézséget okoz felismerni a pánikbetegséget, hiszen annak tünetei más jellegű kórképet is jellemezhetnek. Ebben a szorongásos zavarban a fizikai tünetek dominálnak, így gyakran nem is pszichiáterhez kerül a beteg, hanem más szakorvoshoz.

Fontos tehát jól ismerni a kórkép tüneteit, hiszen így lerövidíthető a megoldáshoz vezető út. Az ilyen beteg visszatérő, váratlan pánikrohamoktól szenved, és emiatt erős szorongás alakul ki benne, intenzív félelem a következő roham bekövetkezésétől. A pánikbetegség diagnózisához fontos tisztázni, hogy a rohamokat nem pszichoaktív szer vagy általános egészségi állapot közvetlen élettani hatása okozza, valamint a rohamok nem magyarázhatóak jobban más mentális zavarral.


 
A pánikroham hirtelen, előzmény nélkül alakul ki és jellemzően néhány percig tart. Többféle jellemzője van, melyek közül a legáltalánosabbak a szapora szívverés, a légszomj, a remegés, a mellkasi és/vagy hasi fájdalom vagy diszkomfort, a szédülés és ájulásérzés. A beteg a roham ideje alatt nagyon gyakran intenzív halálfélelmet él át, vagy attól fél, hogy megőrül, illetve elveszti viselkedése felett a kontrollt.

A rossz élmények hatására gyakran kialakul benne az olyan helyektől való iszony, ahonnan roham esetén nem tud elmenekülni. Így alakul ki az agorafóbia. Az ilyen beteg jellemzően kerüli a szűk és zsúfolt helyeket, nem szeret vagy nem is képes tömegközlekedési eszközökön utazni, sőt egyesek a szobájukat sem hagyják el. A pánikbetegséghez gyakran társulnak más affektív, illetve szorongásos kórképek is, mint a depresszió, a generalizált szorongás, a kényszerbetegség, a szociális fóbia vagy specifikus fóbiák.

A pánikbetegség kezelése történhet gyógyszerekkel, magatartásterápiával, valamint szorongásoldó technikák elsajátításával és alkalmazásával. Tapasztalatok szerint ezek kombinációja hozza a legjobb eredményeket. Pszichológusként én a nem gyógyszeres kezelést alkalmazom. A szorongás okainak feltárásával, az esetleges traumák feldolgozásával és relaxációs technikák tanításával segítem elő a kliens állapotának javulását. Kiegészítésképpen olyan természetes, gyógynövényalapú táplálék-kiegészítőket is szoktam ajánlani a betegeknek, melyekkel káros mellékhatások nélkül oldhatják szorongásaikat, javíthatják közérzetüket.

Mivel a pánikbetegek száma növekszik, egyre több embert érint, ezért fontosnak tartanám, hogy a jövőben az eddigieknél jóval többet foglalkozzunk ezzel a kórképpel.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9554 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x