HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-16
Címlap / Psziché / A kenderről (I.rész)

A kenderről (I.rész)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-02-16

Két démon, Visnu biztatására, elhatározták, hogy elkészítik a halhatatlanság italát, a szómát. Megköpülik a Tej-óceánt. Ebben Visnu is segített, teknősbéka alakban: a hátán egy nagy heggyel jelent meg, amelynek a segítségével habbá tudták verni a vizet. Ezen munkálkodásuk közepette kihullott Visnu néhány hajszála; a víz egy völgybe sodorta őket, ahol növény sarjadt belőlük. Még a legszomorúbb ember is jókedvre derült, amint megkóstolta a varázserejű növényt. 

 

A kender eredetmondája
Két démon, Visnu biztatására, elhatározták, hogy elkészítik a halhatatlanság italát, a szómát. Megköpülik a Tej-óceánt. Ebben Vinsu is segített, teknősbéka alakban: a hátán egy nagy heggyel jelent meg, amelynek a segítségével habbá tudták verni a vizet. Ezen munkálkodásuk közepette kihullott Visnu néhány hajszála; a víz egy völgybe sodorta őket, ahol növény sarjadt belőlük. Még a legszomorúbb ember is jókedvre derült, amint megkóstolta a varázserejű növényt.

- Egy szent ember valamikor régen összebarátkozott a dzsungel félelmetes kobrájával, megosztotta vele elemózsiáját, és jókat beszélgettek. Egy nap a bölcs nagyon fáradt volt, mire a kígyó úgy döntött, segít öreg barátjának felfrissülni. E szavakkal fordult hozzá:
"A fejem tetején találsz pár szem magot, vesd el őket a földbe, s ha növény sarjadt belőlük, használd fel a leveleket a fáradtság ellen." A jóember vízbe áztatta a leveleket, megitta az így kapott italt, és nemcsak a fáradtsága tűnt el, de "olyan részeg lett, hogy se látott, se hallott."

Erotika és a kender élvezete
Indiában, Síva és Párváti legendája erotikával átszőtt titkos tanításában a Tantrában jutott a kender központi szerephez. Síva mennyei feleségével, Párvatival a világ tetején, a Himaláján élt. Síva bizony nem sokat volt otthon bájos asszonyával, sokkal inkább a hegyek érzéki nimfáival és istennőivel múlatta az időt. Párvati természetesen valami módon véget szeretett volna vetni ezeknek a kicsapongásoknak. Megtalálta végül a nőnemű kender növényt, amelynek gyantás virágát odaadta férjének, hogy szívja el. Az istent rögtön "boldog izgalom és a felesége iránt érzett példátlan erejű vágy fogta el." Egyesülésük alatt különleges, isteni extázist éltek át, így ezen túl, amikor szeretkeztek, mindig kendert fogyasztottak, és helyre állt a családi béke. Az istenek azért ajándékozták a halandóknak a szent növényt, hogy így ők is megvalósíthassák a házastársak közötti örök szerelmet. Így tudják az indiaiak az ősi időktől fogva a kendert, mint afrodiziákumot használni.

LATIN NÉV: Cannabis sativa, Cannabis sativa subsp. indica - indiai kender
(a Cannabis sativa - vadkender - alfaja)
REND: csalánvirágúak - Urticales
CSALÁD: kenderfélék - Cannabaceae / Cannabinaceae /
NEMZETSÉG: Cannabis

A kenderfélék családjába tartozó növények (a kenderen kívül még a komló - Humulus lupulus) főként lágyszárúak, tejnedvet nem tartalmaznak. Maga a kender kétlaki, egyéves növény. Általában 1-2 méter magasra nő, de a rostjáért termesztett fajták magasabbak is lehetnek. Magvai növényi olajokban gazdagok. Levelei jellegzetesen tenyeresen összetettek, általában 3, 5, 9 vagy 11 levélkéből állnak. A szár, főként a magasabb, idősebb növényeknél fásodó.

A virágok egyivarúak, kétlakiak. A porzós virágok bogernyős fürt-, a termősök sok fellevéllel tömött, bogernyős füzérvirágzatot alkotnak. A hím virágokat öt, míg a női ivarúakat csak 1-2, csökevényes lepellevél burkolja. Magháza felsőállású, két termőlevélből nőtt össze, benne egy görbült helyzetű magkezdemény található. A termőn két bibeszál helyezkedik el. Termése egyetlen magvat tartalmazó makkocska. Csak az egykori Magyarországról, a Délvidékről ismert fajta az egylaki kender - Cannabis sativa var. monoica.

HATÓANYAG

A kender sok pszichoaktív hatóanyagot tartalmaz. Ezek döntő többsége N-tartalmú, de a hatás fő okozója N-mentes. Ez a zöld növényben kannabidiol-sav formájában található, és száradás vagy szívás közben alakul át tetra-hidro-kannabinollá. Alkaloidjai még: béta-aril-etilaminok, hordamin, trigonellin, kannabiszativin.

Először 1964-ben szintetizálták a kenderből kinyerhető gyantakomplexumot. Hatása nagyban függ az egyén pillanatnyi fizikai- és idegállapotától, továbbá attól, hogy milyen befolyásoltság alatt áll (alkohol, egyéb drogok, cigaretta). A fogyasztó úgy érzi, hogy a külvilág ingerei felerősödnek (illatok, ízek, érintés). Gyakorta jelentkezik éhség-, szomjúság-, fáradtságérzés. A tér- és időérzékelés felborul. Indokolatlan érzelmi kitörések, nevetés, vihogás figyelhető meg. Egyes esetekben halálfélelem, horrorisztikus élmények átélése, depresszió és rossz közérzet, szinesztézia lép fel.
Hatására szaporábbá válik a pulzus, kiszárad a száj, iváskényszer lép fel, a kötőhártya vérbő lesz. Az egyén erősen izzad, reszket, remeg, mozgása koordinálatlanná válik. Tartós fogyasztás hatására nemtörődömség, teljesítmény-, életvitel- és intelligenciacsökkenés jelentkezik (ez reverzibilis), majd mentális és viselkedészavar. A tüdőre egyértelműen roncsoló hatással van (bevörösödött hörgők). A cigaretta lazább szerkezete, a filter hiánya és hogy füstjét tovább tartják benn, mint a dohányét, azt eredményezi, hogy kb. négyszer annyi kátrány jut a tüdőbe, mint egy rendes cigaretta elszívásakor. Ezen a problémán a vízipipa használata sem segít.

A THC közvetlenül a nagyagyra fejti ki hatását. Ingerli a vágyközpontokat, ezért lép fel éhség-, és szomjúságérzet. Indirekt módon, egyes területeken emeli a dopamin sejten kívüli koncentrációját. Fiziológiai függőséget nem alakít ki, megvonási tünetek nincsenek. A THC a szervezetben felhalmozódhat, felezési ideje hosszú (50-60 óra). Az agyban kannabioid receptorok vannak, amelyekhez a THC specifikusan kötődik. Alacsonyabb agyi régiókban, ahol a légzési, keringési központok találhatók, kevés a receptor, ezért a halálos túladagolás nagyon nehéz és ritka. (A ritka azt jelenti, hogy még nem fordult elő, mert a marihuánát fogyasztó ember hamarabb ájul el, minthogy a halálos mennyiséget el tudja fogyasztani. A halál akkor következhet be, amikor az egyén marihuána fogyasztása előtt sok alkoholt fogyasztott vagy más drogokat is használt.) A THC az emberi szervezetben 7-hidroxi-THC-lá (US-számozás) metabolizálódik, ez a valódi hatóanyag.

A THC homológja a Nabilon és Dronabilin (gyógyszerek). A Nabilon hatóanyaga az anandamide (szanszkritül végtelen gyönyört jelent). Ezt az anyagot először sertésagyból izolálták. Pontosan a kannabioid receptorokhoz kötődik, hatásában homológ a THC-vel. Ez az emberi agy saját belső termelésű fájdalomcsillapító és gyönyöranyaga. Használták kemoterápia által okozott hányingerek leküzdésére. Függőség kialakulhat (egereken végzett kísérletek az mutatják, hogy elvonás hatására az egerek nyugtalanok és hiperaktívak lesznek, ez az embernél enyhébben jelentkezik). Ezt a függőséget sokkal könnyebb legyőzni, mint a nikotin- vagy alkoholfüggőséget. A THC-szint a szervezetben fokozatosan csökken - ellentétben az ópiátokkal -, ezért az elvonás nem jár súlyos tünetekkel. A használat abbahagyása után a memória visszaáll régi szintjére, és az esetleges tudatzavarok is megszűnnek.

Az USA-ban - nem legálisan - egyes orvosok AIDS-es betegeknek ajánlják étvágynövelőnek. (folyt.köv.)
 
 
[3550]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
Ha érdekel a természetes életmód, a környezetvédelem és az esszenciális olajok világa, vegyél részt Te is egy illatpartyn! /img/hirdetes/2019/okotrend.gif
 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x