A szerelem három szakasza - 7 tipp, hogy simán haladj!
Címlap / Te+Én+Szex / A szerelem három szakasza - 7 tipp, hogy simán haladj!

A szerelem három szakasza - 7 tipp, hogy simán haladj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Románc, fizikai vonzalom, érzelmi kötődés. Hogyan leszünk szerelmesek? A kezdeti vágy egy romantikus kapcsolatra, majd a fizikai vonzóerő lép fel, végül kialakul egy mélyebb érzelmi ragaszkodás. Ahhoz, hogy eljussunk a harmadik szakaszhoz, nem csupán szerencse vagy feltétel nélküli elfogadás szükséges. Ahhoz, hogy mindhármat élvezni tudjuk, meg kell értenünk, hogyan is működnek az egyes részek.  

Igaz, hogy ahány kapcsolat, annyi féle, viszont a fent említett három szakasz mindegyikre jellemző. Természetesen nincsenek éles határai, de megfigyelhetők minden esetben. A problémák leginkább az utolsó szakaszban jelennek meg, mikor felmerülhet a szakítás vagy válás lehetősége.

Az első szakasz

A tesztoszteron illetve az ösztrogén vezérli. Az evolúciós cél tulajdonképpen az utódok nemzése. Ebben a szakaszban az endorfinok elöntik az agyat, mely intenzív kellemes érzéseket okoz. A szerelmünk tökéletes, ideális, a Jóisten is nekünk teremtette. Ebben a szakaszban optimisták vagyunk, és ahhoz hasonló boldogságot érzünk, mint amikor csokit eszünk, vagy egy jót edzettünk.

A második szakasz

Ilyenkor már olyan tünetek is felléphetnek, hogy nincs étvágyunk, kevesebbet alszunk, a szerelmünkről ábrándozunk a buszon, a munkahelyi megbeszéléseken, zuhanyzás közben. Ebben a szakaszban még próbáljuk olyanná formálni a másikat, amilyen társat valójában szeretnénk, ekkor kezdődik valójában a hatalmi harc. Ebben a szakaszban már reálisabban szemléljük szerelmünket, a kezdeti rajongás alábbhagy, az érzelmi ragaszkodás kezd kialakulni.

A harmadik szakasz

Ekkor jelenik meg az érzelmi kötődés vagy a feltétel nélküli elfogadás, az elkötelezettség, a társas viszony.  Ebben a szakaszban a felek már tisztában vannak egymás pozitív és negatív jellemvonásaival is, és megszületett a döntés a közös együttélésről. Ekkor jellemző a konfrontáció, melyet nem mindegy hogyan oldanak meg.

Hogyan tartsuk meg az érzést?

A párkapcsolat nem egy gépezet, mely minden nap boldogságot hoz az életünkbe. Élő, dinamikus, változó, törődésre van szüksége, melyet táplálni is kell. Mindhárom szakaszban mutassuk meg őszintén, kik is vagyunk, minden erősségünket és gyengeségünket. Remélhetőleg partnerünk is ezt fogja tenni, így kölcsönösen igazán megismerhetjük egymást.

 
 
7 jó tanács, mely mindhárom szakaszra vonatkozóan:

  1. Inkább arra koncentráljunk, amit irányítani is tudunk: a viselkedésünket, szavainkat, energiánkat. Ha valami változást szeretnénk elérni, akkor inkább magunkat nemesítsük, ne a másikat próbáljuk „jobb” útra téríteni.
  2. Tanuljunk meg egészségesen hangot adni esetleges csalódásainknak, elégedetlenségeinknek. Legyünk őszinték, eredetiek. Egyidejűleg juttassuk kifejezésre szeretetünket minden téren, mindhárom szakaszban.
  3. Idézzük fel gyakran az első szakaszt! A kezdeti vágyat a másik iránt. Miért is zúgtunk bele? Milyen tulajdonságaiért? Éljük át megint ezeket!
  4. Méltányoljuk a másik pozitív tulajdonságait, legyünk hálásak a közös életért!
  5. Mindhárom szakaszban szenteljünk figyelmet az érzelmi intimitásnak! Ne hagyjuk, hogy a kapcsolat kicsússzon az egészséges keretek közül!
  6. Uraljuk érzéseinket! Ne hagyjuk, hogy társunk tettei, megjegyzései miatt értéktelennek érezzük magunkat. Koncentráljunk a saját meg nem valósított terveinkre, álmainkra, mert ha nem azon az úton járunk, nem leszünk harmóniában önmagunkkal. Tényleg követjük a szívünket? Ismerjük meg önmagunkat, fejlesszük személyiségünket, mely partnerünk javát is szolgálja,
  7. Bármelyik szakaszban forduljunk egy harmadik félhez segítségért, ha ketten nem tudnánk megbirkózni a problémákkal. Egy objektív vélemény egy olyan személytől (bensőséges barát, lelki pásztor, terapeuta), akiben teljesen megbízunk csak a segítségünkre lehet a tisztánlátásban.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 14882 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x