Ha nem döntesz, majd megteszi helyetted más
Címlap / Psziché / Ha nem döntesz, majd megteszi helyetted más

Lukács Tünde

Ha nem döntesz, majd megteszi helyetted más

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-02

Mindenki tudja, esetenként milyen nehéz döntés hoznunk. Néha nem is kell hozzá nagy dolog, apróbb ügyekben sem merünk állást foglalni. Ha túl sokáig húzzuk a döntésünket, előfordulhat, hogy más dönt helyettünk. Ilyenkor persze felháborodunk, és kikérjük magunknak, hiszen mi felnőtt emberek vagyunk, és el tudjuk dönteni, mit akarunk. Pedig néha nem így történik. Felnőtt emberek vagyunk, mégis sokszor gyermeki szinten éljük az életünket, felelősségünket szívesen átengedve a "nagyoknak".  

Nem szeretünk felelősséget vállalni. Márpedig minden döntésünk felelősséget ró ránk. Ha döntünk, annak következményei lesznek, és attól félünk, hogy ezek a következmények kellemetlenek lesznek a számunkra. Hisz nem látjuk előre, melyik lépésünk hová vezet majd.

Sajnos sokan évek óta állnak egy helyben, élnek egy lélekölő élethelyzetben, mert nem tudnak felelősséget vállalni azért a lépésért, ami életüket előrevinné. Ilyenkor szinte, mint egy gyermek, rábízzák a döntést másra, aki lehet a párjuk, barát/barátnő, főnök vagy maga a sors. Hiszen ha sokáig toporgunk egy helyben, a sors előbb utóbb tesz róla, hogy valamerre elmozduljunk. Az életfolyamatos áramlás, egy helyben állni nem lehetséges.

Leggyakoribb az a helyzet, amikor valaki egy rossz kapcsolathoz ragaszkodik. A ragaszkodást mindig a félelem váltja ki. Félelem a változtatástól, az újtól, és félelem a döntésünk következményeitől. Hisz minden döntésünk hatással van másokra is. Amikor egy párkapcsolat a végéhez közeledik, általában a pár valamelyik tagja még ragaszkodna a kapcsolat fenntartásához. Ezt a ragaszkodást már nem a szerelem vezérli, hanem a megszokás, a félelem, és a felelősség fel nem vállalása. Szinte minden alkalommal, amikor egy ilyen problémával találkozom, elhangzik a következő mondat: „De hát úgy sajnálom őt!” Mármint a másikat, akivel már nem tudok együtt élni. Ezzel a sajnálattal azonban nem használunk, inkább ártunk a másiknak. A sajnálat egy negatív energia, amivel nem csak magunkat, hanem a másikat is benne tartjuk egy élhetetlen helyzetben. Néha sok-sok év is kell ahhoz, hogy végre fel tudjuk vállalni a döntésünket, és kimondjuk: vége. Sokszor a másikat sajnáló fél lepődik meg legjobban, amikor azt hallja párjától, hogy eddig miatta nem tudott továbblépni. Párja sajnálata, és a rossz helyzetben tartása miatt. Ekkor kezdődnek el a harcok, hibáztatások a két fél között. Sokszor a lelki zsarolás az oka, hogy valaki nem képes lépni.


Több életet láttam már tönkremenni azért, mert az illetőt párja lelki zsarolással tartotta félelemben. Így a kapcsolatból már kilépni szándékozó nem meri megtenni ezt a lépést, mert fél vállalni a felelősséget azért, hogy párja esetleg öngyilkos lesz, vagy valami más nem túl okos lépést fog tenni.

 
 
Sokan minden apró lépéstől félnek. Mi lesz, ha nem sikerül, mit mondanak mások, mi lesz, ha rossz döntést hoztak. A felelősség pedig minden tettünkért minket terhel. Bármilyen helyzetben vagyunk, nem okolhatunk érte senki mást, csak saját magunkat. Mi alakítottuk így az életünket, és mi is változtathatjuk meg. Csak egy döntés kérdése. Minden helyzet addig nehéz, míg meghozzuk a döntésünket. Ha a döntés megszületett, higgyük el, hogy nagy tehertől fogunk megszabadulni. Bármelyik pillanatban dönthetsz másképp. Azt pedig ne felejtsd el, hogy ha nem döntesz, az is egy döntés. A felelősség viszont akkor is a tiéd.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8829 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x