A trauma mint lehetőség a fejlődésre?
Címlap / Psziché / A trauma mint lehetőség a fejlődésre?

A trauma mint lehetőség a fejlődésre?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Egy-egy jelentősen megrázó életeseményt követően azt gondolnánk, az emberek többsége nehezen, vagy egyáltalán nem tudja visszaszerezni a kontrollt az életvezetése felett. A kutatások azonban azt mutatják, hogy bizonyos személyekre a trauma épp ellenkezően hat. Ők megerősödve, pozitív szemlélettel, és új célokkal felvértezve folytatják tovább az életüket. Számukra a trauma fejlődési lehetőséget jelent.  

A poszttraumás növekedés során az egyén nem csupán arra képes, hogy visszatérjen az életválság bekövetkeztét megelőző állapothoz, hanem mintegy kivirulva, meg is haladja azt. Ilyenkor a küzdelem pozitív változást idéz elő az egyénben, egyfajta személyiségfejlődést von maga után, mely később a viselkedés szintjén is megmutatkozik. Tekintsük át a legfontosabb változási lehetőségeket.

Az élet értékelése
A trauma lehetőséget ad arra, hogy az egyén ezt követően jobban megbecsülje az életet magát, és új prioritási sorrendet állítson fel benne a jövőre vonatkozóan. Az egészséges életmód, a táplálkozás, és egészségmegőrzés is előtérbe kerülhet.
 
Másokhoz való viszonyulás
A válság kaput nyithat az emberi kapcsolatok felé, melyek az egyén számára felértékelődnek, és a jövőben nagyobb hangsúlyt kapnak. A személyes kapcsolatok intimebbé, mélyebbé válhatnak. A társas támasz szerepe megerősödhet.Személyes erő

Az, aki megtapasztalja saját mulandóságát, sérülékenységét, vagy az életében bekövetkező veszteségélményt, és ezt túléli, sokkal erősebbé válhat. Egy-egy traumatikus helyzetből való sikeres kilépés megajándékozza az egyént a személyes erő érzésével, az önmagába vetett hittel, mely segíthet a jövőbeni hatékonyan megküzdést.
 
Új életlehetőségek
Egy-egy kényszerű megálló lehetőséget ad továbbá az élet átgondolására, esetleges újratervezésére. Új lehetőségek, akár új életpályák is kirajzolódhatnak az egyén előtt, melyek a személyes erőből töltekezve a megvalósítás irányába mozgathatják az életvezetés útját.

 
 
Spirituális fejlődés
Elképzelhető az is, hogy az egyén érdeklődése a spiritualitás felé fordul. Az olyan kérdések, melyek az élet értelmét keresik, előtérbe kerülhetnek. Változhat a vallási meggyőződés, vagy épp helyet kaphat a mindennapi életvezetésben.

A trauma összességében lehetőséget adhat az önismeret mélyítésére, az egyénben rejlő potenciál kibontakoztatására, egy tudatosabb, értékesebb, emberi kapcsolatokban gazdag életvezetés kialakítására.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8126 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x