Mi az az enneagram? - 9 kilenc embertípus és önismeret
Címlap / Psziché / Mi az az enneagram? - 9 kilenc embertípus és önismeret

Mi az az enneagram? - 9 kilenc embertípus és önismeret

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Manapság egy sor céges tréning épül rá az önismeretnek erre a titokzatos múltú, de a 21. században is hihetetlenül jól használható rendszerére, és a boltok könyvespolcain is találni erről szóló könyveket. Valójában azonban a 9 karaktertípus felismerése elsőre egyáltalán nem könnyű - már ahhoz is komoly önismeret és önmagunkra való rálátás kell, hogy saját magunkat be tudjuk azonosítani.  

Ha valaki már elég érzékeny és pontos megfigyelő, mások megjelenéséből, viselkedéséből jól tud következtetni azok várható reakcióira, „működésére”. Sokkal több ez, mint holmi játék. Valójában útmutató a játszmák poklából való kiszabadulásra, vagy ha úgy jobban tetszik, kiút a kilencfalú gumiszobából.

Kilenc típus van – csak ennyi?

Igen, de ezeknek számtalan árnyalata, fejlettségi szintje, altípusa, színezete („szárnya”), szív- és stressz-mozgása lehetséges. Vagyis nincs két egyforma ember, mégis az alap-reakciók nem túl változatosak. A kiváló írók pont attól voltak kiválóak, hogy jó megfigyelők és emberismerők voltak: szereplőik ezért az enneagram típusai szerint is hitelesek, nincsenek egymáshoz nem illő karaktervonásaik. A könyvekben sem találunk két egyforma figurát – hát még az életben!

Mégis, a típusok jól felismerhetőek. Teljesen természetes, hogy a zseniális nyomozó Sherlock Holmes (Ötös) kismonográfiát ír a szivarhamuk fajtáiról (ez Ötös viselkedés: olyasmit tudományos szinten kutatni, ami igazából csak nagyon keveseket érdekel), nem pedig magánnyomozó irodát vezet, vagy annak a munkatársa (az Ötösök nehezen illeszkednek be, megrögzött különcök tudnak lenni). Miss Marple, Agatha Christie hőse (Hatos) folyton összehasonlítja az új embereket a falujából ismert lakókkal (A Hatosok szeretik az összehasonlításokat), és „véletlenül” folyton bűnügyekbe keveredik (a Hatosok ösztönösen kalandvágyók, miközben félnek is a kalandoktól, ezzel az ellentmondással valósággal vonzzák a fura sztorikat), öltözködése praktikusan vidékies (kevés Hatos tud igazán stílusosan öltözködni).

Ez is csak egy újabb címkézése az embereknek…

Nem, nem címkézés. Hiszen nem azt mondja meg, hogy te ki vagy mi vagy – ezt jelentené a címke – hanem azt, hogy hogyan működsz bizonyos helyzetekben ösztönszerűen. Vagyis nem címke, hanem működési útmutató. Ha pedig az ember felismeri reflexes reakcióit, akkor képes úrrá is lenni rajtuk.



Mi az alapja?

Az Enneagram rendszerének alapja három érzelem: a félelem, a harag és a szeretetvágy. A félelem eltávolít dolgoktól, a harag közelít (gondoljunk csak az ütés mozdulatára), a szeretetvágy simul. Így már az illető mozgásának megfigyelése is árulkodó lehet!

A háromféle alap-érzelem úgynevezett gyökérpontjai (a Hármas, a Hatos és a Kilences) pontosan azok, akik tagadják ezeket az érzéseket: a Kilences sose dühös (nyugodt, nagydarab, iszaplusta mackó), a Hatos sose fél (félelemnélküli lovag, hős), a Hármasnak nincs szüksége szeretetre (hiszen csak a maximális hatékonyság, a siker számít). De viselkedésük mégis elárulja, miről van szó.

A nyugis Kilences megvadul és szétcsap (Piedone egész addig nyugodtan eszi a babfőzelékét a fogadóban a verekedés közben, amíg valaki ki nem veri a kezéből a tányért, és akkor aztán kő kövön nem marad), a Hatos azért hősködik, hogy legyőzze a lényét átitató, bevallhatatlan, titkos rettegéseket és fóbiákat… a Hármas pedig azért akar sikeres lenni, mert azt reméli, hogy akkor szeretni fogják.

A többi, számokkal jelzett pont kifelé, vagy befelé éli meg az adott érzelmet. A Nyolcas nyíltan dühös, még csak nem is csomagolja udvariasságba vagy játszmákba… az Egyes keményen bánik magával és igazi inkvizítorrá válhat. A Kettes mindenkit el akar bájolni, mindenkiről gondoskodni kíván - a Négyes művészi szintre emeli a lelkizést, bámulatosan kifinomultan képes fonnyadozni.

A Hetes bulit csinál a világból, mert ha megnevetteti az ellenséget, akkor talán nem fogják bántani (rengeteg a Hetes humorista, még a Heti Hetes műsorban is), az Ötös visszahúzódik, és elméleti tudáshalmozással igyekszik úrrá lenni a világ kiszámíthatatlanságán – esetleg egész világokat épít fel fejben (Pl. Tolkien).

Mitől lesz valaki például Hatos?

Mint oly sok minden, ez is kisgyerekkorban dől el. Valami olyan élmény (élménysorozat) hatására lesz valaki valamelyik karakter, aminek a kompenzálására felépít egy valóságos „életpálya-modellt”. Ha például egy kisgyerek sokat félt, szorongott, nem volt jelen védelmet és biztonságot jelentő erőként az apja (esetleg pont ő volt a félelemkeltő, pl. egy alkoholista apa), akkor a kisgyerek megfogadja: ő sose fog félni. Ha felnőtt lesz, erős lesz és bátor, védelmező „apja” lesz a világnak és minden igazságtalanságot hősi módra legyőz (közben tele van kétellyel. Sok film feldolgozza ezt a konfliktust, nagy klasszikus a Csillagok Háborúja. Ez a Hatos múltja és tudattalan fogadalma: természetesen sok női Hatos is van, ők a hős háziasszonyok, akik nem tudnak nemet mondani sem a munkahelyükön, sem otthon…) Mindegyik karakter „kikristályosodása” mögött valamilyen jellegzetes kisgyerekkori élmény áll. Senki se magától lesz valamelyik!

Változhat-e ez? Pl. ha gyerekként Hatos voltam, lehet-e belőlem Hármas? Hiszen az sokkal jobban tetszik...

Sajnos, nem. Ez egy életre eldől. Viszont a karakteren belül hatalmas a fejlődési lehetőség, lehetséges a „magasabb oktávok” elérése. Pont a fejlődési útvonal az, amiben az enneagram sok más önismereti rendszer fölé emelkedik gyakorlatiasságban. A karakterpontok alapesetben a pokol bugyrai – felesleges felcserélgetni őket, nem jobb inkább kijönni belőlük?

 
 
Az enneagram összefügg a horoszkóppal, számmisztikával, stb.?

Egyáltalán nem. Ez egy teljesen más, független rendszer. Nem kiszámítani kell, hogy ki melyik karakter: inkább őszintén megfigyelni magunkat és másokat, „működés közben”.

Összefügg az életfeladat megtalálásával?

Abszolút. Minden karakterpontnak sajátos fejlődési feladatai, jellegzetes kijavítandó hibái és erősségei vannak. Maradva a mai időkben igen gyakori Hatos típusnál életfeladat szintű, hogy az illető megtanuljon bízni saját magában. Szóval, a jó öreg önbizalom. Tudjon és merjen egyedül lenni, illetve jól tudjon társakat, szövetségeseket választani maga mellé. Tudjon és merjen hinni a saját szemének, ösztöneinek, szívének „túlagyalás” és túlbiztosítások helyett. Képes legyen bízni másokban is (bizalmatlansága és ön-kételyei miatt sokszor választ rosszul). Merje vállalni a felelősséget az életéért, és egy-egy ügy (vagy akár vállalat, család) élére állni. Ismerős életkérdések?

Nem véletlen, hogy a szabadulószobák, a kardozós kalandfilmek (pl. Trónok harca), a kalandparkok, az extrémtúrák, a „hagyd el a komfortzónádat” mozgalmak manapság ilyen népszerűek: ezek mind-mind Hatos műfajok, és a Hatosok csődülnek is rájuk. A többi nyolc karakterpont egész más dolgokra „gerjed”, és más is a feladata.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6899 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x