Nézz a megöregedett forradalmárok szemébe!
Címlap / Showbiznisz / Nézz a megöregedett forradalmárok szemébe!

Nézz a megöregedett forradalmárok szemébe!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Hetvenhat egykori Csongrád megyei 1956-os forradalmát örökített meg Dömötör Mihály, múzeumi fotós a felkelés ötvenedik évfordulóján, 2006-ban.  

Az ötlet onnan származik, hogy az 1900-as évek elején a Hódmezővásárhelyen tevékenykedő fényképész, Plohn József közel százötven 48-49-es katonáról készített felvételeket. A fotók megmaradtak és mindmáig pótolhatatlan forrásai a kornak.

Dömötör Mihály 2006-os fényképei minden bizonnyal szintén páratlan értékei lesznek a történeti kutatásnak - az ötlet ugyanis azzal vált teljessé, hogy egy impozáns színes kötetben közlésre kerültek a tavaly készített fotók mellett a forradalmárok ötven évvel ezelőtti portréi is, így minden érdeklődő szembesülhet azzal, miként váltak a fiatal, lánglelkű forradalmárokból megöregedett bácsik és nénik, akiknek a tekintetében azonban még mindig ott van a tűz.

A két fénykép, a friss és az ötven évvel ezelőtti egymás mellett, egy oldalon található – kiegészítve az információval, hogy miként hívják az illetőt, illetve hogy milyen tevékenységet folytatott 1956-ban.

A sokat látott múzeumi fotós, Dömötör Mihály, aki közel három évtizede régészeti, néprajzi és helytörténeti tárgyak, képzőművészeti alkotások ezreit fotózta le, ír arról a most megjelent kötet előszavában, hogy „a hetvenhat 56-os forradalmár portré életem egyik legszebb feladata volt.”

A Móra Ferenc Múzeum gondozásában, a közgyűjtemény alapítványa által kiadott kötet méltó emléket állít az 1956-os forradalom és szabadságharc neves és névtelen harcosainak, hiszen egy-egy ilyen kiadványon keresztül érzékelhetik vagy érthetik meg a jövő generációi, hogy a felkelés húsvér emberek mindennapi életének a része volt és nem pusztán egy történelmi kaland, egy évszám.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 988 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x