Munkahelyi terror és a "Fekete bárány"
Címlap / Psziché / Munkahelyi terror és a "Fekete bárány"

Lukács Tünde

Munkahelyi terror és a "Fekete bárány"

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-18

Életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük. Vagy csak töltenénk, mert éppen nincsen munkánk. Lehet, hogy krónikus munkanélküliek vagyunk, és egy állásban sem tudunk eltölteni hosszabb időt. Felmondunk, vagy nekünk mondanak fel. Amikor egy munkahelyi probléma ismétlődik, vagy mindig hasonló körülmények között találjuk magunkat, érdemes elgondolkodni azon, vajon nem családi minták állnak e munkahelyi gondjaink mögött.  

Nem csak a magánéleti gondok eredete származhat a családi rendszerünkből, hanem a munkánkkal kapcsolatos problémáink is. Bármilyen hihetetlennek tűnik, sok esetben családi viszonyaink tükröződnek vissza munkahelyünkön is.

Gyakran tűnik fel az helyzet, amikor az alkalmazottnak problémái vannak általában az  édesapjával, és ez az ellentét a munkahelyen a főnök-beosztott viszonyban jelenik meg ismét. Sok esetben az édesapa nem ismeri el gyermeke teljesítményét, bármilyen eredményt ér el az életében, nincs meg az elismerés, hiányzik az, hogy valaki büszke legyen rá. A munkahelyi viszonyokban a gyermek és főnöke között játszódik le ugyanez a játszma, úgy érzi, főnöke nem ismeri el a munkáját, bárhogyan teljesít, az sosem elég. A főnök ezt vissza is igazolja viselkedésével, bár azt hozzá kell tennünk, hogy nem tudatosan. Felettesekkel és munkatársakkal való állandó konfliktusok esetén főleg a szülőkkel és testvérekkel való konfliktusainkat kellene megvizsgálni. Ezek hatása érvényesülhet ezekben az esetekben, és ha ezeket az ellentéteket a családi rendszerünkben feloldottuk, munkahelyi konfliktusaink is megszűnnek.

Ha elutasítjuk szüleinket, ha nem tiszteljük őket, akkor lényegében saját magunkat utasítjuk el, és ezzel együtt lehetőségünket a jó életre. Akit szülei mellőztek, nem szerettek, az „újrajátszhatja” munkahelyén ugyanezt a szituációt. Mellőzni fogják, nem ismerik el a munkáját.

A foglalkozásunkat illetően nagyon fontos kérdés, hogy összhangban vagyunk e azzal a munkával amit végzünk. Ha magamban nem fogadom el azt a munkát, amit végzek, akkor állandóan problémáim, konfliktusaim lesznek, folyamatosan akadályokba fogok ütközni a munkahelyemen, munkám során. Gyakran azért választunk hivatásnak olyan munkát, amit valójában nem szeretünk, mert szeretnénk ezzel megfelelni szüleinknek, vagy valamelyik hozzánk lelkileg közel álló ősünknek. Ha ez a minta mutatkozik meg a családállításban, akkor fel kell vállalnunk a változtatás lehetőségét, különben egész életünkben sikertelenek maradhatunk. Hiszen abban a munkában, amit nem szívvel végzünk, nem tudunk sikereket elérni. Gyakran a továbbtanulás küszöbén hozunk más döntést, mint amit szívünk diktál. Ha a családban generációkon át kemény, kétkezi munkát végeztek őseink, bizony előfordul, hogy főiskolai/egyetemi továbbtanulás helyett – amihez pedig minden adottságunk meglenne – inkább választunk mi is egy őseinkéhez hasonló hivatást.

Több esetben találkoztunk már úgynevezett „munkahelyi terrorral”, amit idegen szóval „mobbingnak” nevezünk. Ezekben az esetekben szinte mindig azonos dinamikát vélünk felfedezni. Adva van egy munkahelyi vezető, akiből hiányzik az erély, ezért a munkatársak önkéntelenül szembefordulnak vele. Haragjukat azonban nem rajta, hanem egy másik beosztotton élik ki. A munkahelyi terror elszenvedője legtöbbször a saját családjában is fekete báránynak számít, és megszokta, hogy magára veszi az áldozat szerepét. Ha ilyenkor valamelyik másik kolléga az áldozat pártját fogja, általában ő is kirekesztetté válik. Leginkább azok az emberek vannak ennek kitéve, akik gyerekkorukban a két szülő közt, mint „közvetítő” álltak, és megpróbáltak a szülők közt egységet teremteni, beleszólva ezzel a „nagyok” dolgába.

A munkájukkal elégedetlen, vagy azt gyűlölő munkavállalók közt gyakran megtaláljuk még a leszázalékolással, előnyugdíjazással érkező klienseket, akik hogy munkájuktól szabadulni tudjanak, tudatalatt inkább vállalják a súlyos betegséget, ami a leszázalékoláshoz vezet.

 
 
A családállítások során előforduló, munkahelyi problémákat előidéző okok közül most csak néhányat említettünk. Természetesen számos másfajta esettel is találkozunk nap mint nap. A munkahelyi illetve hivatásunkkal összefüggő problémák feltárása érdekében feltétlenül meg kellene vizsgálni a tudatalatt működő programjainkat.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5412 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x