A szokás hatalma. Barát vagy ellenség?
Címlap / Psziché / A szokás hatalma. Barát vagy ellenség?

Szabad Mihály

A szokás hatalma. Barát vagy ellenség?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

Gondoltál már arra, hogy mekkora különbség van a ködös kívánság és a világos, konkrét cél között, s miért elengedhetetlen a tervezés vágyaink fizikai szinten való manifesztálásához?  

A célok kitűzése nagyon fontos, hiszen megkönnyíti a szokásaink (át)értékelését, melyek – tudatosan vagy tudattalanul - óriási hatással vannak életünkre. A bevésődött energiamintázatok feltérképezése pedig garantáltan rengeteg időt, pénzt, vagy energiát takarít meg számodra. Vajon a Te szokásaid segítik vagy akadályozzák a célod elérését? Örömet okoznak, vagy pusztán csak az idődet rabolják? A válasz felfedezéséhez kaphatsz itt elveket, javaslatokat és ötleteket.

A pszichológia és a neurológia tudományának óriási eredménye, hogy bebizonyította az emberi figyelem értékét, és azt hogy milyen hatalmas átalakító erővel rendelkezik életünkben. Azonban a kutatások azt is megmutatták, hogy a figyelemenergia az idegrendszerben bizonyos – általában érzelmi alapon - bevésődött pályákon halad. Mint a lemezjátszó tűje a lemezen, Újra és újra, míg végül megakad. Még a legjobb melódia is csak egy ideig kellemes, aztán unalmassá válik. Az idő múlásával pedig már zavaróvá lehet. Vajon hogyan lehet új dallamokat létrehozni életünk szimfóniájában? A válasz a rejtett, öntudatlan szokásaink megismerésében rejlik. Illetve sokkal inkább azok tudatos (át)értékelésében és újak létrehozásában.Mindenkinek vannak szokásai, Olyanok amelyekről tud, és olyanok is amelyekről fogalma sincs. Egy előadásomon egy hölgy felvetett egy nagyon is jogos kérdést. Mi dönti el, hogy mi a jó és mi a rossz szokás? Megnéztünk néhány fizikai szinten megnyilvánuló példát (felhozódott a nassolás, dohányzás, kávé, s még ezernyi más dolog), s rá kellett jönnünk, hogy nem tud a csoport mindenkinek megfelelő válaszokat találni. Minden említett jelenség eltérő, sőt sokszor ellentétes véleményt váltott ki. Annyiban egyezett meg a csoport, hogy ha könnyen és örömteli módon akarjuk konkrét céljainkat elérni, akkor szokásaink feltérképezése elkerülhetetlen.

A hölgy, aki a „jó vagy rossz” kérdését felvetette, a dohányzást hozta fel példának. Ő rendszeresen dohányzik, de nem tud leszokni. Vagyis nem képes átalakítani a szokását. Annyit kérdeztünk vissza: „Célja –e, hogy egészségesebben éljen?” S a válasz meglepő volt. Ilyen összefüggésben, még nem is gondolt a kérdésre. Persze le akart szokni, mert ezt kérte a környezete, olvasta ez milyen káros, ráadásul drága is. Ezekből az indokokból langyos, nem igazán átgondolt, és nem saját szívből jövő cél jelent meg. Amikor teljes szívvel átérezte a vágyat: „Igen, egészségesen akarok élni”, teljesen megváltozott a viszonyítás. Ez már egy olyan irány lett, melynek szempontjából már nem kérdés hogy a dohányzás nem „barát”. Amíg azonban ez nem tisztázódott, nem volt a vágyban semmi energia.

Rájöttünk, hogy csak egy viszonyítási pontból mondhatjuk azt, hogy a szokás a barátunk vagy az ellenségünk. Vajon mi lehet ez a pont?

A vágyad megvalósításának útján természetesen az, hogy közelebb visz -e a tudatosan, világosan körvonalazott céljaidhoz, vagy sem. Ha igen, akkor barát, ha nem akkor ellenség…

Hangzana a logikus válasz. Ami már közelít, de még nem teljes. Hiszen nem minden fehér vagy fekete, közte a szürke ezer árnyalata létezik. Olyan szokás is létezhet, amely a két kategória között helyezkedik el. Ezek a legnagyobb akadályok. Károsabbak, mint az egyértelműen felismerhetőek, mert nem tűnnek annak. Olyan, mint a barát álruhájába bújt ellenség. Ezeket elneveztük idő, figyelem és energiarabló szokásoknak.

Ezek azok a rutincselekvések, amit az elméd megszokásból csinál. Semmi konkrét célja nincs, haszna nulla, ráadásul nem is igazán okoz örömet számodra. Néhány példa: egy nap tízszer megnézni a levelezésed, óránként bekukkantani valamelyik közösségi oldalra, a céltalan tévézés, s sorolhatnánk a példákat. Ennek a cikknek az olvasása akkor lesz hasznos, - s nem időrabló - ha önvizsgálatra inspirál. Ha cselekvésre ösztönöz, és arra hogy a gyakorlatban is alkalmazd ezen elveket célod elérésére.
Itt kell nagyon tudatosnak lenni, mert ezek a tevékenységek, vagy gondolatok valaha kellemesek és hasznosak lehettek, céljaid változásával teljesen új nézőpontból értékelendők. Ha valóban örömet okoz, akkor nem káros, de általában csak kitöltik az időt két konkrét cselekvés között. Akkor pedig a célod megvalósítását szolgáló cselekedetektől vonja el a figyelmed.

A kvantumszemléletben sokat emlegetett „Figyelem és a Szándék tudatos irányítása” azt jelenti, hogy nem csak a régi „lemezt” játszod újra és újra, hanem képes vagy új dallamok létrehozására, életed lemezén. Magad és mások számára is örömet okozva, kreatívan és hasznosan. Ennek a legfontosabb eszköze az önfigyelés, melyet napi rutinfeladataink feltérképezésére is használhatunk.

Tudatosítsuk, hogy az itt felvetett nézőponttal való egyetértés (vagy éppen ellenérzés) kevés ahhoz, hogy közelebb kerülj a célodhoz. A következő lépéseket kell a következő hetekben a gyakorlatba átültetni:

 - Éber Figyelem – szokások feltérképezése
 - Tudatosság - a károsak és időrablók elengedése, (gyakran nem könnyű)
 - Kísérletezés – célokat támogató új szokások kialakítása
 - Gyakorlás – az új, örömmel, de legalábbis ellenállás és erőfeszítés nélkül kialakított szokások bevésése a tudattalanba, melyek célod felé visznek
 - Cselekedni – természetesen, könnyedén, immár a gyakorlás helyett

 
 
Tudni kell azonban, hogy a szokások átprogramozása egy összetett folyamat, melyben nem az akarat lesz a döntő tényező. Sokkal inkább a kíváncsiság, az állhatatosság, és az önmegismerés vágya. A játékosság a kísérletezés, a rácsodálkozás hasznosabb, mint az erőfeszítés. Néha arra is szükség van, de egyensúlyban a lazítással. Természetesen ennek a folyamatnak az elsajátítása és végrehajtása nagy odafigyelést igényel, de ha valóban vágyunk célunk elérésére, akkor a siker garantált, s célunk elérése könnyű úton megvalósul.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3244 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x