Mit teszel hozzá a világhoz?
Címlap / Psziché / Mit teszel hozzá a világhoz?

Mit teszel hozzá a világhoz?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-05

A boldogtalanságunk mértékét az elvárásaink és a lehetőségeink közti szakadék mélysége határozza meg. Egy ideális világban a kettő között nem volna különbség, a mindennapjainkban azonban gyakran előfordul, hogy másra, jobbra, többre vágyunk annál, mint amit a világ számunkra kínálni látszik. Bár könnyen tűnhet úgy, hogy attól válunk boldoggá, ha minél többet fogyasztunk, vagy birtokolunk az általunk vágyott javakból, és/vagy szolgáltatásokból, a valóság mégis mást mutat. A boldogság megélésének folyamatában ugyanis a kulcskérdést soha nem az jelenti, hogy én mit várhatok az élettől, hanem, hogy az élet mit várhat tőlem.  

AZ VAGYOK, AMIT ADNI TUDOK
Individualista társadalmunkban az egyén úgy szocializálódik, hogy későbbi világképében szükségszerűen önmagát helyezze a centrumba.

Életünk főbb csapásvonalai ennél fogva saját vágyaink, álmaink, szükségleteink mentén fognak kirajzolódni, miközben hajlamosak leszünk megfeledkezni arról, hogy társas lényként elégedettségérzetünk egyik fontos pillérét az adja, hogy mennyire vagyunk hasznos tagjai a közösségünknek.

Mindannyian arra vágyunk, hogy valamit hozzá tudjunk tenni a világhoz. Alkotni szeretnénk, teremteni, a semmiből valamit létrehozni, mely a gondolataink, a szavaink, képzeletünk, a tehetségünk, a szakértelmünk, a két kezünk, vagy a fizikai erőnk által születik.Kutatások bizonyítják, hogy ha haszontalannak, feleslegesnek, értéktelennek ítéljük az általunk végzett munkát, akkor az anyagi ellentételezés sem képes hosszú távon fenntartani a motivációnkat. A kényszerűen munka nélkül töltött időszak pedig kimondottan negatív hatással van az énképünkre, valamint jelentősen csökkenti az önértékelésünk szintjét.

Az tehát, hogy a képességeinket, az erőnket képesek legyünk megfelelően hasznosítani, alapvető fontosságú a számunkra. Ennek megfelelően a legjobb stratégiát a boldogsághoz az jelenti, ha ahelyett, hogy azt néznénk, hogyan vehetünk el még többet a világból az elvárásaink és hamis szükségleteink kielégítése céljából, inkább meglátjuk azt, amit hozzátéve valóban hasznosnak, és értékesnek érezhetjük magunkat.

A BOLDOGSÁG ILLÚZIÓJA
Manapság szinte mindent a boldogság illúziójával próbálnak eladni nekünk. Azt hirdetik a cégek, azt harsogják a reklámok, hogy akkor leszünk boldogok, ha megvesszük, felvesszük, viseljük, megesszük, használjuk, birtokoljuk a termékeiket.Kialakítanak bennünk egy mesterséges hiányérzetet, amivel megteremtik bennünk az űrt, melyet reményeik szerint a vásárlás aktusán keresztül próbálunk majd betölteni.
Csakhogy a boldogság nem olyasvalami, amit puszta tárgyak, javak vagy szolgáltatások megvásárlása és birtoklása révén élhetünk meg.

Sőt, a boldogság – mint egyfajta általános elégedettségérzet – sokkal többször jelen van az életünkben, mint azt elsőre gondolnánk.

Amíg nem ér bennünket különösebb kudarc, csalódás, vagy krízis, addig boldogok vagyunk, csak épp elfelejtjük azt tudatosan megélni. Nem becsüljük meg, nem vagyunk érte hálásak.
Az érzelmi biztonság, az egészség, a kiegyensúlyozottság, az örömképesség, a szociális kapcsolatok, a szabadidő tartalmas eltöltésének lehetősége, a szabadság, a nyitottság, az alkotóképesség, a hasznosulás érzése mind-mind a boldogságunk forrásai.

 
 
Ezeken keresztül élhető meg az igazi elégedettségérzet. Ezek jelentik a valódi boldogságot. Nem érdemes tehát hamis illúziókat kergetni.

Nézzük meg inkább, mi az, amit adni tudunk egymásnak, a világnak. Vizsgáljuk meg, mit tehetünk hozzá. Fedezzük fel a hasznosulás lehetőségeit, s éljünk vele!

Tanuljuk meg értékelni mindazt, ami jelen pillanatban is szerves része az életünknek. A boldogság ugyanis elsősorban döntés kérdése.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2403 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x