Ha tetszik, ha nem: a nő az úr a háznál
Címlap / Showbiznisz / Ha tetszik, ha nem: a nő az úr a háznál

Ha tetszik, ha nem: a nő az úr a háznál

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Régi tévhit dőlhet meg: egy friss tanulmány szerint a fontos döntéseket a feleségek hozzák meg, ráadásul a családi megbeszéléseken is ők dominálnak  

A tanulmány szerint a házasság egy olyan intézmény, ahol a nők gyakorolhatják befolyásukat – mondta a LiveScience-nek David Vogel, az iowai állami egyetem pszichológusa. Az egyelőre nem világos, hogy a jelenség a társadalmi szerepek megváltozásával áll-e kapcsolatban.

A legújabb eredmények ellentmondanak a korábbi kutatások következtetéseinek. A pszichológia kutatási irodalma szerint otthon a férfiak bírnak több hatalommal – mondta el Vogel. Ezt rendszerint arra alapozzák, hogy a férfiak hagyományosan többet keresnek mint a nők, így a fontos ügyekben is övék lehet a döntő szó. Vogelék kutatása azonban korántsem ezt az eredményt hozta.

72 házaspár vett részt a kísérletben, átlagosan 33 évesek, 7 éve házasok. A résztvevők 66 százaléka kaukázusi, 22 százaléka ázsiai, 5 százaléka latin, 4 százaléka afroamerikai, a maradék 3 százalék egyéb nemzetiségű volt. A párok mindkét tagját arról kérdezték, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal, valamint az általános döntéshozási képességüket is felmérték. Ezután mindkét fél felvetett egy olyan problémát, amely a másik fél részvétele nélkül nem oldható meg. A pénz és a házimunka kérdése gyakran fordult elő, a szex viszont nem jellemző házastársi problémaforrás.

A párok ezután 10 percben megbeszélték a felmerült témát, melyet a kutatók videóra rögzítettek. A felvételeket pontozták: értékelték a párok beszélgetésében felmerülő szóhasználatot és viselkedésmintákat. Megvizsgálták, milyen arányban fordul elő szemrehányás, kérés-követelés, visszalépés vagy a téma megkerülése, valamint tárgyalás.

A feleségek sokkal követelőzőbbek voltak: a kapcsolatban vagy partnerükben szerettek volna változást. Ráadásul sokkal nagyobb arányban érték el céljaikat, mint a férjek. Mindezt attól függetlenül, hogy ki választotta a megbeszélendő problémát. És nem csak azért, mert többet beszéltek.

„Nem arról volt szó, hogy a nők által felvetett kérdéseket nem válaszolták volna meg a férfiak. A férjek egyszerűen egyetértettek feleségeikkel. A nők sokkal erőteljesebb üzeneteket közöltek, és ezekkel a férfiak vagy egyetértettek, vagy beletörődtek a helyzetbe."

Az egyik oka annak, hogy a nő a főnök otthon, az, hogy neki kell gondoskodni arról, hogy a családban minden gördülékenyen menjen. „A nők a felelősek azért, hogy teljes mértékben átlássák a kapcsolatot, biztosítsák, hogy minden jól működjön, és mindenki boldog legyen” – közölte Vogel kutatótársa, Megan Murphy. „A harmonikus kapcsolat ismérve, hogy a férfiak elfogadják feleségük befolyását.”

forrás: LiveScience.com

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 913 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x