A víruspánik margójára
Címlap / Psziché / A víruspánik margójára

Lukács Tünde

A víruspánik margójára

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Napok óta attól hangos a sajtó és mindenféle internetes oldal, hogy a koronavírus-helyzet és az esetleges karantén miatt az országban őrületes tartósélelmiszer felvásárlás kezdődött. A vírus még meg sem érkezett hazánkba, tehát félelemre nem lenne ok, ráadásul orvosokkal készített interjúk szerint nem is veszélyesebb egy sima influenzavírusnál. Mi az, ami mégis kiváltja a pánikot?  

Szakmailag nézve a történések teljes egészében megmagyarázhatóak. Mint magánember, én is értetlenül nézem, ami történik, de ha mint családállító nézek a helyzetre, teljesen más a kép.

Gondoljunk csak arra, hogy az idősebb korosztály, de már a 40-50 évesek ősei, szülők, nagyszülők, dédszülők is sokan megjárták a háborút, munkatábort, holokausztot, stb. Az ősök ott átélt félelmei, érzései, emlékei az utódokban sejtszinten kódolva vannak. Ez azt jelenti, hogy egy hasonló élethelyzetben, mint amit az ősöm átélt, én is ugyanúgy reagálok, ugyanúgy kezdek érezni, viselkedni, persze nem tudatosan, hanem tudat alatt. De hogyan is működik ez?Tudományos kísérletekkel kimutatták, hogy az ősöket ért traumák 4-5 generációra visszamenőleg öröklődnek. Nem is öröklődésnek nevezném, hanem mintaismétlésnek. Aki járt már családállításon, az láthatta, hogy sok érzés, amitől szenvedünk, nem is hozzánk tartozik, hanem a szüleinké, nagyszüleinké, de lehet akár a párunké is. Gyakori eset, hogy a párunk iránt érzett megmagyarázhatatlan haragunk – például azért, mert a zoknit a földre dobta – nem is a párunknak szól, hanem az édesanyánk haragjának adunk hangot, amit ő nem fejezhetett ki az édesapa iránt. Tehát, édesanyánk visszafojtott haragja bennünk jelenik meg. Ugyanígy működik a mostani helyzet.

A szavaknak hatalmas erejük van. Ha kimondjuk pl. a „karantén” szót, az azokban az emberekben, akiknek az ősei átélték a háborút, hatalmas félelmet fog kiváltani. Hiszen a háborúban ott voltak a kijárási tilalmak, az élelmiszerhiány, stb. Nem is igazán tudják, hogy mitől kell félni, hiszen ezek az emberek nem éltek át hasonlót, de a tudatalattiban megbúvó sejtszintű emlékezet működésbe lép. Ilyenkor nem igazán tudják uralni a helyzetet. Beszéddel, rábeszéléssel, sőt megnyugtatással sem sokra megyünk. Ugyanis pánikhelyzetben a tudatos elme 75%-a leblokkolódik, és szinte az ember meg sem hallja, amit mondanak neki. Amikor a pánikhelyzet véget ér, akkor tudunk esetleg hatni az illetőre.

Gondoljunk csak bele, hogy miért lehet a nagymamáknak az állandó „etetési” kényszere? Mert átélte, hogy nincs élelmiszer, és amikor van, akkor kell jóllakni. Nem árt tudni, hogy amikor pozitív megerősítéseket mondunk, akkor sem mindegy, milyen szavakat használunk. A „világomban minden rendben van” mondat például rosszul hatott arra az emberre, akinek a „világ” kifejezés tudatalatt összekapcsolódott a világháborúval. Érdemes megnézni, melyik szóra hogyan reagálunk.

 

Az én nagyszüleim is átélték a háborút, az apai nagypapám ráadásul fertőző betegségben halt meg a fronton. Az anyai nagymamám pedig erőszak áldozata lett, és ennek a lenyomatát sokáig hordoztam én is. Az, hogy a helyzet bennem már nem aktiválja a félelmeket, az azért van, mert dolgoztam vele, oldottam a tudat alatt lévő emlékeket.

De az emberek nagy részénél ezek a minták sajnos megdolgozatlanok. A baj az, hogy ők nem csak most félnek, hanem mindig. Mert mindig van valami, ami félelemben tartja őket. Ha nem a vírus, akkor a háború lehetősége, a politikai helyzet, a gazdasági válság, majd egy másik járvány fenyegetése, stb.

Éppen ezért sokan, akik ezekkel a tudat alatti mintákkal dolgozunk, folyamatosan hívjuk fel az emberek figyelmét arra, hogy ebből ki lehet lépni. Nem kell félelemben élni. Aki félelemben él, lényegében nem él. Az sem utolsó szempont, hogy figyeljünk arra, hogy ne a mintáink irányítsák az életünket, hanem mi magunk.

Mi vagyunk a sorsunk irányítói. Senki és semmi nem uralkodhat felettünk, ha belül nem engedjük meg, még a félelem sem. Ha nem hiszed, látogass el egy családállításra, és megtapasztalhatod.
  
Kép: Gerd Altmann / Pixabay

  

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2170 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x